Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2021,
10.35

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

5

Natisni članek

cepljenje cepivo COVID-19 Koronavirus

Ponedeljek, 1. 11. 2021, 10.35

2 leti, 5 mesecev

Na Češkem veljajo zaostreni protikoronski ukrepi, v Nemčiji porast okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

5

Češka koronavirus | Na Češkem z 10,7 milijona prebivalcev je doslej polno cepljenih 57 odstotkov ljudi. | Foto Reuters

Na Češkem z 10,7 milijona prebivalcev je doslej polno cepljenih 57 odstotkov ljudi.

Foto: Reuters

Na Češkem so danes začeli veljati zaostreni ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Skrajšali so veljavnost testov, ki so po novem plačljivi. V restavracijah in barih strežejo samo gostom s potrdilom PCT (preboleli, cepljen proti covidu-19 ali negativen test na okužbo z novim koronavirusom).

Zaposleni v gostinskih lokalih so obvezani k preverjanju, ali gosti izpolnjujejo pogoj PCT. V primeru kršitev lastnikom gostinskih lokalov po poročanju nemške tiskovne agencije dpa grozijo visoke denarne kazni.

Testi niso več brezplačni

Hkrati so na Češkem veljavnost hitri testov skrajšali s tri dni na 24 ur, testi PCR so poslej veljavni samo tri dni. Prav tako je novost, da testi niso več brezplačni.

V gostinstvu so ukrepi, ki jih je sprejela vlada pod vodstvom populističnega premierja Andreja Babiša, naleteli na kritike. Vlada odgovornost za boj proti pandemije prelaga na zasebni sektor, ki ga je pandemije že tako hudo prizadela, so sporočili češki gostinci.

Na Češkem z 10,7 milijona prebivalcev je doslej polno cepljenih 57 odstotkov ljudi.

milos zeman
Novice Kako do nove vlade, če predsednik države leži v bolnišnici?

V Nemčiji porast okužb z novim koronavirusom

V Nemčiji se je incidenca okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjem tednu povzpela čez 150, prvič od letošnjega maja. Nemška kanclerka v odhodu Angela Merkel je danes pozvala k hitri uvedbi ukrepov za zaustavitev zaskrbljujočega trenda, saj si Nemčija po njenih besedah ne more privoščiti čakanja do oblikovanja nove nemške vlade.

V zadnjem dnevu so v Nemčiji potrdili še 9.658 novih okužb z novim koronavirusom. Incidenca se je povzpela na 154,8, je razvidno iz podatkov pristojnega inštituta Roberta Kocha (RKI). Še pred tednom dni je bila incidenca 110,1.

V Nemčiji je doslej polno cepljenih 66,7 odstotka prebivalcev. Glede na nedavno raziskavo inštituta Forsa je 65 odstotkov necepljenih odgovorilo, da se nikakor ne bodo cepili, 23 odstotkov jih cepljenju ni naklonjenih.

Merklova je v pogovoru za nedeljsko izdajo časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung priznala, da obžaluje, da okoli tri milijone Nemcev, starejših od 60 let, še ni cepljenih. Še naprej pa zagovarja pravico so prostovoljne odločitve glede cepljenja, je dodala.

Najverjetnejši prihodnji nemški kancler, socialdemokrat Olaf Scholz je daes ocenil, da mora Nemčija narediti vse za omejitev pandemije, obenem pa ob tolikšnem številu cepljenih ne morejo več zapirati države.

V Avstriji na delovnem mestu obvezen pogoj PCT

V Avstriji je od danes na delovnem mestu obvezen pogoj PCT. Delodajalec mora sedaj preverjati, ali je zaposleni cepljen proti covidu-19, prebolel oziroma ima negativen test na novi koronavirus. Prihodnjih 14 dni bo veljalo še prehodno obdobje, ko bodo lahko zaposleni, ki nimajo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, nosili zaščitno masko tipa ffp2.

Nadzor bodo opravljali predstavniki zdravstvenih organov, vendar bo moral izpolnjevanje pogojev preverjati tudi delodajalec.

Dodatno zaostrovanje ukrepov

V Avstriji bodo 15. novembra še dodatno zaostrili ukrepe. Po besedah ministra za zdravje Wolfganga Mücksteina od takrat ne bodo več veljali hitri testi, ampak bodo morali necepljeni predložiti negativni izvid PCR testa.

Pri kršenju pravil grozi zaposlenim kazen v višini do 500 evrov, delodajalcem pa kazen v višini do 3600 evrov.

V Avstriji beležijo porast števila okužb. V zadnjem dnevu so potrdili še 4523 novih okužb z novim koronavirusom, kar je precejšen porast s prejšnjim tednom, ko so v ponedeljek poročali o 2850 okužbah. V bolnišnicah se zdravi 1458 bolnikov, kar je 14 več kot dan prej. Intenzivno nego potrebuje 292 covidnih bolnikov.

Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT.
Novice Stroka opozarja: Čaka nas kolaps. Epidemija na Hrvaškem je ušla izpod nadzora.

Izrael se odpira za cepljene in prebolele individualne turiste

Po več kot letu in pol Izrael z današnjim dnem vstop v državo omogoča tudi individualnim turistom, ki so proti covid-19 cepljeni ali so ga preboleli. Pri tem so oblasti točno določile, kakšne pogoje morata ti dve skupini turistov izpolnjevati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Izrael lahko po novem torej pridejo posamezni turisti, ki so polno cepljeni, ob čemer je od zadnjega odmerka minilo najmanj 14 dni in ne več kot 180 dni. Podobno velja, da mora od poživitvenega odmerka miniti najmanj 14 dni. Oblasti priznavajo cepiva družb Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinovac, Sinopharm in Serum Institute of India.

Pri prebolelih veljajo podobni pogoji. V državo lahko vstopijo tisti, pri katerih pri odhodu iz Izraela še ne bo minilo 190 dni od prebolelosti oz. so prejeli najmanj en odmerek cepiva proti covid-19.

Izrael je bil že pred tem pod določenimi pogoji odprt za potovalne skupine cepljenih turistov. Država ob Sredozemskem morju je bila od izbruha covid-19 praktično izolirana. Tujci so lahko v državo prišli le izjemoma. Od izboljšanja razmer so se poleti začeli postopoma odpirati za potovalne skupine.

V Izraelu v zadnjem času potrdilo relativno malo okužb z novim koronavirusom. V nedeljo so poročali o 225 novih okužbah.
 
astronavti
Novice Kako astronavti v izraelski puščavi vadijo za življenje na Marsu #video

V New Yorku v veljavo stopilo obvezno cepljenje za mestne uslužbence

V New Yorku je danes v veljavo stopilo obvezno cepljenje za vse zaposlene v mestni upravi in drugih mestnih organih, to so med drugim tudi policisti, gasilci in smetarji. Kdor ni cepljen z najmanj enim odmerkom, mora na neplačan dopust. Župan Bill de Blasio je v nedeljo tvitnil, da po njegovih informacijah pogoj izpolnjuje 91 odstotkov ljudi.

"91 odstotkov mestnih uslužbencev je sedaj cepljenih. Samo danes se je cepilo 2300 zaposlenih," je v nedeljo tvitnil newyorški župan.

Ne spreglejte