Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 10. 2021,
17.36

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Češka Milos Zeman Andrej Babiš

Torek, 19. 10. 2021, 17.36

2 leti, 6 mesecev

Kako do nove vlade, če predsednik države leži v bolnišnici?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
milos zeman | Češki predsednik Milos Zeman ima zdravstvene težave že kar nekaj časa. Fotografija je nastala maja letos. | Foto Guliverimage

Češki predsednik Milos Zeman ima zdravstvene težave že kar nekaj časa. Fotografija je nastala maja letos.

Foto: Guliverimage

Na Češkem so se zaradi bolezni predsednika države znašli v politični krizi. Dosedanji predsednik vlade Andrej Babiš je izgubil parlamentarne volitve proti zavezništvu večjega števila strank. Vendar ker je predsednik države pristal v bolnišnici, Češka še vedno nima uradnega kandidata za novega mandatarja.

Bolezen je za neznano dolgo priklenila 77-letnega češkega predsednika Milosa Zemana na posteljo v bolnišnici, poroča France24. Zato so včeraj poslanci češkega parlamenta zahtevali začetek pogovorov o tem, kdo lahko opravlja predsednikove obveznosti v času njegove odsotnosti. In odgovor želijo Čehi najti v čim krajšem času, saj je Češka pred kratkim imela parlamentarne volitve, na katerih je vladajoča stranka predsednika vlade Andreja Babiša morala priznati premoč koaliciji opozicijskih desnosredinskih in desnih strank.

Babiš si je v tednu dni premislil

Kandidata za novega mandatarja po češki ustavi lahko predlaga le predsednik države. In Zeman je v enem od svojih zadnjih javnih nastopov ravno pred volitvami napovedal, da bo za mandatarja predlagal predsednika največje stranke. Torej Babiša, ki pa koalicijske vlade ne more sestaviti. Babiš je pred tednom dni sicer trdil, da mu je Zeman med srečanjem obljubil, da mu bo poveril mandat za sestavo vlade. Vendar si je v zadnjih dneh očitno premislil in napovedal, da mandata ne bo sprejel in da se bo umaknil v opozicijo.

babiš Andrej
Novice Babiš iz bolnišnice: predsednik mi je obljubil mandat za sestavo vlade

Predsednik ostaja v bolnišnici

Zdravstveno stanje predsednika države je bilo na začudenje javnosti in zmagovalcev volitev v zadnjem tednu neznano. Šele po večkratnih prošnjah parlametnarcev so iz bolnišnice, v kateri se zdravi Zeman, sporočili, da bo predsednik države do nadaljnjega ostal na zdravljenju ter da ni zmožen opravljati službenih obveznosti.

Kaj omogoča ustava?

Češka ustava parlamentarcem omogoča, da lahko začasno vzame pooblastila predsedniku države in ta porazdeli med predsednika vlade in predsednika spodnjega doma parlamenta. Zato češki mediji napovedujejo, da se bo kmalu pričela v obeh domovih parlamenta razprava o odvzemu pooblastil, kar bi se lahko glede na uradne postopke zgodilo enkrat novembra.

Milan Brglez
Novice Janša Brglezu: Vaši rdeči bratje komunisti in celo njihovi bratranci ...
Vojtech Filip
Novice Vzpon in zaton čeških komunistov
Ne spreglejte