Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 11. 2021,
15.16

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

6

Natisni članek

število okuženih okužba COVID-19 Slovenija Hrvaška Srbija Avstrija

Torek, 2. 11. 2021, 15.16

2 leti, 5 mesecev

Sosedje zaostrujejo ukrepe, v Srbiji rekordno število mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

6

Koronavirus v Avstriji | V zahodni Evropi je zaradi višje precepljenosti epidemija pod nadzorom, veliko večje težave pa imajo države na vzhodu Evrope, Baltske države in države na Balkanu, kjer se epidemija ne umirja tudi zaradi nizke precepljenosti prebivalstva. | Foto Reuters

V zahodni Evropi je zaradi višje precepljenosti epidemija pod nadzorom, veliko večje težave pa imajo države na vzhodu Evrope, Baltske države in države na Balkanu, kjer se epidemija ne umirja tudi zaradi nizke precepljenosti prebivalstva.

Foto: Reuters

Po podatkih ECDC-ja (Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni) se v zadnjih tednih na vzhodu Evrope vedno manj ljudi odloča za cepljenje proti koronavirusu, zato se ta del Evrope spopada z vedno več okužbami, hospitaliziranimi obolelimi in vedno večjo umrljivostjo. V Avstriji zaradi naraščanja covidnih bolnikov grozijo strožji ukrepi in tudi prehod države v višjo, drugo fazo. Oktober v Srbiji pa je bil najslabši mesec v obdobju epidemije, saj so zabeležili največ smrti, zato so ga poimenovali kar črni oktober.

V Avstriji, kjer je po podatkih iz leta 2020 8,9 milijona prebivalcev, so presegli mejo 300 bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi, kar v skladu z vladnim načrtom ukrepanja v pandemiji pomeni prehod države na višjo, drugo stopnjo. Ta bo začela veljati 8. novembra, potem ko bo vlada že danes sprejela za to potrebno uredbo. Po predvidevanjih bo sicer 8. novembra že izpolnjen kriterij za tretjo fazo.

V Avstriji zaradi naraščanja covidnih bolnikov strožji ukrepi

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, so na avstrijskem ministrstvu za zdravje danes potrdili sprejetje napovedane uredbe in 8. novembra uvedbo druge faze. A obenem so že izrazili tudi pričakovanje, da bo do takrat dosežena meja 400 covidnih bolnikov na intenzivni negi, kar že pomeni prehod v naslednjo fazo. To bi pomenilo sočasno uveljavitev druge in tretje faze, saj pri tretji fazi vlada ni predvidela sedemdnevnega zamika njene uveljavitve tako kot pri drugi, ampak ta začne veljati takoj.

Avstrija koronavirus
Novice V Avstriji število okužb še naprej narašča

Nadzorovanje epidemije razdeljeno v faze

Druga faza med drugim pomeni uveljavitev pogoja PC (cepljen ali prebolel) za vstop v lokale v nočnem času ter za udeležbo na prireditvah z več kot 500 udeleženci in brez določenega sedežnega reda. Poleg tega samotestiranje v državi ne bo več zadostovalo kot dokaz za izpolnjevanje pogoja PCT. V tretji fazi medtem pogoja PCT ne bo mogoče več izpolniti z nobenim hitrim antigenskim testom, ampak bo v ta namen potrebno potrdilo o cepljenju ali prebolelosti ali pa negativen aktualen test PCR.

Danes sicer po podatkih ministrstev za zdravje in notranje zadeve na intenzivnih oddelkih avstrijskih bolnišnic skrbijo za 317 covidnih bolnikov, v bolnišnicah na sploh pa za 1.603 bolnikov. V preteklem dnevu so medtem potrdili 5.398 novih okužb z novim koronavirusom, sedemdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev pa se je povzpela na 400. V preteklem tednu je zaradi covida-19 dnevno v povprečju umrlo med 14 in 15 ljudi. Polno cepljenih je slabih 63, z vsaj enim odmerkom pa okoli 66 odstotkov Avstrijcev.

Češka koronavirus
Novice Na Češkem veljajo zaostreni protikoronski ukrepi, v Nemčiji porast okužb

V Srbiji so oktober poimenovali črni oktober

Srbija ima 6,9 milijona prebivalcev, več kot trikrat toliko kot Slovenija. V Srbiji so oktobra zabeležili rekordno število umrlih zaradi novega koronavirusa, zato so ga poimenovali črni oktober. Samo oktobra so zabeležili več kot 200 tisoč primerov okužbe s koronavirusom (200.760), asimtomatskih primerov pa je bilo po nekaterih ocenah še veliko več, zato število obolelih ocenjujejo na od 400 do 500 tisoč.

Oktobra je zaradi covida umrlo 1.721 oseb, do zdaj najslabši mesec je bil lanski december, ko je umrlo 1.597 oseb. Tudi delež pozitivnih je bil oktobra vedno nad 30 odstotkov, kar pomeni, da je bila na testu za koronavirus pozitivna vsaka tretja oseba.

zaščitna maska
Novice Maske obvezne tudi za cepljene in prebolele

Visoke številke okuženih in eni najslabših v Evropi

V preteklih desetih dnevih dnevno niso imeli manj kot 60 umrlih, med njimi celo nosečnico in dva dečka, stara 13 in 16 let, poroča Blic.rs. Ocenjujejo, da je v Srbiji do zdaj cepljenih nekaj več kot tri milijone polnoletnih oseb, to je komaj 44 odstotkov vseh Srbov, kar Srbijo uvršča med najslabše države. S 1.350 okuženimi na sto tisoč prebivalcev so v Evropi od njih slabše samo še Latvija (1.766), Gruzija (1.570), Estonija (1.517) in Litva (1.413).

Samo včeraj je bilo izmed 16.048 testiranih oseb pozitivnih 4.929 oz. 30,7 odstotka. V bolnišnicah se zdravi 6.764 bolnikov, od njih je 281 oseb na intenzivnem oddelku. V zadnjih 24 urah je umrlo 65 covidnih bolnikov.

Barcelona covid-19
Novice Skrb vzbujajoče številke: intenzivni oddelki se polnijo

Na Hrvaškem so se odločili za upoštevanje nošnje mask in cepljenje

Na Hrvaškem, ki ima nekaj več kot štiri milijone prebivalcev, so v ponedeljek potrdili 3.642 novih okužb s koronavirusom ob 10.405 opravljenih testih, odstotek pozitivnih je znašal 35 odstotkov.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je v preteklem tednu potrdil, da približno četrtina vseh na novo okuženih prihaja iz izobraževalnega sistema. 

Menijo, da bi z ustrezno nošnjo mask in cepljenjem lahko zaustavili širjenje okužb. Kot poroča Glas Istre na svoji spletni strani, v istrski županiji šolski otroci vsak dan predstavljajo med 40 in 60 odstotki na novo okuženih.

Covid-19. Koronavirus. Zaprtje.
Novice Logarjeva: Vladi smo predlagali zaostritev covidnih ukrepov. Kaj pa pravi politika?
V Sloveniji se število okužb v zadnjem tednu vztrajno povečuje, prav tako pa beležimo tudi visoke deleže pozitivnih testov, ki se v zadnjih dneh gibljejo okrog 40 odstotkov, v nedeljo smo zabeležili rekord v celotnem obdobju epidemije s 47,8 odstotka.
Slovenija ima 2,1 milijona prebivalcev in v ponedeljek smo ob 2.634 PCR-testih potrdili 1.136 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 43,1 odstotka.
 
Milan Krek
Novice Milan Krek: Evropa gre v nov val. Napovedi niso dobre.

Zahod Evrope je veliko uspešnejši pri cepljenju prebivalstva in posledično v obvladovanju epidemije. Visok delež precepljenosti imata poleg Portugalske (80,8) tudi Španija in Italija. V Španiji je polno cepljenih 73,7 odstotka prebivalcev, v Italiji pa 70,9 odstotka. Precej drugačen je položaj na vzhodu Evrope. V Romuniji je medtem polno cepljenih 30,8 odstotka prebivalcev, v Bolgariji pa le 21,1 odstotka.

eu | Foto: ecdc.europa.eu Foto: ecdc.europa.eu

rdeča Slovenija
Novice Posodobljen zemljevid ECDC: Slovenija vsa v temnordeči barvi

Po zadnji objavi ECDC-ja (Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni) je položaj v Italiji, Franciji in Španiji še vedno občutno boljši, čeprav se je tudi v teh državah epidemiološka slika nekoliko poslabšala. Francija, ki je imela prejšnji teden tri regije obarvane zeleno, kar pomeni zelo dobro epidemiološko sliko, je bila pretekli teden v celoti obarvana oranžno. Manj zelenih in več oranžnih območij kot prejšnji teden je na novem zemljevidu ECDC tudi v Italiji.

Ne spreglejte