SiolNET. Novice Slovenija
3,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kacin: Vlada o epidemioloških ukrepih v petek

3,11

termometer

Jelko Kacin
Foto: STA

Koordinator za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je po današnji seji vlade povedal, da se bo vlada v petek ob 17. uri na Brdu pri Kranju sestala na posebni seji. Na njej bodo razpravljali o oceni trenutnega stanja, pričakovanju v naslednjih dneh in o ukrepih, "ki jih je treba uveljaviti v najkrajšem času". 

"Vlada pričakuje, da se bo tem razmeram najprej prilagodilo zdravstvo na osnovni ravni, kar pomeni, da bodo cepili dopoldne, popoldne, ob sobotah in nedeljah," je slabe epidemiološke razmere v državi komentiral Jelko Kacin.

Po njegovem mnenju je nesprejemljivo in nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države, na drugi strani pa svojega načina dela ne zna prilagoditi potrebam ljudi, ki ure in ure čakajo, da bodo na vrsti za cepljenje.

Pediatrična klinika. Otrok. Novice Rekord okužb: najmlajši še ni dopolnil enega leta

V cepilnih centrih po Sloveniji so imeli v sredo namreč povečan obisk, marsikje so se vile dolge vrste. Po podatkih cepilnih centrov je povečano predvsem zanimanje za cepljenje s poživitvenim odmerkom, ki ga lahko cepljeni z vektorskimi cepivi po novem prejmejo po preteku vsaj dveh mesecev od zadnjega odmerka.

Poklukar: Brez zamejevanja družbenega življenja ne bo šlo

Minister za zdravje Janez Poklukar je v odzivu na današnje Kacinove izjave opozoril, da je zdravstvo na robu zmogljivosti in da brez odpovedovanja in zamejevanja družbenega življenja v naslednjih dneh ne bo šlo.

"Zdravstvo je na robu z zmogljivostmi, tako na primarju, sekundarju, kot terciarju," odgovarja Poklukar, ki Kacinove besede označuje kot "nespoštljive do vseh zaposlenih v zdravstvu, ki v teh dneh vlagajo enormne napore".

Kot je zapisal, ti v največji zdravstveni krizi v zgodovini Slovenije nudijo oskrbo vsem, ki jo potrebujejo. Primarna raven deluje na več deloviščih hkrati, posledično pa smo po Poklukarjevih besedah zato v teh dneh priča tudi neprijetnostim, za kar se pacientom, ki so naleteli na tovrstne zagate, opravičuje. Hkrati se minister zahvaljuje vsem v zdravstvu, ki v teh dneh "na bojnem polju bijejo", upa da zadnjo bitko s covidom.

"V naslednjih dneh in tednih nikomur v zdravstvu ne bo lahko, ne zaposlenim in ne pacientom," je zapisal minister. Prebivalke in prebivalce prosi za razumevanje in sodelovanje, saj, kot je napovedal, vstopamo v zdravstvu v najtežje dni.

Nad Kacina tudi zdravniki

Da so izjave Kacina, ki za neuspešnost cepljenja neutemeljeno obtožuje izvajalce na osnovni ravni ponižujoče in rušijo zaupanje v stroko ter poglabljajo vzdušje destruktivnosti, cinizma in razdvojenosti, so prepričani tudi v Zdravniški zbornici Slovenije. "Blatenje zdravstvenih delavcev, ki so ob skrbi za bolne, precepili več kot milijon prebivalcev, ni samo nesmiselno, ampak škoduje cilju, ki bi ga kot država morali zasledovati," so zapisali na družbenem omrežju Twitter. Dodali so še, da koordinacija cepljenja žal že od začetka ne deluje ustrezno oziroma je sploh ni.

Zdravljenje covidnih bolnikov v tujini?

Glede na visoke številke okuženih s koronavirusom moramo po Kacinovih besedah računati, da vseh bolnikov v bolnišnice ne bomo mogli sprejeti v Sloveniji. Napovedal je, da se moramo pripraviti, "da bo še kdo drug poskrbel za slovenske bolnike s covidom-19".

Po poročanju medijev naj bi bila ob prezasedenosti covidnih oddelkov na mizi namreč tudi možnost pošiljanja covidnih bolnikov v tujino, kar je za TV Slovenijo potrdil tudi koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. Na ministrstvu za zdravje za STA tega niso želeli komentirati.

Carotta pa je za Radio Slovenija potrdil, da so poizvedovanja za pomoč pri oskrbi covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, v tujini že stekla. "Ministrstvo za zdravje je tudi že začelo postopek sodelovanja z vsemi tremi sosednjimi državami, se pravi Italijo, Avstrijo in pa Madžarsko, pa tudi z Nemčijo, kjer bomo zaprosili za eventuelno pomoč pri oskrbi intenzivnih covidnih pacientov", če bomo na intenzivnih oddelkih slovenskih bolnišnic presegli maksimalne kapacitete, je za radio povedal Carotta.

Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović pa je za Planet TV pojasnila, da je možnost premeščanja covidnih bolnikov zelo realna. "To se nam bo verjetno zgodilo, če bodo šle razmere naprej tako, kot kaže," je napovedala. Ob tem je poudarila, da je "hudo narobe, da se moramo s takimi problemi ukvarjati v času, ko bi lahko bili proti bolezni zaščiteni s cepljenjem".

Cepljenje in testiranje Novice Naval na cepljenje, a ponekod večina terminov že zasedena

Prav tako vlada, tako Kacin, od ustavnega sodišča pričakuje, da bo to dokončno odločilo o odloku preboleli, cepljeni (PC) in se do njega vsebinsko opredelilo zato, "da bo vlada vedela, koliko manevrskega prostora ima, da zaščiti prebivalstvo".

"Diktat manjšine necepljenih in neodgovornih nad večino"

V trenutnih razmerah gre za diktat manjšine necepljenih in neodgovornih nad večino, ki se je pravočasno cepila in ki spoštuje ukrepe, je prepričan Kacin. Po njegovih besedah smo zato "prišli tako daleč, ko brez skeniranja QR-kode pred vstopom v objekte preprosto več ne bo mogoče opravljati dejavnosti".

Na vprašanje, ali je vlada spet razglasila epidemijo bolezni covid-19, je Kacin ponovil, da so v tem trenutku težava necepljeni, ki so po njegovem mnenju odgovorni za vse več okuženih in obolelih za covidom-19.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin