SiolNET. Novice Slovenija
0,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija že več mesecev brez pomembnih otroških zdravil

0,61

termometer

Vročina otrok | Covid-19 je pomanjkanje zdravilnih učinkovin in zdravil še povečal, saj so se pojavljale težave pri dobavah in transportu. | Foto: Guliverimage
Covid-19 je pomanjkanje zdravilnih učinkovin in zdravil še povečal, saj so se pojavljale težave pri dobavah in transportu. Foto: Guliverimage

V zadnjih treh mesecih starši vse pogosteje opozarjajo, da v slovenskih lekarnah zmanjkuje otroških zdravil za zniževanje temperature in lajšanje bolečin, kot sta calpol in daleron. Z agencije za zdravila pomirjajo, da panika ni potrebna in da so za otroke na voljo tudi druga, prav tako učinkovita zdravila. 

Zdravilo calpol za otroke ni dostopno vse od februarja. "Povpraševanje po zdravilu je uspešno nadomestilo zdravila daleron za otroke, ki vsebuje isto učinkovino paracetamol, vendar je tudi to zaradi povečane prodaje začasno pošlo," so po poročanju RTVS javili z agencije za zdravila in medicinske pripomočke.

Alternativa obstaja

"Calpol je bil med otroci zelo dobro sprejet in smo zato zelo čutili njegovo pomanjkanje, vendar tudi naš slovenski trg izdeluje alternativo, ki je enakovredna. Zato tozadevno tega pediatri nismo čutili in otroci niso bili na škodi zaradi tega," je pojasnila pediatrinja Bernarda Vogrin.

V lekarniški zbornici pojasnjujejo, da se s tovrstnimi težavami srečujejo v celotni Evropski uniji in da je to posledica tega, da je večina zdravilnih učinkovin in zdravil proizvedena zunaj EU, pretežno v Aziji. 

Težave tudi v letu 2020

Podobne težave s pomanjkanjem calpola smo v Sloveniji imeli že v začetku leta 2020, sredi obdobja največje obolevnosti pri otrocih. Tudi takrat so bili starši v skrbeh, predvsem zato, ker omenjeno zdravilo najbolje poznajo. Ob tem pediatri še enkrat pomirjajo, da so na voljo še druga protibolečinska zdravila - sirupi, tableti ali svečke, vse s paracetamolom in v različnih jakostih.

medicina znanstvenik Novice Zakaj Evropa ni več vodilna v razvoju zdravil? Za pomoč Ukrajini Novice Tovornjaki pomoči na poti v Ukrajino, tukaj lahko še pomagate #foto medvedek Novice So bile opekline edini vzrok skrivnostne smrti dvoletnega dečka? Kustec, Maze, Garnbret Sportal Predsednik Pahor in ministrica Kustec pozdravila uspešno leto 2021 na področju športa Violeta Tomić Novice Kje je poslanka Tomićeva dobila nevarna zdravila? #video Violeta Tomić Novice Violeta Tomić po boju s covid-19: jemala je tudi zdravila za parazite pri živalih Borut Štrukelj Novice Kako učinkovita so zdravila proti covid-19? Molnupiravir Novice Kmalu tudi v Sloveniji 21.600 odmerkov zdravila proti covid-19

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin