Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2024,
6.22

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

ministrica razrešitev Klemen Žibert Dominika Švarc Pipan odstop afera koalicija srečanje Robert Golob premier SD

Sreda, 7. 2. 2024, 6.22

2 meseca, 2 tedna

Vodenje pravosodnega ministrstva bo prevzel Golob

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Volitve za predsednika SD | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Pri predsedniku vlade Robertu Golobu je v luči afere sodna stavba potekal sestanek s predsednico SD Tanjo Fajon in ministroma Matjažem Hanom in Klemnom Boštjančičem. Fajonova je po srečanju dejala, da bo vodenje pravosodnega ministrstva po odhodu Dominike Švarc Pipan začasno prevzel sam.

Na sestanku so si odgovorili na vprašanje, ali še želijo delati skupaj naprej. "In odgovor je da," je po koncu sestanka dejala predsednica SD Tanja Fajon. Premier Robert Golob pa se po njenih besedah strinja tudi, da po odhodu ministrice Dominike Švarc Pipan začasno sam prevzame vodenje resorja.

Fajon je po sestanku dejala, da je bil konstruktiven in da so se pogovarjali precej iskreno. Koalicija je načeta, kar se zaupanja tiče, je priznala, a misli, da bodo našli pot tudi za rešitev teh težav.

Njene besede je potrdil tudi podpredsednik vlade in finančni minister Klemen Boštjančič. Kot je dejal, bo za to, da nazaj zgradijo odnose, "potrebne kar veliko energije z obeh strani; to je možno samo, če smo res odkriti". Potrdil je, da sta obe strani pokazali interes, "da se koalicija obdrži, da delamo naprej". "Upam, da je bil ta današnji odkrit pogovor dober temelj za nadaljnje dneve in tedne," je dejal minister.

Tanja Fajon, Varnostni svet ZN
Novice Fajonova: Upam, da se bomo iskreno pogovorili in nadaljevali pot #video

Sicer pa sta Fajonova in gospodarski minister Matjaž Han, s katerim sta se udeležila sestanka, premierju predlagala, naj po odhodu Švarc Pipanove, ki je ponudila odstop, začasno sam prevzame vodenje resorja. "Predsednik vlade se je strinjal s tem, ampak tudi, da se v najkrajšem možnem času skupaj dogovorimo za najboljšega možnega kandidata, ki lahko prevzame pravosodje v nadaljevanju," je dejala.

Na dodatno vprašanje novinarjev o tem, ali to pomeni, da vodenje resorja ostaja v rokah SD, pa je dejala, da se o tem niso dogovorili, a naj bi po njenih besedah razrez in število resorjev glede na stranke ostalo enako.

Minister Boštjančič pa je za POP TV dodatno pojasnil, da so se dogovorili, da se za vodenje resorja najde čim boljšega strokovnjaka. "To je prva prioriteta in na podlagi tega bomo potem videli, ali bo to vplivalo na, recimo temu koalicijsko matematiko, kar se tiče ministrstev," je pojasnil.

Robert Golob
Novice Premier Golob bo sprejel odstop Švarc Pipanove

Fajonova je ob tem povedala, da je pravosodni resor "zelo zahteven resor, ki je ta hip pod hudim pritiskom zaradi nakupa sodne stavbe". Ministrica Švarc Pipan se bo namreč poslovila zaradi objektivne odgovornosti za sporen nakup stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani.

Po besedah Fajonove jih je predsednik vlade danes seznanil, da je sklical neodvisno komisijo, ki danes tudi pregleduje prostore same, kaj narediti z njimi, tudi prostorsko stisko sodišč.

Švarc Pipanova sicer navaja, da je bila pri poslu zavedena, prst pa je uperila tako v nekatere uslužbence pravosodnega ministrstva kot v generalnega sekretarja stranke SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil. SD je postala tarča očitkov o korupciji, nekateri so nezadovoljni tudi s tem, kako je v aferi odreagiralo vodstvo stranke na čelu s Fajonovo.

Dominika Švarc Pipan, Klemen Žibert
Novice Odstopil generalni sekretar SD Klemen Žibert. "Upam, da je to prvi, ne pa edini ..."

"V ponedeljek bomo na konferenci SD opravili to razpravo (...) in verjemite mi, da bomo Socialni demokrati znali strniti svoje vrste," je ob tem za Televizijo Slovenije dejal Matjaž Han. Stranka si želi povrniti zaupanje s trdim delom, prepričan je, da večina v stranki ve, da je treba ta trenutek pomagati državi in državljanom. Vodstvo stranke pa po njegovi oceni opravlja težko nalogo v teh zahtevnih razmerah.

Klemen Žibert
Novice Teren SD pričakuje dodatna pojasnila Žiberta
Klemen Žibert, Volitve za predsednika SD
Novice Žibert se bo zagovarjal pred vodji lokalnih odborov stranke
Klemen Žibert
Novice Milijonski nepremičninski imperij. Kaj o tem pravijo Furs, KPK in policija?
Tanja Fajon
Novice SD poslala odziv Golobu, ta naj ne bi bil zadovoljen z njim
Tanja Fajon in Robert Golob
Novice Tanja Fajon: Če premier ne bo sledil odločitvi SD, smo lahko v resni zagati
Dominika Švarc Pipan
Novice Švarc Pipanova premieru ponudila odstop
Tanja Fajon
Novice Fajonova: Če bo Golob vztrajal, se bomo morali pogovoriti o zaupanju
Ne spreglejte