Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2019,
12.33

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

20

Natisni članek

Karl Erjavec SDS interpelacija

Torek, 7. 5. 2019, 12.33

5 let

Erjavec: Interpelacija je neutemeljena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

20

Karl Erjavec | Foto STA

Foto: STA

Poslanska skupina SDS napoveduje, da bo do konca tedna vložila interpelacijo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca. Napovedali so, da bodo vsebino predstavili na novinarski konferenci še ta teden. Erjavec je deležen očitkov, da je zlorabil vojaško obveščevalno službo za razrešitev poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca. Erjavec trdi, da je njegova interpelacija povsem neutemeljena, saj nima pravne podlage. 

Danes | Foto:

Menil je, da gre za za politizacijo slovenske vojske. "Na ministrsko mesto sem stopil, ko je bila slovenska vojska v težkem položaju," je dejal in dodal, da je v zadnjih 10 let ni bilo vlaganj niti nakupov, tudi plače vojakov so se nižale. Da bi prevetril vojsko je zato na čelo general štaba imenoval Alenko Ermenc, ki je po navedbah ministra Erjavca še vedno deležna njegovega zaupanja. 

Škerbinc ni izpolnil pričakovanj

Pojasnil je, da je Ermenčevi prepustil možnost, da sama sestavi ožjo ekipo sodelavcev, med katerimi je bil tudi Miha Škerbinc. Kot pravi, se je Škerbinčeva razrešitev zgodila, ker ta ni izpolnil pričakovanj. "Tako kot se je zgodilo njegovo imenovanje, tako se je tudi razreševanje, torej brez obrazložitev," je povedal, hkrati pa zavrača očitke, da bi bila njegova razrešitev neustavna. Erjavec ga je razrešil 5. aprila na predlog Ermenčeve.

Obrambni minister Karl Erjavec.  | Foto: STA , Obrambni minister Karl Erjavec. Foto: STA ,

Erjavec meni, da je njegova interpelacija usmerjena v poslabšanje položaja slovenske vojske. Prepričan je tudi, da bo neuspešna, ker do zdaj ni bila ugotovljena nobena nepravilnost. "Ta interpelacija je povsem neutemeljena, saj nima nikakršne osnove, gre zgolj za politizacijo vojske," je dejal. 

Stroka meni, da je OVS ravnala v skladu s predpisi

Danes je ponovil tudi kritike na račun Sindikata vojakov Slovenije, ki je sporočil, da je Erjavec izgubil njihovo zaupanje, stranke pa pozval k interpelaciji ministra. Erjavec ocenjuje, da je to ravnanje zunaj zakonitega delovanja sindikata, saj ne gre za sindikalno aktivnost, ampak za zlorabo sindikata, ki da je stopil na politično polje.

Vojaški čevlji, ki jih upiorablja Slovenska vojska. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Po Erjavčevih navedbah stroka meni, da je tudi vojaška obveščevalna služba (OVS) v tem primeru ravnala v skladu z zakonom in predpisi. Zbirala je informacije o dogodku, ko naj bi Škerbinc pred postrojem in na svojem kolegiju razpravljal o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba. Poročilo o tem, ali so informacije držale, je sicer tajno in ga Erjavec ne razkriva.

Poročilo bo poslano še ta teden

Premier Marjan Šarec je v ponedeljek sporočil, da od Erjavca pričakuje poročilo o sklepih komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) ter o zamenjavi poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca. Knovs je namreč 26. aprila ugotovil, da je minister za obrambo na podlagi govoric, da je Škerbinc neprimerno govoril o načelnici Generalštaba Alenki Ermenc oziroma njenem zdravstvenem stanju, naročil obveščevalno dejavnost. OVS je 3. aprila v zvezi s tem zaslišala 25 vojakov.

Karl Erjavec
Novice Sindikat za interpelacijo Erjavca, Šarec od ministra pričakuje poročilo

Knovs je sicer s petimi glasovi za in dvema proti sprejel sklep, da OVS v tem primeru ni imela zakonske podlage za opravljanje informativnih pogovorov na poveljstvu sil.

Erjavec je napovedal, da bo Šarcu poročilo poslal danes ali v sredo, večkrat pa je tudi zatrdil, da je v primeru Škerbinca ravnal pravilno in zakonito. "Poročilo je že pripravljeno, jutri bo posredovano predsedniku vlade in poveljniku vojaških sil predsedniku Borutu Pahorju," je povedal. 

Predsednik Borut Pahor. | Foto: STA , Predsednik Borut Pahor. Foto: STA ,

V ponedeljek je sicer Sindikat vojakov Slovenije predsedniku odbora DZ za obrambo Samu Bevku poslal predlog za sklic nujne seje odbora. Želijo, da se odbor opredeli do ravnanja obrambnega ministra, ki da je izgubil njihovo zaupanje. Vse poslance so zato pozvali tudi k vložitvi interpelacije zoper ministra.

Za Šarca napoved interpelacije proti Erjavcu pričakovana

Za premierja Marjana Šarca je interpelacija proti ministru Erjavcu pričakovana. Kot je dejal v izjavi za medije, do petka pričakuje ministrova pojasnila in "iz tega bo razvidno, kaj je na stvari in kaj ni".

"Oni so mojstri tega, tako da verjamem, da nas ne bodo razočarali," je v izjavi za medije ob robu seje sveta za konkurenčnost na ministrstvu za gospodarstvo glede napovedi poslanske skupine SDS dejal Šarec.

Po njegovih informacijah je Erjavec le izvršil zahtevo načelnice Generalštaba Alenke Ermenc, ki je poveljnika poveljstva sil SV Miho Škerbinca imenovala in nato zahtevala tudi njegovo zamenjavo.

Knovs je 26. aprila ugotovil, da je minister za obrambo na podlagi govoric, da je Škerbinc neprimerno govoril o Ermenčevi oziroma njenem zdravstvenem stanju, naročil obveščevalno dejavnost. OVS je 3. aprila v zvezi s tem zaslišala 25 vojakov.

Vprašal se je tudi, ali je sindikat tisti, ki lahko zahteva interpelacijo. "Vemo, kakšne so njegove pristojnosti. Mislim, da je šlo to pa vendarle nekoliko predaleč," je dejal. "Če sindikati vse vodijo, potem tudi vlade ne potrebujemo," je še dodal.

 Večina strank je še zadržana do interpelacije

DeSUS je medtem svojemu predsedniku že stopila v bran. "Sklepe so sprejeli nadobudni mladi obramboslovci, ki ne morejo učakati določenih zadev," je danes dejal vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, ki je prepričan, da bo DeSUS tudi po interpelaciji edina stranka koalicije, ki še ni izgubila nobenega ministra.

Po njegovem mnenju namreč "ni nobene temeljne obrazložitve za to, da bi obtoževali ministra za posle, ki sodijo v njegove kompetence". Tako kot Erjavec je Jurša poudaril, da OVS ni ravnal zunaj okvirov svojega delovanja. Če bo razlog za interpelacijo Škerbinc, pa po Jurševih ocenah "SDS ščiti svojega visokega častnika".

Ne spreglejte