Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 11. 2021,
7.35

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,69

141

Natisni članek

okužba Slovenija ukrepi COVID-19

Četrtek, 4. 11. 2021, 7.35

2 leti, 5 mesecev

Rekord okužb: najmlajši še ni dopolnil enega leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,69

141

Pediatrična klinika. Otrok. | Vlada bo danes sporočila, kakšni ukrepi nas čakajo v prihodnje.  | Foto STA

Vlada bo danes sporočila, kakšni ukrepi nas čakajo v prihodnje.

Foto: STA

V sredo so ob 10.156 PCR-testih potrdili 4.511 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je novo najvišje število okužb od začetka epidemije. Delež pozitivnih testov znaša 44,4 odstotka in je malenkost nižji kot dan pred tem, ko je znašal 44,8 odstotka in so potrdili 3.456 primerov okužbe. Umrlo je 9 oseb. Vlada bo na današnji seji predvidoma razpravljala o zaostrovanju ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covid-19.

V bolnišnicah danes zdravijo že 735 bolnikov, od teh jih 169 potrebuje intenzivno oskrbo. Samo včeraj so na zdravljenje zaradi covida sprejeli 130 novih bolnikov.

V državi je trenutno 32.021 okuženih. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 2.491 (dan pred tem 2.223). V zadnjih 14 dneh so potrdili 1.518 okužb na sto tisoč prebivalcev (dan pred tem 1.391), še kažejo podatki NIJZ.

V ponedeljek so opravili tudi 24.732 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

Po podatkih NIJZ so z enim odmerkom cepiva proti covid-19 do danes cepili 1.191.148 ljudi, z vsemi odmerki pa je cepljenih 1.121.506 ljudi.

Stroka opozarja na kritične razmere

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so zaradi poslabšanja epidemičnih razmer in posledičnega povečanega sprejema covidnih bolnikov že opozorili, da se bližajo robu svojih zmogljivosti. Posvarili so, da bodo pritiski na klinični center v prihodnjih dneh najverjetneje še narasli.

Institut Jožef Stefan v svoji napovedi razvoja epidemije napoveduje, da bomo v Sloveniji zmogljivosti enot intenzivne terapije za covidne bolnike presegli predvidoma prihodnji teden.

ukc Infekcijska klinika
Novice IJS: na intenzivnih enotah zmogljivosti presežene že prihodnji teden

Glede na trenutne epidemiološke razmere bolnišnice po državi skladno s torkovim dogovorom širijo zmogljivosti na covidnih oddelkih in hkrati krčijo nenujne programe.

Pogovori tudi o popolnem zaprtju države, a vlada temu nenaklonjena

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v torek po sestanku skupine s predstavniki vlade za STA dejala, da so vladi predlagali zaostritev covidnih ukrepov, ne pa popolnega desetdnevnega zaprtja države.

V sredo je Logarjeva za POP TV in TV Slovenija potrdila, da so na torkovem sestanku skupine res razpravljali o možnosti popolnega zaprtja države. To je po mnenju skupine smiselno in učinkovito, delno zaprtje pa naj ne bi bilo učinkovito, je dejala. "Zaradi pomislekov o učinkovitosti 'lockdowna' smo se odločili predlagati drugačne ukrepe z možnostjo, da se stvari zaostrijo in preidemo v 'lockdown'," je pojasnila.

"Marsikdo je razočaran, ker zboli kljub cepljenju. Treba je vedeti, da učinek cepiv ni stoodstoten, zato še posebej opozarjamo na pomen cepljenja čim večjega števila ljudi, s katerim bomo zmanjšali verjetnost, da bo virus do nas sploh prišel," je v sredo še enkrat poudarila Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje.

Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT.
Novice Novi koronavirus: baltske države najslabše, sledi jim Slovenija
Jens Spahn
Novice Porast okužb v Nemčiji in Avstriji: pandemija je vse prej kot končana

Po neuradnih informacijah STA je bila vlada v torek na sestanku nenaklonjena zapiranju države. Neuradno naj bi vlada sprejela odločitev za zaostrovanje trenutnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ukrepi naj bi bili med ministrstvi usklajeni do današnje seje vlade, med njimi pa naj bi bilo predvideno tudi širjenje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) na dodatne dejavnosti. Mediji poročajo tudi o možnosti omejitve obratovalnega časa gostinskih lokalov.

Covaxin
Novice Zelena luč za indijsko cepivo Covaxin
Cepljenje in testiranje
Novice Gneča pred cepilnim centrom v Ljubljani #foto
Koronavirus v Avstriji
Novice Sosedje zaostrujejo ukrepe, v Srbiji rekordno število mrtvih
Milan Krek
Novice Milan Krek: Evropa gre v nov val. Napovedi niso dobre.
Ne spreglejte