Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2019,
16.11

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

13

Natisni članek

Karl Erjavec sindikat interpelacija Slovenska vojska

Ponedeljek, 6. 5. 2019, 16.11

4 leta, 11 mesecev

Sindikat za interpelacijo Erjavca, Šarec od ministra pričakuje poročilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

13

Karl Erjavec | Bo Karl Erjavec prvi minister v vladi Marjana Šarca, ki ga bo doletela interpelacija? | Foto STA

Bo Karl Erjavec prvi minister v vladi Marjana Šarca, ki ga bo doletela interpelacija?

Foto: STA

Premier Marjan Šarec od ministra za obrambo Karla Erjavca pričakuje poročilo glede sklepov parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) ter zamenjave poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Knovs Erjavcu očita zlorabo vojaške obveščevalne službe za razrešitev Škerbinca.

Knovs je konec aprila ugotovil, da je minister za obrambo Karl Erjavec na podlagi govoric, da je Miha Škerbinc neprimerno govoril o načelnici generalštaba Alenki Ermenc oziroma njenem zdravstvenem stanju, naročil obveščevalno dejavnost. OVS je 3. aprila v zvezi s tem zaslišala 25 vojakov. Knovs je s petimi glasovi za in dvema proti sprejel sklep, da OVS v tem primeru ni imel zakonske podlage za opravljanje informativnih pogovorov na poveljstvu sil.

Karl Erjavec
Novice Knovs: Erjavec je zlorabil položaj

Knovs Erjavcu očita zlorabo vojaške obveščevalne službe

Kot je pojasnil podpredsednik Knovsa Žan Mahnič (SDS), so delovali na podlagi prve alineje drugega odstavka 32. člena zakona o obrambi, ki med varnostne naloge na obrambnem področju uvršča odkrivanje, preiskovanje in preprečevanje ogrožanja varnosti določenih oseb, delovnih mest, objektov in okolišev, ki jih uporabljata ministrstvo in Slovenska vojska v državi ali zunaj nje ter podatkov o razvoju ali proizvodnji določenega vojaškega orožja ali opreme.

Po mnenju Mahniča bi lahko pri preiskavi kvečjemu ravnali po drugi alineji drugega odstavka 32. člena, ki govori o preiskovanju kaznivih dejanj v skladu z zakonom. To pa bi morali namesto varnostnikov početi kriminalisti OVS.

Obrambni minister Karl Erjavec je vse očitke Knovsa že zavrnil in zatrdil, da je bila razrešitev Mihe Škerbinca opravljena po pravilih. | Foto: STA , Obrambni minister Karl Erjavec je vse očitke Knovsa že zavrnil in zatrdil, da je bila razrešitev Mihe Škerbinca opravljena po pravilih. Foto: STA ,

Na Knovsu so sicer soglasno potrdili sklep, da se strinjajo z vodstvom OVS, da v primeru Škerbinca in zdravstvenega stanja Ermenčeve ni šlo za zbiranje informacij za predkazenski postopek, zato opravljeno nalogo lahko štejejo kot klasično obveščevalno dejavnost OVS. Ta prav tako naj ne bi dobil potrditve, da bi Škerbinc obrekoval Ermenčevo.

Alenka Ermenc
Novice Nočno streljanje na Počku: Škerbinc na razgovoru pri Ermenčevi #video

Obrambni minister Škerbinca razrešil v začetku aprila

Minister za obrambo je Škerbinca na predlog Ermenčeve na podlagi zakona o obrambi razrešil 5. aprila. Kot razlog je Erjavec navedel tudi incident, ko se je zgodilo nočno streljanje z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar ni vedelo niti obrambno ministrstvo niti načelnica Ermenčeva. Erjavec je takrat dejal, da se je "zgodila ignoranca usmeritev ministra, da se po 23. uri ne izvajajo urjenja s težko oborožitvijo".

Pozneje je sicer večkrat povedal, da je zgolj sledil predlogu Ermenčeve, ki je izgubila zaupanje v Škerbinca. Pred dnevi je za Večer zatrdil, da razrešitev ni povezana niti z dogodki na Počku niti z morebitnim obrekovanjem. Časnik Večer je tudi poročal, da Škerbinc glede navedene omejitve streljanja na Počku ni imel ukazov.

Karl Erjavec
Novice Erjavec imenoval novega poveljnika sil Slovenske vojske

Sindikat vojakov poslance poziva, naj proti Erjavcu vložijo interpelacijo

Sindikat vojakov Slovenije je sicer predsedniku parlamentarnega odbora za obrambo Samu Bevku danes poslal predlog za sklic nujne seje odbora. Želijo, da se odbor opredeli do ravnanja obrambnega ministra, ki je, tako navajajo, izgubil njihovo zaupanje. Vse poslance so pozvali tudi k vložitvi interpelacije zoper ministra.

V Sindikatu vojakov Slovenije, ki ga vodi Gvido Novak, poslance pozivajo tudi k vložitvi interpelacije zoper Erjavca. | Foto: STA , V Sindikatu vojakov Slovenije, ki ga vodi Gvido Novak, poslance pozivajo tudi k vložitvi interpelacije zoper Erjavca. Foto: STA ,

Poslanske skupine za zdaj glede interpelacije še molčijo, pričakovati pa je mogoče, da bodo o tej temi razpravljale na običajnih torkovih zasedanjih. Neuradno je mogoče slišati tako ocene, da je Erjavec imel zakonsko podlago za navodilo OVS, naj zasliši pripadnike Slovenske vojske, kot tudi ocene, da je zlorabil svoj položaj in vojaško obveščevalno službo.

Miha Škerbinc
Novice Brigadir Škerbinc podal ugovor na razrešitev, sindikat od Erjavca zahteva opravičilo #video

Erjavec meni, da že zdaj uživa zaupanje Šarca in celotne koalicije

Erjavec medtem napoveduje, da bo premierju Marjanu Šarcu in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju v torek ali sredo poslal poročilo glede razrešitve Škerbinca in odziv na sklepe Knovsa. Minister je danes spet zatrdil, da je bila razrešitev Škerbinca zakonita in pravilna. Razrešil ga je na predlog Ermenčeve, saj je Škerbinc izgubil njeno zaupanje. Med razlogi za izgubo zaupanja pa sta bila verjetno tako nočno streljanje na Počku kot domnevno obrekovanje Ermenčeve, je poudaril Erjavec.

Prav tako je prepričan v pravilnost ravnanja, ko je naročil OVS, naj na podlagi informacij, da je Škerbinc neprimerno govoril o Ermenčevi, zasliši vojake. S poročilom OVS je bil seznanjen, a ne ve kdaj, je povedal Erjavec. Prav tako ne razkriva ugotovitev v poročilu, saj da so interne in zaupne narave, postopek pa tudi še ni zaključen.

Do poziva k interpelaciji s strani sindikata vojakov je bil Erjavec kritičen. "Kaj pa ima sindikat z zaupanjem v ministra? Začuden sem, da so prišli s tako pobudo, saj je to zunaj njihove pristojnosti, presegli so meje sindikalnega delovanja," je dejal Erjavec in opozoril, da s pozivom k interpelaciji sindikat vstopa na politično polje. Ob tem je spet zatrdil, da je bila razrešitev Škerbinca zakonita.

Erjavec se ob tem ni izrekel, ali pričakuje vložitev interpelacije. Na vprašanje zaupanja koalicije je ponovil, da je ves čas ravnal v skladu z zakoni. Po njegovih besedah je bilo nujno potrebno, da preverijo resničnost informacij, ali je Škerbinc razpravljal o zdravju Ermenčeve, saj to gotovo ne bi bilo v skladu z vojaško etiko. Ob tem je minister prepričan, da je OVS pri tem opravljala svoje redne naloge. OVS ima po njegovem mnenju opredeljeno kot redno dejavnost zbiranje podatkov, ko gre za določene ekscesne primere.

Ne spreglejte