Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2019,
6.41

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

17

Natisni članek

vojska ocena Borut Pahor Alenka Ermenc

Petek, 5. 4. 2019, 6.41

5 let

Ocena pripravljenosti vojske za delovanje v vojni spet nezadostna #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

17

Generalštab Slovenske vojske v poročilu o pripravljenosti SV ocenjuje stopnjo zmožnosti za delovanje v miru s povprečno oceno zadostno, za delovanje v vojni pa z oceno nezadostno, je ob prejemu poročila pojasnil predsednik republike Borut Pahor. Pahor predlaga razmislek o zakonu o sistemskem financiranju nacionalne varnosti.

Slovenska vojska (SV) po besedah predsednika republike in njenega vrhovnega poveljnika Boruta Pahorja izvaja vse naloge v skladu z zakonom o obrambi, težave pa ima pri zagotavljanju zmogljivosti za delovanje v operacijah največje intenzivnosti. Ključni težavi, ki vplivata na oceno pripravljenosti, tako za delovanje v miru kot v izrednih razmerah in v vojni, sta po njegovih besedah popolnjenost enot SV s kadri, oborožitvijo in opremo.

Finančna sredstva kot eden ključnih pogojev za zagotavljanje delovanja in pripravljenosti SV so se sicer v zadnjih treh letih povečevala, a Generalštab SV v poročilu ocenjuje, da je bil vpliv dodatnih finančnih sredstev na zahtevano pripravljenost vojske minimalen. Vsekakor je dvig finančnih sredstev razen investiranja v kadre omogočal bistveno večje vlaganje v usposabljanje enot in zagotavljanje določenega deleža osnovne opreme, je po prejemu poročila, ki sta mu ga predstavila obrambni minister Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Alenka Ermenc, povedal vrhovni poveljnik obrambnih sil.

SV pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ključen akter

Je pa ob tem poudaril, da je pripravljenost enot za delovanje v mednarodnih operacijah in misijah na najvišji ravni. Slovenska vojska je s svojimi aktivnostmi pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ključen akter v sistemu nacionalne varnosti, je poudaril.

Alenka Ermenc
Novice Pahor izrekel podporo Ermenčevi, Erjavec o menjavi ne razmišlja #video

Pahor predlaga razmislek o sprejetju zakona o sistemskem financiranju nacionalne varnosti, s katerim bi zagotovili pravno podlago za premišljeno posodobitev vseh institucij sistema nacionalne varnosti ob dolgoročnem stabilnem zagotavljanju potrebnih finančnih virov. O tem in drugih izzivih krepitve nacionalne varnosti se bo še ta mesec posvetoval s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, je še napovedal Pahor. Predsednik države še meni, da je priprava t. i. bele knjige, ki jo načrtujejo na ministrstvu za obrambo, lahko dobra podlaga za vzporedno pripravo zakona.

Ermenčeva je danes ponovno zatrdila, da je v dobri kondiciji in opravilno sposobna, ter napovedala, da bo odgovorno izvajala nalogo, ki jo je sprejela. Nedeljsko poročanje Požareporta o njenem zdravstvenem stanju je že demantirala, medij pa je kazensko ovadila zaradi laži in opravljanja, je pojasnila.

Ob vprašanju glede morebitnih političnih pritiskov nanjo je spomnila na izjave v intervjuju v času, ko je sprejela vlogo namestnice načelnika Generalštaba SV in so jo spraševali o enakih možnostih v karieri. Kot je pojasnila, je imela zdravstveni izziv, kot ga ima verjetno še kdo in ga je imel tudi kakšen načelnik pred njo, pa se o tem ni tako polemiziralo kot v njenem primeru. Glede na to bi danes morda o nekaterih zadevah povedala drugače, kot je v lanskem intervjuju, je priznala.

Nadpovprečno izvajanje nalog na misijah

Tudi po Erjavčevem mnenju naj bi bela knjiga odgovorila na vprašanja, kaj je treba storiti za dosego ciljev zakona o obrambi. Erjavec je sicer poudaril, da SV izvaja vse naloge, določene z zakonom o obrambi, oz. tudi tiste, ki jih nalaga vlada, nadpovprečno pa izvaja naloge na misijah. Kot Pahor je tudi Erjavec poudaril, da so naši pripadniki na misijah v miru vedno pohvaljeni kot visoko usposobljeni in profesionalno angažirani. Prav tako SV pohvalno izvaja naloge v primeru naravnih in drugih nesreč ter pri tem izpolnjuje pričakovanja naših državljanov. Minister je izpostavil še izpolnjevanje nalog SV tudi v primeru izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči.

Obrambni minister Karl Erjavec je pred dnevi zavrnil ugibanja, da naj bi razmišljal o menjavi Ermenčeve. | Foto: STA , Obrambni minister Karl Erjavec je pred dnevi zavrnil ugibanja, da naj bi razmišljal o menjavi Ermenčeve. Foto: STA ,

Medtem pa je tudi Erjavec opozoril, da SV ne dosega zmogljivosti za vojaške operacije najvišje intenzivnosti, torej v vojni. "K sreči jih ni treba izvajati, saj se ne soočamo z neposrednimi grožnjami," je dejal Erjavec, a opozoril, da se je tudi v tem smislu mednarodno okolje zelo spremenilo in smo soočeni z novimi grožnjami. Izpostavil je varovanje državne meje zaradi množičnih migracij in kibernetske grožnje.

V beli knjigi bodo opredelili modernizacijo in zmogljivost SV ter njeno strukturo

V beli knjigi bodo, kot napoveduje minister, opredelili modernizacijo in zmogljivost SV ter njeno strukturo, kar bo dobra podlaga vsaj za srednjeročni obrambni program. Po njegovih navedbah želijo doseči čim širši politični konsenz glede razvoja SV in čim večje soglasje v strokovni javnosti. Minister je izpostavil tudi zavezo za povečevanje obrambnih izdatkov, ki bo omogočalo razvoj SV, pri čemer je kot dva ključna problema izpostavil pomanjkanje kadrov in opreme, ki je iztrošena. "Prepričan sem, da lahko s temi koraki z optimizmom pričakujemo, da bodo ocene pripravljenosti SV na višji ravni, kot so trenutno," je sklenil minister.

Tudi po besedah načelnice Ermenčeve na oceni vplivajo pomanjkanje kadrov, oborožitvenih sistemov in opreme ter zaostanki v procesu gradnje vojaških zmogljivosti. V letu 2018 se je sicer postopno nadaljevalo povečevanje finančnih sredstev za SV, z dodatnim denarjem pa so stabilizirali doseženo stopnjo razvoja na nekaterih področjih, kljub temu pa povečanje ni omogočilo odprave nakopičenega izpada sredstev od krize dalje, je poudarila načelnica generalštaba.

"Sem v dobri kondiciji in svoje naloge na položaju bom odgovorno opravila," je danes zatrdila načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc. | Foto: STA , "Sem v dobri kondiciji in svoje naloge na položaju bom odgovorno opravila," je danes zatrdila načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc. Foto: STA , Predvsem je izpostavila nezadostno število pripadnikov SV in njihovo slabo starostno strukturo. To je po njenih besedah za SV vse večji problem, ki lahko brez celovitih sistemskih ukrepov v prihodnjih letih izniči pozitivne učinke modernizacije in povečanja finančnih sredstev.

Čeprav pripravljenost SV še ni na ustrezni ravni, pa je Ermenčeva prepričana, da jo je mogoče na posameznih elementih izboljšati že kratkoročno, bolj celovito pa v daljšem časovnem obdobju. Pri tem pa niso vse rešitve v pristojnosti SV, pač pa zahtevajo celosten pristop na nacionalni ravni.

Ocene pripravljenosti SV v minulem desetletju sicer kažejo, da je ta v prvem obdobju napredovala. Od leta 2012 pa se je očitno začela soočati s posledicami znatnega varčevanja v obrambnem proračunu. Ocena se je nekoliko izboljšala za leto 2017, ko je bila sicer pripravljenost SV za delovanje v vojni nezadostna, za delovanje v miru pa dobra. V tokratnem poročilu pa se je ocena znova poslabšala.

Slovenska vojska vojak
Novice Po kraji streliva v Nemčiji za vpletena vojaka ne bo hujših posledic

Erjavec na predlog Ermenčeve razrešil poveljnika poveljstva sil Škrbinca

Na ministrstvu za obrambo so potrdili, da je minister Karl Erjavec popoldne na predlog načelnice Generalštaba Slovenske vojske generalmajorke Alenke Ermenc razrešil poveljnika poveljstva sil brigadirja Miho Škerbinca. Do imenovanja novega bo silam Slovenske vojske kot namestnik poveljnika poveljeval brigadir Milan Žurman.

Erjavec je odredbo podpisal na podlagi zakona o obrambi in z njo Škerbinca s formacijske dolžnosti poveljnika sil v poveljstvu sil Slovenske vojske (SV) razrešil z današnjim dnem. Razlog je bil med drugim incident, ko je prejšnji teden prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar ni vedelo niti obrambno ministrstvo niti načelnica Ermenčeva. Zato je od načelnice Erjavec zahteval preiskavo in poročilo o tem dogodku. Danes je Erjavec navedel, da se je v zadevi Poček "zgodila ignoranca usmeritev ministra, da se po 23. uri ne izvajajo urjenja s težko oborožitvijo".

Škerbinc je bil sicer del ekipe, ki si jo je postavila Ermenčeva. Na mestu poveljstva sil je 21. decembra lani zamenjal Milka Petka.

Še januarja je na slovesnosti ob dnevu poveljstva sil SV sicer Erjavec izrazil prepričanje, da bo Škerbinc kos odgovorni nalogi, ki ga čaka. Škerbinc pa mu je v izjavi za medije odgovoril: "Ko minister vojaku neko nalogo zaupa, jo vojak izpelje."

Poveljstvo sil je bilo v Slovenski vojski ponovno vzpostavljeno leta 2017. "Izkazalo se je, da je bila to prava in pravilna odločitev," je januarja poudaril Erjavec.

Ne spreglejte