SiolNET. Novice Slovenija
1,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kmalu tudi v Sloveniji 21.600 odmerkov zdravila proti covid-19

1,45

termometer

Molnupiravir
Foto: Reuters

Prve odmerke zdravila proti covid-19 molnupiravir je v Sloveniji pričakovati predvidoma v začetku decembra. Za nekaj več kot 13 milijonov evrov bo Slovenija naročila 21.600 terapevtskih odmerkov, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Terapevtski odmerek zdravila je skupno število kapsul, potrebnih za en sam potek zdravljenja, torej bo prva pošiljka tega zdravila zadostovala za zdravljenje 21.600 bolnikov s covid-19.

Protokol za uporabo tega protivirusnega zdravila v Sloveniji pripravlja klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Molnupiravir Novice Ema odobrila izredno uporabo Merckovega zdravila

Pričakovanje, da bodo nova zdravila proti covid-19 kljub velikemu povpraševanju po vsem svetu v Slovenijo dobavljena še v decembru, je danes izpostavil tudi državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Zdravilo najučinkovitejše, če se ga jemlje v zgodnjih fazah okužbe

Protivirusno zdravilo molnupiravir deluje tako, da zmanjša sposobnost virusa za razmnoževanje in s tem upočasni bolezen. Na podlagi podatkov iz kliničnih testiranj se je zdravilo izkazalo za najučinkovitejše, če se ga jemlje v zgodnjih fazah okužbe.

palec gor, OK Novice Palec gor, ki ga čaka ves svet: pomeni lahko konec pandemije covid-19

Izredno uporabo molnupiravirja, ki ga izdeluje podjetje Merck, je Evropska agencija za zdravila (Ema) odobrila v petek. Kot je takrat poročala francoska tiskovna agencija AFP, to zdravilo predstavlja prelomen korak v boju proti covid-19. Študije namreč kažejo, da zmanjšuje tveganje za hospitalizacijo in smrt pri bolnikih z visokim tveganjem za težji potek bolezni.

Zdravilo, ki za redno uporabo trenutno še ni odobreno v EU, se zdaj lahko uporablja za zdravljenje odraslih s covid-19, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za razvoj hude oblike covid-19, je ob izredni odobritvi sporočila Ema.

Pfizer Novice Izredni rezultati Pfizerjeve covidne tablete

Ema je še sporočila, da Merckovih tablet proti covid-19 ne smejo uporabljati nosečnice ali ženske, ki ne uporabljajo kontracepcije in bi lahko zanosile. "Ta priporočila so podana, saj so laboratorijske študije na živalih pokazale, da lahko visoki odmerki vplivajo na rast in razvoj plodu," je še sporočila Ema.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin