Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 11. 2021,
16.19

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17

17

Natisni članek

Stanislav Vrečar Deana Potza Martina Gašperlin inšpekcija PCT konferenca

Četrtek, 4. 11. 2021, 16.19

2 leti, 5 mesecev

Največ kršitev pogoja PCT zaznali v gostinstvu in trgovinah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17

17

Deana Potza | "V zadnjem tednu je bilo izrečenih 15 plačilnih nalogov po zakonu o prekrških, tri odločbe z izrekom opomina, štiri odločbe z izrekom globe, 186 opozoril po zakonu o prekrških in 377 opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru," je povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. | Foto STA

"V zadnjem tednu je bilo izrečenih 15 plačilnih nalogov po zakonu o prekrških, tri odločbe z izrekom opomina, štiri odločbe z izrekom globe, 186 opozoril po zakonu o prekrških in 377 opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru," je povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.

Foto: STA

Glede spoštovanja pogoja PCT so inšpekcijski organi v obdobju dveh tednov opravili nadzore v več kot sedem tisoč objektih ter nad več kot 28 tisoč osebami. Izrečenih je bilo 87 prekrškovnih sankcij, 353 opozoril po zakonu o prekrških, 19 upravnih odločb in 613 upravnih opozoril. Skupno so izrekli 585 ukrepov. Policisti so v preteklem tednu odkrili sedem potrjenih potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT. Šlo je za ponaredke potrdil o cepljenju, prebolevnosti in rezultatu hitrih testov, odkrili pa so jih tako na meji kot tudi v notranjosti države, je povedal namestnik generalnega direktorja policije Stanislav Vrečar.

Jelko Kacin
Novice Kacin: Vlada o epidemioloških ukrepih v petek

O lokacijah cepljenja

"Od cepilnih mest pa pričakuje, da bodo svoj delovni čas ustrezno prilagodili povečanim potrebam," je povedala Maja Bratuša, govorka vlade za covid-19 in dodala:

"Vlada je zato že včeraj skupaj z UKC Ljubljana in Zdravstvenim zavodom Zdravje poskrbela za dodatne lokacije cepljenja, ves napor pa bo tudi v naslednjih dneh namenjala temu, da bo vsak, ki se bo želel cepiti, prišel na vrsto, in da cepiva na cepilnih mestih ne bo zmanjkalo."

"Jutri se bo zato vlada ob 17. uri sestala na Brdu pri Kranju. O vseh odločitvah vas bomo predvidoma obvestili po jutrišnji seji. Kdaj in na kakšen način pa vam bomo sporočili takoj, ko bo to mogoče," je povedala Bratuša.

Kje se ne izpolnjuje pogoj PCT?

"V zadnjem tednu je bilo izrečenih 15 plačilnih nalogov po zakonu o prekrških, tri odločbe z izrekom opomina, štiri odločbe z izrekom globe, 186 opozoril po zakonu o prekrških in 377 opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru," je povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.

"Skupaj so inšpektorji izrekli 585 ukrepov zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT. Število izrečenih ukrepov glede izpolnjevanja pogoja PCT v 43. tednu višje je za 57 odstotkov v primerjavi s preteklim tednom. Še teden prej je bilo zabeleženo 75-odstotno povečanje izdanih ukrepov glede na pretekli teden," je dejala Potza in dodala:

"Dejavnosti, kjer so se ugotavljale kršitve izpolnjevanja pogoja PCT, so gostinstvo, trgovina, šolstvo, bencinski servisi, pošte, avtomehanične delavnice ipd.," je še povedala Potza z zdravstvenega inšpektorata.

O nadzoru pogoja PCT 

"Šolske počitnice so se končale s podaljšanim koncem tedna, ko je bilo napovedanih veliko prireditev, ki so bile pod drobnogledom inšpektorjev. V tem času se je izvajal poostren nadzor; področja so med inšpektorati smiselno razdeljena, da se nadzori ne bi podvajali," je povedala Potza o preverjanju pogoja PCT in dodala:

"Nekatere najbolj izpostavljene točke, npr. nočne klube, je kljub temu obiskalo več inšpektoratov v istem dnevu oziroma večeru. Izvedenih je bilo tudi nekaj t. i. navideznih nakupov. Nočni lokali so večinoma imeli organizirano varnostno službo, ki je preverjala izpolnjevanje pogoja PCT, tudi osebne dokumente. Kršitve tako niso bile ugotovljene."

Pediatrična klinika. Otrok.
Novice Rekord okužb: najmlajši še ni dopolnil enega leta

V gostinskih lokalih največ nepravilne nošnje in neuporabe mask

"Po gostinskih lokalih so bile med prazničnim koncem tedna neskladnosti ugotovljene v 29 primerih in so se v večini nanašale na neuporabo oziroma nepravilno uporabo zaščitnih mask zaposlenih, ki pa so si jih po opozorilu inšpektorja ustrezno namestili. Manjkala so tudi opozorila glede izpolnjevanja zahtev PCT za zaposlene. Ob t. i. navideznem nakupu natakarji niso na ustrezen način preverili dokazil PCT pri gostih," je povedala Potza.

O ugotovljenih kršitvah na bencinski črpalki

"Danes smo prejeli še informacijo, da je 3. 11. inšpektorica tržnega inšpektorata Območne enote Koper−Postojna opravila ponovni nadzor na eni od bencinskih črpalk, kjer jih je nazadnje opozorila 27. oktobra. Ker je ob kontroli ugotovila, da se pogoj PCT ponovno ne preverja, je z ustno odločbo na zapisnik opravljanje dejavnosti prepovedala," je povedala Potza in dodala:

"Zakon o inšpekcijskem nadzoru v 34. členu določa, da lahko inšpektor prepove opravljanje dejavnosti, ne da bi prej določil rok za odpravo nepravilnosti, če je to potrebno, da bi se odvrnila neposredna nevarnost za življenje ali zdravje ljudi ali za nastanek škode. Če inšpektor v konkretnem primeru ugotovi, da so izpolnjeni navedeni pogoji, lahko opravljanje dejavnosti prepove."

OMV
Novice Inšpektorji zaradi kršenja pogojev PCT zaprli črpalko OMV

Maske nosimo za zaščito sebe in drugih

"Zdravstveni inšpektorat se pridružuje pogostim apelom k spoštovanju pogoja PCT. Razlog za spoštovanje pogoja PCT ne sme biti samo to, da nas lahko pri kršitvi zaloti inšpektor ali policist – mogoče bi bil zdaj res že čas, da se tega začnemo zavedati. Če nas ne prepriča eksponentna rast števila okuženih in konstantno opozarjanje stroke o tem, da se bližamo kritični točki, pa bodimo vsaj solidarni do tistih, najbolj ranljivih med nami. Maske nosimo zato, da zaščitimo sebe in druge, in ne zato, ker to zapoveduje nek odlok," je Potza povedala o spoštovanju pogoja PCT in solidarnosti do drugih.

Tržni inšpektorat nadzira upoštevanje odloka na terenu

"TIRS je eden od nadzornih organov, ki se trudi nadzirati odlok na terenu. V to smo usmerili vse razpoložljive inšpektorje, to je trenutno naša absolutna prioriteta," je povedala Martina Gašperlin, v. d. glavnega tržnega inšpektorja TIRS in dodala: "Močno smo povečali število nadzorov. Na terenu smo tudi ob koncih tedna ter v popoldanskih in večernih urah. S tem bodo inšpektorji v prihodnjih tednih nadaljevali. Inšpektorji TIRS so ugotovili, da je v primeru izdanih upravnih opozoril, teh je bilo 220, v zadnjih dveh tednih bila naložena odprava nepravilnosti. Večina subjektov se je tega držala, zavezanci so takoj vzpostavili pregled PCT."

"Moj poziv potrošnikom in drugim uporabnikom storitev je, da ko pridete v trgovino ali h gostincu, pokažite dokazilo PCT, preden vstopite, ker je težko, ko morajo pregledovati dokazila, in razumem, da so kdaj v stiski. Bodimo razumni državljani in jim pomagajmo pri tem," je povedala Martina Gašperlin, v. d. glavnega tržnega inšpektorja TIRS. | Foto: STA , "Moj poziv potrošnikom in drugim uporabnikom storitev je, da ko pridete v trgovino ali h gostincu, pokažite dokazilo PCT, preden vstopite, ker je težko, ko morajo pregledovati dokazila, in razumem, da so kdaj v stiski. Bodimo razumni državljani in jim pomagajmo pri tem," je povedala Martina Gašperlin, v. d. glavnega tržnega inšpektorja TIRS. Foto: STA ,

"Moj poziv potrošnikom in drugim uporabnikom storitev je, da ko pridete v trgovino ali h gostincu, pokažite dokazilo PCT, preden vstopite, ker je težko, ko morajo pregledovati dokazila, in razumem, da so kdaj v stiski. Bodimo razumni državljani in jim pomagajmo pri tem," je povedala Gašperlinova in dodala: "Inšpektorica območne enote Koper−Postojna je zaprla eno bencinsko črpalko z ustno odločbo. Prejela sem tudi informacijo, da je inšpektorica ljubljanske enote zaprla trgovino v BTC z ustno odločbo do odprave nepravilnosti."

ukc Infekcijska klinika
Novice IJS: na intenzivnih enotah zmogljivosti presežene že prihodnji teden

Policija odkrila sedem primerov ponarejanja listin

"Minuli teden smo policisti odkrili sedem primerov ponarejenih potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT. Že od začetka uvajanja ukrepov za zajezitev epidemije covid-19 zaznavamo večje število ponarejenih potrdil," je povedal mag. Stanislav Vrečar, namestnik generalnega direktorja policije in dodal:

"Vse osebe, ki ponarejeno javno listino hranijo ali uporabijo kot pravo, storijo kaznivo dejanje ponarejanja listin. Za to dejanje je zagrožena kazen zapora do treh let. Pozivam vse, ki poznate morebitne primere takšnega ponarejanja listin, da to naznanite najbližji policijski enoti ali državnemu tožilstvu."

Ponaredke v zadnjem času odkrivajo predvsem v notranjosti države

V preteklem tednu so zabeležili tri ponarejena potrdila o cepljenju proti covid-19 na mejnih prehodih (Obrežje in Jelšane). Mejni policisti so tudi na mejnima prehodoma Rogatec in Obrežje odkrili dve ponarejeni potrdili o izpolnjevanju pogoja PCT.

V notranjosti države pa sta bila odkrita dva ponarejena izvida hitrih antigenskih testov. En primer so policiji odstopili zdravstveni inšpektorji, ko so opravljali nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT pri trgovcu, drugega pa pravosodni policisti, ki so takšno lažno potrdilo odkrili pri obiskovalcu prevzgojnega zavoda.

Ne spreglejte