SiolNET. Novice Slovenija
1,96

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Brigadir Škerbinc podal ugovor na razrešitev, sindikat od Erjavca zahteva opravičilo #video

1,96

termometer

Brigadir Miha Škerbinc je vložil ugovor na razrešitev s položaja, ki jo je na predlog načelnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc izvedel obrambni minister Karl Erjavec. V sindikatu vojakov, kjer zastopajo Škerbinca, pravijo, da ta ni kršil svojih dolžnosti, zahtevajo tudi opravičilo Erjavca za izjavo glede streljanja na Postojno.

Obrambni minister Karl Erjavec je odredbo o razrešitvi podpisal na podlagi zakona o obrambi, z njo pa je brigadirja Miho Škerbinca razrešil s formacijske dolžnosti poveljnika sil v poveljstvu sil Slovenske vojske. Razlog za to je bil med drugim tudi incident, ko je konec marca prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, s čimer naj bi po Erjavčevih navedbah ignorirali usmeritve ministra, da se po 23. uri ne izvajajo urjenja s težko oborožitvijo.

Karl Erjavec, Borut Pahor in Alenke Ermenc Novice Ocena pripravljenosti vojske za delovanje v vojni spet nezadostna #video

Novak: Razrešitev najvišjega poveljnika v vojski nezakonita

Ker razrešeni poveljnik ne sme dajati izjav, ga v javnosti zastopata odvetnik in Sindikat vojakov Slovenije, ki ga vodi Gvido Novak. "Brigadir Miha Škerbinc nima nikakršne možnosti obrambe niti pred javnim linčem niti v nobenem postopku zaradi domnevnih kršitev, ki se po mojem trdnem prepričanju niso zgodile," je za časnik Večer dejal Novak.

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak poudarja, da je bila razrešitev najvišjega poveljnika v Slovenski vojski nezakonita. Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak poudarja, da je bila razrešitev najvišjega poveljnika v Slovenski vojski nezakonita. Foto: STA

Prepričan je, da je razrešitev najvišjega poveljnika v vojski nezakonita, ker "ni bilo službenih potreb za njegovo zamenjavo". Trdi namreč, da je Škerbinc med nočnim streljanjem spoštoval vse predpise in usmeritve generalštaba.

Da kršitev na vadišču Poček ob nočnem streljanju ni bilo, je po prepričanju Novaka potrdila tudi načelnica generalštaba Alenka Ermenc na novinarski konferenci, ko je povedala, da je bilo streljanje izvedeno skladno z dogovorom med obrambnim ministrstvom in Občino Postojna. Med konferenco je tudi citirala določila omenjenega dogovora, da se razen v poletnih mesecih lahko strelja ponoči do deset dni mesečno, brez časovnih omejitev in omejitev kalibra orožja.

Alenka Ermenc Novice Pahor izrekel podporo Ermenčevi, Erjavec o menjavi ne razmišlja #video

Sindikat vojakov od Erjavca zahteva opravičilo

Novak je za Večer napovedal, da bodo danes predsedniku vlade Marjanu Šarcu poslali pismo, v katerem bodo zahtevali Erjavčevo opravičilo zaradi njegove izjave, ko se je za Večer vprašal: "Če vojska ne upošteva ukazov ... Ali bodo naslednjič streljali na Postojno?"

Za sindikat vojakov je po Novakovih besedah nedopustno, da obrambni minister duhoviči o zakonitem delovanju poveljnika sil in se na ta način posmehuje vsem pripadnikom Slovenske vojske. O izjavi bodo obvestili tudi vrhovnega poveljnika Boruta Pahorja s pozivom, naj se do nje opredeli, zahtevali pa bodo tudi nujno sejo parlamentarnega odbora za obrambo, je še dejal Novak.

Erjavec napovedal odgovor

Minister Erjavec je napovedal, da bodo na ministrstvu odgovorili na ugovor Škerbinca. Ob tem se mu zdi preuranjena ocena Sindikata vojakov Slovenije, da je bila razrešitev nezakonita. Vnovič je dejal, da ni vedel, da bodo na Počku v nočnem času streljali tudi s težkim orožjem.

Komentarji

9

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • trdakmica / 12.04.2019. ob 11:18 +5 0

  Sami smo sebi največji sovražniki. V lastni družini (vojski) se ne znajo dogovorit. Nekateri bi še kar naprej delali po domače (G.Erjavec). Ima sam toliko masla na glavi, da bi moral biti že davno zamenjan in odstranjen iz vladajoče politike sploh pa vlade!!!!

  +5 0
 • Pasjeljubec / 12.04.2019. ob 12:29 +5 0

  Ne vem zakaj takšna skrivnost!? Streljali so "jenkiji", ki ne hebejo slovenskih poveljnikov, v tem je vsa poanta! Rjavc, k.eten in ona moškinja, sta pa našla "grešnega kozla"! Absurdistan!!!

  +5 0
 • milan.jurecic / 12.04.2019. ob 11:11 +4 0

  Prinas bi vse menjali.Na čigavo pobudo je drugo vprašanje.Ni tukaj Rjavc.Treba je pogledat malo bolj globoko,morda pa bi se nekdo našel.?Res je pa tudi ,da veliko serjemo sami posebi ne samo tukaj temveč na zelo velikih krajih.Treba je že enkrat temu naredit konec.

  +4 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin