Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2024,
14.02

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

konferenca odstop koalicija ministrica vlada Tanja Fajon

Sreda, 7. 2. 2024, 14.02

2 meseca, 2 tedna

Fajonova: Upam, da se bomo iskreno pogovorili in nadaljevali pot #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

"Pred časom smo se odločili, da razrešimo Dominiko Švarc Pipan zaradi objektivne odgovornosti. Vendar pa ne stranka Socialni demokrati ne jaz ne Švarc Pipanova ne Robert Golob nismo tu, da raziskujemo in iščemo odgovornost," je v izjavi za javnost dejala predsednica SD Tanja Fajon. Za nocoj je napovedala sestanek s premierjem, na katerem pričakuje, da se bodo iskreno pogovorili o vsem in tudi o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji. 

"Več od tega ne morem napovedati," je še dodala ministrica.

Na SD in ministrico za pravosodje iz njihove kvote Dominiko Švarc Pipan namreč v zadnjih tednih letijo očitki o negospodarnem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Ministrica je sicer po odtegnitvi podpore matične stranke in pozivih k odstopu sprejela objektivno odgovornost in predsedniku vlade ponudila odstop. Ta je napovedal, da ga bo sprejel.

V ponedeljek je sicer zaradi očitkov o domnevni vpletenosti v sporni nakup odstopil generalni sekretar stranke Klemen Žibert. Fajon se mu je v današnji izjavi zahvalila za to potezo, s katero je po njenih besedah v določeni meri stranko razbremenil stopnjevanih pritiskov.

Povedala je tudi, da je stranka SD sprejela odločitev, da za ponedeljek skličejo konferenco, kjer bodo razpravljali o tekoči problematiki. Konferenca stranke je sicer najvišji organ SD med dvema kongresoma. "Vodenja stranke nisem prevzela zato, da jo bom vodila samo v lepih časih. Danes je zame najtežji trenutek v času vodenja SD, ne bom pa kar skočila z barke," je zatrdila. 

Dodala je, da je treba ljudem povrniti zaupanje in da nikakor ne želijo težav pometati pod preprogo. "Na konferenci bomo videli, kako naprej. Stranka ni v dobri kondiciji, ampak bomo samozavestno sprejemali odgovornost še naprej," napoveduje. 

Kako se odziva na blatenje SD in očitke o koruptivnosti, s katerimi se stranka trenutno spopada? "Veliko očitkov leti tudi na našo stranko, veliko je napetosti, tudi prek medijev. Ampak ne more se blatiti vseh članov povprek, češ da smo vsi koruptivni. Znotraj stranke bomo znali to počistiti," je poudarila.

Tanja Fajon pričakuje, da se bodo s premierjem Robertom Golobom iskreno pogovorili, kako in na kakšen način bodo sodelovali naprej. | Foto: Matic Prevc/STA Tanja Fajon pričakuje, da se bodo s premierjem Robertom Golobom iskreno pogovorili, kako in na kakšen način bodo sodelovali naprej. Foto: Matic Prevc/STA

Na novinarsko vprašanje, kaj glede obstoja koalicije pričakuje od nocojšnjega sestanka, je dejala, da pričakuje, da se bodo iskreno pogovorili, kako in na kakšen način bodo sodelovali naprej. Same se bo sestanka s premierjem udeležila skupaj z ministrom za gospodarstvo Matjažem Hanom. 

Glede morebitnega izstopa iz koalicije je izrazila upanje, da se bodo pogovarjali kot odgovorni in zreli politiki in da bodo prevladale premišljene in modre poteze. 

Tudi glede pozivov, da bi tudi ona morala odstopiti, odgovarja, da bo priložnost za pogovor o tem na strankini konferenci v ponedeljek. "Poleg takšnih pozivov pa so tudi takšni, naj ne vržem puške v koruzo. Tako bom v ponedeljek podala pojasnila glede vsega, kar koga zanima," napoveduje Fajonova.

"Zadnji tedni so bili težko obdobje, najtežje od 2020, odkar sem prevzela predsedovanje," je še dejala Fajonova. 

Na koncu je še poudarila, da si iskreno želi, da bi koalicija obstala. "Vseskozi sem iskreno verjela, da ni alternative, saj smo dobili jasen mandat ljudi. Naredili smo tudi veliko dobrega, zdaj se išče samo slabo. Stvari pa seveda ni moč spremeniti čez noč. Imamo željo, da vlada nadaljuje svoje delo," je poudarila na koncu.  

Klemen Žibert, Volitve za predsednika SD
Novice Žibert se bo zagovarjal pred vodji lokalnih odborov stranke
Tanja Fajon
Novice Fajonova: Če bo Golob vztrajal, se bomo morali pogovoriti o zaupanju
Dominika Švarc Pipan, Tanja Fajon
Novice Golob o srečanju med Fajonovo in Švarc Pipanovo: Bilo je kar zoprno #video
Tanja Fajon
Novice SD poslala odziv Golobu, ta naj ne bi bil zadovoljen z njim
Ne spreglejte