SiolNET. Novice Svet
2,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izredni rezultati Pfizerjeve covidne tablete

2,57

termometer

Pfizer
Gre za doslej drugo t. i. covidno tableto, potem ko so prvo tovrstno zdravilo molnupiravir razvili pri ameriškem farmacevtu Merck, Velika Britanija pa je prav v četrtek kot prva država na svetu odobrila njegovo uporabo. Foto: Reuters

Ameriški farmacevtski gigant Pfizer je danes razkril vmesne rezultate kliničnega testiranja svojega novega zdravila za covid-19 v obliki tablete. Testi kažejo, da tableta paxlovid pri rizičnih bolnikih z visokim tveganjem za hujši potek bolezni za kar 89 odstotkov zmanjšuje verjetnost hospitalizacije ali smrti.

Kot pojasnjujejo pri Pfizerju, se danes predstavljeni rezultati kliničnega testiranja, ki še ni v celoti zaključeno, nanašajo na zdravljenje v roku treh dni po pojavu prvih simptomov covid-19. A tudi v primeru, da se zdravljenje začne v roku petih dni po nastopu bolezenskih znakov, rezultati niso bistveno drugačni, so zatrdili.

Hrvaška koronavirus Novice Nov črn rekord: Hrvati kmalu uvajajo pogoj PC?

Zdravilo ima velik potencial za reševanje življenj

Dosedanje rezultate so sicer označili kot izredne, saj kažejo na "prepričljivo učinkovitost" zdravila paxlovid. V najkrajšem možnem času želijo zato zdaj pripraviti dokumentacijo, potrebno za vložitev prošnje za izdajo izrednega dovoljenja za uporabo pri ameriški agenciji za zdravili FDA. Protivirusno zdravilo, ki se ga doma jemlje oralno, ima namreč po njihovem prepričanju ogromen potencial za reševanje življenj covidnih bolnikov in preprečevanje kar devetih od desetih potencialnih hospitalizacij, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gre za doslej drugo t. i. covidno tableto, potem ko so prvo tovrstno zdravilo molnupiravir razvili pri ameriškem farmacevtu Merck, Velika Britanija pa je prav v četrtek kot prva država na svetu odobrila njegovo uporabo. Evropska agencija za zdravila (Ema) že proučuje uporabo molnupiravirja, prav tako postopek za izdajo dovoljenja že poteka pri FDA.

stanislav vrečar Novice Največ kršitev pogoja PCT zaznali v gostinstvu in trgovinah

Pfizer zdravilo razvil zgolj za boj proti covid-19

Kot sicer pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP, gre pri zdravilu podjetja Merck dejansko za zdravilo proti gripi, ki so ga prilagodili bolezni covid-19, medtem ko je Pfizerjevo zdravilo razvito posebej za boj proti covid-19.

bolnišnica Novice Najsmrtonosnejše epidemije: od antičnega Rima do Slovenije Covid-19. Koronavirus. Slovenija. Novice Koronavirus: takšno je stanje v slovenskih regijah

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin