Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 3. 2022,
9.31

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

5

Natisni članek

hrana otroci zdravila medicinski pripomočki obleke ljudje pomoč Ukrajina Slovenija dobrodelnost

Sreda, 2. 3. 2022, 9.31

2 leti, 1 mesec

Tovornjaki pomoči na poti v Ukrajino, tukaj lahko še pomagate #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

5

Za pomoč Ukrajini | Vsem, ki so se zaradi vojne v Ukrajini znašli v stiski, je Slovenija pripravljena pomagati. Na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve so vse najpomembnejše informacije in stiki glede prve pomoči, nastanitve, mednarodne zaščite, bivanju v azilnem domu in druge informacije.  | Foto Ana Kovač

Vsem, ki so se zaradi vojne v Ukrajini znašli v stiski, je Slovenija pripravljena pomagati. Na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve so vse najpomembnejše informacije in stiki glede prve pomoči, nastanitve, mednarodne zaščite, bivanju v azilnem domu in druge informacije.

Foto: Ana Kovač

Po Sloveniji še vedno poteka množično zbiranje materialne in tudi denarne pomoči državljanom Ukrajine na različnih lokacijah, na zunanje ministrstvo pa se lahko obrnete tudi vsi, ki ste pripravljeni osebam iz Ukrajine ponuditi nastanitev. Do danes smo iz Slovenije v Ukrajino po podatkih Veleposlaništva Ukrajine v Sloveniji poslali tri tovornjake humanitarne pomoči, največ oblačil in živil. Zbiranje materialne in denarne pomoči se nadaljuje, poleg Rdečega križa, Unicefa in Slovenske Karitas se akciji pridružujejo Veleposlaništvo Ukrajine v Sloveniji in več slovenskih podjetij. 

Kapacitete zbirnih mest se hitro polnijo, dnevno pa se odpirajo nova, zato organizatorji opozarjajo, da pred prihodom preverite njihove zmogljivosti.

Zbiranje materialne in denarne pomoči se tudi danes nadaljuje v številnih slovenskih krajih. V Ljubljani in okolici lahko svoje prispevke oddate podjetjem Perutnina Ptuj na Letališki cesti 32a (vsak delavnik med 8. in 20. uro), Duol v Kamniku pod Krimom 142 (vsak delavnik med 7. in 17. uro), v Mariboru podjetju Marifram na Marinarikovi ulici 8 (vsak delavnik med 6. in 18. uro) in na Ptuju na Potrčevi 10 – Perutnina Ptuj (vsak delavnik med 8. in 15. uro).

Ukrajinsko veleposlaništvo v Sloveniji zagotavlja, da pri pripravi paketov poskrbijo za vso potrebno dokumentacijo in s povratnimi informacijami sledijo razdelitvi donacij v Ukrajini. Materialno pomoč od včeraj zbirajo tudi v skladiščih škofijskih Karitas, in sicer v Mariboru, Ljubljani, Celju, Novem mestu, Kopru in Murski Soboti.

Fotogalerija
1 / 2

Potrebujejo predvsem zdravila in medicinske pripomočke, veseli bodo tudi prostovoljcev

Med najbolj nujnimi potrebščinami, ki jih primanjkuje v državi, so zdravila in medicinski pripomočki (gaze, kompleti prve pomoči, Esmarchova preveza (tourniquet), plenice, protibolečinske tablete, razkužila za rane), hrana (konzervirana hrana, juhe iz vrečke, otroška hrana in hrana za dojenčke, čaj, instant kava, oreščki) in topla obutev za otroke.

V tem trenutku bi jim prav prišel tudi dodaten par rok za popisovanje, razvrščanje in zlaganje prispevkov v tovornjake. Še vedno so dobrodošla tudi topla oblačila, toda zbiralci humanitarne pomoči prosijo, da ljudje ne prinašajo strganih in neopranih oblačil ter zelo stare in slabo ohranjene obutve, ki ni več primerna za uporabo.

Denarno pomoč od zdaj zbira tudi veleposlaništvo Ukrajine v Sloveniji

Več slovenskih organizacij se je vključilo v zbiranje denarnih sredstev za pomoč na različnih področjih. Ukrajinska ambasada v Sloveniji bo sredstva namenila nakupu zdravil, medicinskih pripomočkov, zaščitne vojaške opreme in streliva. Prispevke zbirajo na TRR Veleposlaništva Ukrajine SI56 028430264124681, Mivka 27, 1000 Ljubljana, Swift: LJBASI2X.

Rdeči križ Slovenije

Za vse tiste, ki želijo pomagati, je Rdeči križ Slovenije odprl sklic za zbiranje sredstev za pomoč prizadetim v Ukrajini.

Svoj prispevek za akcijo "Pomoč Ukrajini" lahko nakažete na

RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, Mirje 19, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0310 0111 1122 296
SKLIC: SI00 96889
BIC BANKE: SKBASI2X
KODA NAMENA: CHAR

ali s pomočjo QR-kode.

Dostava vode v regiji Donetsk. Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemah in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS-sporočilom na 1919 z besedo BEGUNCEM (prispevate en evro) ali BEGUNCEM5 (prispevate pet evrov). | Foto: RKS Dostava vode v regiji Donetsk. Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemah in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS-sporočilom na 1919 z besedo BEGUNCEM (prispevate en evro) ali BEGUNCEM5 (prispevate pet evrov). Foto: RKS

Vlada je vzpostavila vladni klicni center, kjer bodo strokovnjaki z različnih področij zagotavljali informacije o pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine, so sporočili iz urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov.
Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure. Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42, medtem ko je za klice iz tujine na voljo telefonska številka +386 1478 7530.
Urad je vzpostavil tudi poseben elektronski poštni naslov info.ukrajina@gov.si. Aktualne informacije in kontaktne številke pa so objavljene tudi na spletni strani gov.si v slovenskem, angleškem in ukrajinskem jeziku, so sporočili.

Slovenska karitas

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: SI00 870
Namen: Pomoč Ukrajini

Prispevek v višini pet evrov je mogoče posredovati s SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919.

Poleg denarne pomoči Slovenska Karitas od torka zbira tudi materialno pomoč. Materialno pomoč v hrani, vodi, higienskih pripomočkih in oblačilih bodo po slovenskih regijah zbirali v skladiščih škofijskih Karitas, in sicer v Mariboru, Ljubljani, Celju, Novem mestu, Kopru in Murski Soboti. Kontaktne številke so objavljene na spletni strani karitas.si.

Novice Ukrajinec iz Harkova: V strahu čakam na ta klic #vŽivo

Hrano in higienske pripomočke bodo zbirali tudi v označenih vozičkih po trgovskih središčih.

Zbirali bodo predvsem suho ali trajno in dobro zapakirano osnovno hrano, ki ne potrebuje hlajenja (konzerve, narezek, otroška hrana, testenine, mleko ipd.), higienske pripomočke (pralni prašek, milo in šampon za osebno nego, zobno kremo in ščetke, ženski vložki), higienske robčke in plenice, vodo v plastenkah, oblačila za otroke, bombažno posteljnino, novo spodnje perilo in nogavice ter spalne vreče.

Zbrane izdelke bodo namenili za pomoč prebivalcem v Ukrajini, ukrajinskim beguncem v večjih zbirnih centrih karitasa v sosednjih državah in tudi nameščenim v Sloveniji, kar bo odvisno od potreb in logističnih možnosti, so pojasnili | Foto: Slovenska karitas Zbrane izdelke bodo namenili za pomoč prebivalcem v Ukrajini, ukrajinskim beguncem v večjih zbirnih centrih karitasa v sosednjih državah in tudi nameščenim v Sloveniji, kar bo odvisno od potreb in logističnih možnosti, so pojasnili Foto: Slovenska karitas

Slovenska filantropija

Slovenska filantropija zbira obleko in obutev za pomoč beguncem iz Ukrajine. Če želite podariti obleko in obutev, lahko prinesete donacijo na naslov Cesta Dolomitskega odreda 11, 1000 Ljubljana. Ker še ne vedo, kakšne bodo dejanske potrebe, v tem trenutku prosijo predvsem za:

  • ženska in otroška oblačila,
  • higienske pripomočke, predvsem vlažilne robčke,
  • nepokvarljivo hrano.

Unicef

TRR: SI56 0201 3025 9875 526
referenca: SI 00 41103
Pomagate lahko prek spletne strani www.unicef.si, pošljite SMS-sporočilo s ključno besedo UNICEF10 na 1919 in darujte deset evrov ali UNICEF5 in darujte pet evrov za pomoč otrokom.

ruska vojska
Novice Švedska: Ruska vojaška letala so bila v našem zračnem prostoru #vŽivo

Izreden odziv prostovoljcev v Ljubljani

Zaradi izredne dobrodelne akcije zbiranja pomoči v ljubljanski telovadnici na Mesarski 4f v podjetju KinVital, kjer sta Jure Gubanc in žena zbrala za tovornjak oblek, hrane in medicinskih pripomočkov, so tam za zdaj zbiranje končali. Tovornjak je že krenil proti Poljski, od koder bo s pomočjo zvez lažje prispel v Ukrajino. 

V Ljubljani pomoč trenutno zbirajo v Perutnini Ptuj na Letališki cesti 32a, v Mariboru Marifarm na Minarikovi ulici 8 ter na Ptuju Perutnina Ptuj na Potrčevi 10.

Fotogalerija
1 / 15

Na pomoč Kijevu tudi ljubljanska občina z javnimi zavodi

Tovornjak sanitetnega materiala bo v Kijev po napovedih župana Zorana Jankovića poslala tudi ljubljanska občina, ki pomoč pripravlja skupaj z občinskimi javnimi zavodi.

Zbiranje pomoči tudi v Kranju in Velenju

V Kranju med prvimi v Sloveniji vzpostavljajo zbirno mesto za humanitarno pomoč.

Za podrobnosti glede organizacije zbiranja pomoči za prebivalce Ukrajine so se v Mestni občini Kranj dogovorili s častnim konzulom Ukrajine v Sloveniji Sandijem Brezovnikom, povezali pa so se tudi z Rdečim križem Slovenije (RKS) in Fajdigovo ambulanto.

Zbirno mesto v Kranju bo odprto od srede, 2. marca 2022, do preklica vsak delovni dan med 12. in 17. uro v šotorih na parkirišču Vojašnice Petra Petriča (vhod pri pralnici AMZS oziroma pri Gasilsko reševalni službi Kranj), pri čemer bo pomagala tudi Civilna zaščita Mestne občine Kranj in profesionalni gasilci.

Tudi Mestna občina Velenje od srede, 2. marca, do sobote, 5. marca, organizira človekoljubno akcijo zbiranja pomoči za prebivalce Ukrajine. Svoj prispevek lahko oddate od srede do sobote med 10. in 18. uro v prostorih Mladinskega centra Velenje, Efenkova 61a.

Zbirajo:

  • zdravila, medicinske pripomočke in osnovne higienske potrebščine,
  • kakovostna zimska oblačila in zelo dobro ohranjeno zimsko obutev (za otroke in odrasle),
  • preostali tekstil za dom (odeje, posteljnina, brisače),
  • spalne vreče, šotore,
  • nepokvarljiva živila in pitno vodo,
  • baterijske svetilke, generatorje.

Če želite prispevati denarno pomoč, se lahko obrnete tudi na nekaj mednarodnih organizacij. Organizacija Razom (https://razomforukraine.org/donate) z donacijami nakupuje in dostavlja medicinsko opremo, deli informacije in koordinira prostovoljce na terenu, fundacija Come back alive (https://savelife.in.ua/en/donate) zbira neposredno pomoč ukrajinski vojski, ki trenutno potrebuje predvsem finančna sredstva in zaščitno opremo. Neprofitna organizacija Libereco (https://www.lphr.org/en/ukraine-hilfe) družinam v Ukrajini pomaga pri evakuaciji, organizira medicinsko pomoč in ščiti civilno prebivalstvo, Voices for Children (https://voices.org.ua/en) pa zagotavlja psihološko podporo ukrajinskim otrokom, ki se soočajo s travmo vojne.

Kijev
Novice Ukrajinsko mesto, ki je videlo že nešteto uničenj
Rusvelo
Sportal Stop za ruske in beloruske kolesarske klube in reprezentance, ne pa tudi za kolesarje
Vabilo
Novice Ukrajinec Hevka za Siol.net: Tudi v Sloveniji nismo varni
Miha Kordiš
Novice Opozicijski protesti za mir #foto #video
https://www.gov.si/teme/pomoc-slovenije-drzavljanom-ukrajine/

 

Ne spreglejte