Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 3. 2022,
5.43

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

90

Natisni članek

vojna Ukrajina Aleksander Lukašenko Volodimir Zelenski atentat

Sreda, 2. 3. 2022, 5.43

2 leti, 1 mesec

Ukrajinec iz Harkova: V strahu čakam na ta klic #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

90

Drugo največje mesto Harkov ostaja eno najbolj obleganih mest v Ukrajini. Ruska vojska je ponoči ponovno napadla mesto, v katerem živi približno 1,5 milijona ljudi.

 

Dnevni pregled dogodkov v Ukrajini:

20.43 
Ukrajinske sile naj bi znova prevzele nadzor nad več območji
19.35 Protesti proti ruski okupaciji v Melitopolu
18.05 Generalna skupščina ZN potrdila resolucijo o ruski agresiji proti Ukrajini
17:36 MZZ po uničenju slovenskega konzulata v Harkovu na zagovor poklicalo ruskega veleposlanika
16.03 Ukrajina poziva ruske matere, naj pridejo iskati zajete vojake
15.34 Ukrajina poroča o več kot 2000 mrtvih civilistih od začetka ruske invazije
14.04 V Harkovu potekajo siloviti boji
14.02 Mesto Herson obkoljeno z ruskimi silami
13.45 Iz Ukrajine zbežalo že več kot 670 tisoč ljudi
12.23 Popolnoma uničeno mesto Irpin
10.09 Zelenski: Rusija želi izbrisati našo zgodovino
9.48 Ruske rakete zadele univerzo
6.47 Ruske sile naj bi zavzele Herson, boji tudi v Harkovu 
5.08 Ukrajinci naj bi preprečili atentat na Zelenskega 
00.51 Letalski napad na ukrajinski Žitomir 
00.10 Lukašenko ukazal okrepitev ruske vojske 

20.50 Ukrajinec iz Harkova: V strahu čakam na ta klic

Drugo največje mesto Harkov ostaja eno najbolj obleganih mest v Ukrajini. Ruska vojska je ponoči ponovno napadla mesto, v katerem živi približno 1,5 milijona ljudi.

Potem ko so uničili glavni trg, so razstrelili tudi sedež tamkajšnje policije. 21-etni Danilo Mosičuk prihaja iz Harkova. V Slovenijo se je preselil leta 2018, ker je v Portorožu začel študirati turizem, a njegovi starši so ostali v Harkovu. V zaklonišču spijo in živijo že od začetka napada.

"Jaz se s svojimi starši pogovarjam prek Telegrama, včasih nimajo povezave, ko grejo ven iz kleti, iz bunkerja, me lahko pokličejo, nekaj napišejo," pripoveduje Danilo. Slišijo se tudi ponoči, da ve, ali so živi in zdravi.

Ne on ne njegovi starši si do zadnjega niso mislili, da bo do vojne dejansko prišlo. Nikoli ne bo pozabil klica tistega jutra, ko se je začela ruska invazija. V maminem glasu je bilo čutiti strah, negotovost, še pove 21-letni Danilo.

Njegovi starši in stari starši Ukrajine ne nameravajo zapustiti, pot iz Harkova do Kijeva in potem iz države je v tem trenutku enostavno prenevarna. Poleg tega njegov oče ne sme zapustiti Ukrajine, ker je moški. Danilo tako v strahu čaka, ali bodo očeta vpoklicali v vojsko.

20.43 Ukrajinske sile naj bi znova prevzele nadzor nad več območji

Ukrajina je sporočila, da so njene sile znova prevzele nadzor nad več območji, ki so jih pred tem nadzorovali ruski vojaki. Od ruskih sil so tako znova prevzeli nadzor nad naseljem Makariv zahodno od Kijeva, o zmagi ukrajinskih enot poročajo tudi z območja v bližini kraja Horlivka severovzhodno od Donecka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Informacij sicer ni mogoče neodvisno preveriti, še opozarja dpa.

Medtem je župan obleganega mesta Harkov Igor Terehov zagotovil, da mesto ne bo padlo v roke sil ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Mesto Harkov bo zdržalo in danes je Harkov tako poenoten kot še nikoli prej," je poudaril.

Siloviti spopadi se nadaljujejo v vseh delih mesta, razmere pa so zelo nevarne, je še dejal v pogovoru za britanski BBC.

Po njegovih besedah ruske sile tudi neprestano obstreljujejo stanovanjske četrti, uporabile naj bi celo termobarično bombo.

19.35 Protesti proti ruski okupaciji v Melitopolu

Ukrajinci protestirajo proti ruski okupaciji na ulicah mesta Melitopol, poroča NewsWeek, ki je tudi objavil video posnetek dogajanja. Kot je razvidno iz posnetka, ukrajinski protestniki hodijo proti ruskim vojakom, ki pričnejo streljati v zrak. Vendar, ker to ne ustavi protestnikov, vojaki na koncu zbežijo. Ni znano, ali je bil kdo ranjen.

19.05 Ukrajina: Ubili smo že več kot sedem tisoč ruskih vojakov

18.10 Rusija: v invaziji Ukrajine je do sedaj umrlo 498 ruskih vojakov

Prvič od začetka invazije pretekli teden je rusko obrambno ministrstvo sporočilo število smrtnih žrtev med svojimi vojaki. Življenje je po trditvah Kremlja izgubilo 498 ruskih vojakov, ranjenih jih je bilo 1597, je poročala ruska tiskovna agencija Ria Novosti. 

Rusko ministrstvo ob tem navaja, da so v spopadih ubili 2.870 ukrajinskih vojakov in nacionalistov ter jih ranili okoli 3700.

Številk ni mogoče neodvisno preveriti, opozarja tiskovna agencija Reuters na svoji spletni strani.

Ukrajina trdi, da je bilo od začetka vojne ubitih 6.000 ruskih vojakov.


18.05 Generalna skupščina ZN potrdila resolucijo o ruski agresiji proti Ukrajini

Generalna skupščina ZN je danes po treh dneh izrednega zasedanja z 141 glasovi proti petim in 35 vzdržanimi potrdila predlog resolucije o ruski agresiji proti Ukrajini. V resoluciji zahteva takojšen konec spopadov in umik ruskih enot iz Ukrajine. Po objavi izida glasovanja je v dvorani Generalne skupščine zadonel velik aplavz.

17:36 MZZ po uničenju slovenskega konzulata v Harkovu na zagovor poklicalo ruskega veleposlanika

Ministrstvo za zunanje zadeve je po ruskem napadu na ukrajinski Harkov, v katerem je bil uničen konzulat Slovenije, danes na zagovor ponovno poklicalo veleposlanika Rusije Timurja Ejvazova. Državni sekretar Gašper Dovžan mu je predal protestno noto z zahtevkom za opravičilo in povrnitev nastale škode, so sporočili z MZZ.

V napadu na zgodovinsko središče mesta Harkov, kjer je veliko stanovanjskih zgradb, je bilo v torek uničeno tudi upravno poslopje na osrednjem trgu, v katerem je bil sedež slovenskega konzulata v Harkovu. Častni konzul Anatolij Bondarenko v napadu ni bil poškodovan in je na varnem.

Slovenija najostreje obsoja nedopustno dejanje in vojaško agresijo Ruske federacije nad suvereno državo, navajajo pri ministrstvu. Kot nadaljujejo, gre za grobo kršitev mednarodnega prava in človekovih pravic, poleg tega pa je uničevanje civilnih tarč vojni zločin.

Slovenija bo uporabila vsa diplomatska sredstva, ki jih ima na voljo, za izražanje nasprotovanja takim dejanjem, zagotavljajo pri MZZ. Med drugim bo o nedopustnem dejanju obvestila generalne sekretarje mednarodnih organizacij, kot so Združeni narodi, Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), Svet Evrope in zveza Nato.

Slovenija bo tudi podprla preiskavo o razmerah v Ukrajini tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu Karima Khana in k podpori pozvala še druge države članice, so še sporočili.

16.03 Ukrajina poziva ruske matere, naj pridejo iskati zajete vojake

Ukrajina je danes pozvala zaskrbljene matere ruskih vojakov, naj pridejo po svoje sinove, ki so jih zajeli na bojišču, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Teden dni po ruski invaziji na Ukrajino Kijev trdi, da je zajel več deset ruskih vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sprejeta je bila odločitev, da se zajete ruske vojake izroči njihovim materam, če pridejo po njih v Ukrajino, v Kijev," je v izjavi sporočilo obrambno ministrstvo. "V nasprotju s Putinovimi fašisti se Ukrajinci ne borimo proti materam in njihovim ujetim otrokom," so sporočili iz Kijeva.

Ukrajina si prizadeva oslabiti podporo ruske javnosti invaziji tudi z odprtjem telefonske linije, na kateri lahko ruski starši izvedo, ali so njihovi sinovi med mrtvimi ali zajetimi. Po spletu sicer krožijo številni posnetki, ki prikazujejo zmedene in razorožene mlade moške v uniformah.

15.54 Večina Ukrajincev meni, da bodo premagali rusko vojsko

88 odstotkov Ukrajincev meni, da se bodo uspešno ubranili ruske invazije, analizo javnega mnenja povzema Kyiv independent. V isti anketi je 98 odstotkov sodelujočih Ukrajincev poudarilo, da podpirajo ukrajinsko vojsko, medtem ko ima predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski podporo 93 odstotka vprašanih.

15.34 Ukrajina poroča o več kot 2000 mrtvih civilistih od začetka ruske invazije

Od začetka ruske invazije na Ukrajino prejšnji teden je po navedbah Kijeva umrlo najmanj 2000 civilistov. V to številko niso všteti ubiti vojaki, so danes na Facebooku sporočili iz državne službe za nujne primere.

Med mrtvimi je tudi deset reševalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V luči trajajočih spopadov so posvarili, da vsaka ura terja življenja otrok, žensk in braniteljev.

Združeni narodi so pred tem sporočili, da je v Ukrajini od začetka ruske invazije doslej umrlo 142 civilistov.

Rusija je v četrtek napadla Ukrajino, od takrat so po navedbah ukrajinskih reševalcev pogasili več kot 400 požarov, ki so izbruhnili kot posledica ruskega obstreljevanja. Na varno pa so prepeljali 500 ljudi, so še zapisali na Facebooku.

14.02 Ali je Herson res pod ruskim nadzorom?

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da je mesto Herson po novem pod "popolnim nadzorom" njihove vojske, a ukrajinski viri tega za zdaj ne potrjujejo, na terenu pa je razmere težko neodvisno preveriti. Če so Rusi res zavzeli Herson, pristaniško mesto z okoli 300 tisoč prebivalci, je to njihov do zdaj največji uspeh.

Kot izpostavlja britanski BBC, bi bilo Herson do zdaj največje mesto, ki so ga zavzeli Rusi. Poleg tega je strateško zelo pomembno in bi ruskim silam močno olajšalo prodiranje v notranjost Ukrajine ter vzdolž obale v smeri zahoda, proti Odesi. Hkrati nadzor nad Hersonom pomeni nadzor nad oskrbovalnimi potmi za ukrajinsko vojsko.

Novice Zelenski: Zgodovina se ponavlja. Bombardirali so Babin Jar. #video

Po navedbah lokalnih oblasti stvari sicer še niso tako daleč. "Še vedno smo Ukrajina. Še vedno trdni," je sporočil župan Hersona Igor Kolihajev, ki pa priznava, da bi potrebovali čudež. Mesto je namreč z vseh strani povsem obkoljeno z ruskimi silami in ponoči so te že tudi vstopile v mesto, kjer so zavzele železniško postajo in pristanišče. Takšno je bilo stanje v Hersonu okoli 13. ure:

V Harkovu ni dela, ki ga rusko topništvo še ni napadlo

Iz drugega največjega ukrajinskega mesta Harkov, ki je bil že v torek tarča silovitega ruskega obstreljevanja, v katerem je bilo uničeno tudi poslopje slovenskega konzulata, danes poročajo, da so v mesto prišle ruske desantne sile. Predstavnik ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Gerahčenko je dejal, da ni dela mesta, ki ga rusko topništvo še ni napadlo.

V mestu potekajo siloviti boji, v katerih je bilo po navedbah ukrajinske strani v torek ubitih najmanj 21 ljudi in 112 ranjenih, danes zjutraj pa so bili ubiti še najmanj štirje ljudje. Rusi so med drugim ponoči napadli lokalno vojaško bolnišnico, zjutraj pa poslopje policije in del tamkajšnje univerze.

V Mariupolu, strateško pomembnem pristaniškem mestu ob Azovskem morju, je bilo v torek po navedbah tamkajšnjega župana Vadima Bojčenka ranjenih okoli sto ljudi. Mesto je pod nenehnim obstreljevanjem.

13.45 Iz Ukrajine zbežalo že več kot 670 tisoč ljudi

Več kot 677 tisoč ljudi je od začetka vojne v Ukrajini že prebežalo v sosednje države, na Poljsko, Madžarsko, Romunijo, v Moldavijo in na Slovaško, poroča organizacija Združenih narodov. Med 24. in 28. februarjem so zabeležili vsaj 550 poškodovanih civilistov, med njimi jih je 142 umrlo.

12.23 Popolnoma uničeno mesto Irpin

V mestu Irpin, vzhodno od Kijeva, je še pred časom stalo mirno spalno naselje, ki pa je zdaj popolnoma uničeno. V preteklem tednu ga je ruska vojska spremenila v bojišče in mesto je postalo vojno območje. Tako je bilo videti v sredo zjutraj.

10.46 Civilisti skušajo preprečiti pot ruskim tankom

Ukrajinska vojska je na Twitterju objavila posnetek iz mesta Starobilsk v separatistični republiki Lugansk na vzhodu Ukrajine. Ta prikazuje civilno prebivalstvo, ki skuša ruskim tankom preprečiti vstop v mesto. Gre sicer za regijo, kjer ruske oblasti uživajo relativno visoko podporo prebivalcev.

Civilisti skušajo z lastnimi telesi preprečiti pot ruskim silam tudi pred mestom Energodar na jugu Ukrajine. Več sto ljudi se je postavilo na cesto, ki vodi do ene največjih jedrskih elektrarn v Evropi v mestu Zaporožje. "Ruskim silam ne bomo dovolili vstopiti v mesto," je na Twitterju zapisal župan Dmitrij Orlov.

10.09 Zelenski: Rusija želi izbrisati našo zgodovino

"Ničesar ne vedo o naši prestolnici. O naši zgodovini. A imajo ukaz, da izbrišejo našo zgodovino. Izbrišejo našo državo. Izbrišejo vse nas," je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

V najnovejšem videonagovoru, objavljenem na sedmi dan ruske invazije, je Zelenski izpostavil napad ruske vojske na televizijski stolp v Kijevu, ki stoji na mestu, kjer so nacisti v drugi svetovni vojni pobili številne Jude.

Torkovo obstreljevanje soseske Babin Jar nedaleč od Kijeva, kjer so esesovci septembra 1941 v 48 urah pobili več kot 33 tisoč Judov, po besedah predsednika dokazuje, da "je za številne ljudi v Rusiji naš Kijev popolnoma tuj".

Glavna tarča napada je bil sicer televizijski stolp, ki stoji ob prizorišču tega najhujšega nacističnega pokola Judov v Kijevu. V napadu je bilo po navedbah ukrajinskih oblasti v torek ubitih najmanj pet ljudi. Ruska stran trdi, da je na ta način preprečila "informacijske operacije" proti Rusiji.

A Zelenski je danes izpostavil predvsem simboliko lokacije, ki po njegovem še dodatno izpostavlja rusko grožnjo ukrajinski identiteti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je spomnil, so nekdanji sovjetski oblastniki na prizorišču tragedije – na "posebnem delu Evrope, kraju molitve, kraju spomina" – postavili televizijski stolp in športni kompleks. "Da bi izbrisali resnično zgodovino Babin Jara (...) To je nečloveško."

Jude po vsem svetu je Zelenski pozval, naj povzdignejo glas. "Ali ne vidite, kaj se dogaja? Zato je zelo pomembno, da milijoni Judov po svetu zdaj ne ostanejo tiho," je dejal in nadaljeval, da "se nacizem rojeva v tišini". "Zato kričite o umorih civilistov. Kričite o umorih Ukrajincev," je poudaril Zelenski, ki je sicer tudi sam judovskega rodu.

9.48 Ruske rakete zadele in uničile univerzo v Harkovu

Ruske rakete so v napadu zadele Narodno univerzitetno sociološko šolo v mestu Harkov. Univerza Karazin leži nasproti regionalnega notranjega ministrstva. Izstrelek je zadel tudi stavbo državne varnostne službe (SBU) v Harkovu.

6.47 Ruske sile naj bi zavzele Herson, boji tudi v Harkovu 

Ruske sile naj bi davi zasedle mesto Herson na jugu Ukrajine. Kot poroča britanski BBC, sicer ni jasno, kakšen je položaj v mestu, vendar pa od tam prihajajo informacije, da so na ulicah ruski vojaki. V Harkovu na vzhodu Ukrajine pa so ponoči pristali ruski padalci, v mestu potekajo boji.

Župan Hersona Igor Kolihajev je za lokalni radio povedal, da so ruske sile ponoči zavzele železniško postajo in pristanišče. "Boji se nadaljujejo in dogaja se zasedba našega mesta," je dejal po poročanju BBC.

Dodal je, da je umrlo precej ljudi, tako vojakov kot civilistov, predstavniki oblasti pa se trudijo ljudem pomagati, da bi se zatekli na varno.

Da je ruska vojska prevzela "popoln nadzor" nad mestom Herson, je medtem danes potrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Herson je mesto s tristo tisoč prebivalci, ki leži med mestoma Mikolajev in Nova Kahovka. Ruske sile na tem območju Ukrajine najhitreje napredujejo ter napadajo več mest. Iz Mikolajeva so sicer sporočili, da je mesto še v ukrajinskih rokah.

V Harkovu ruske desantne sile

Iz Harkova, ki je bil v torek tarča silovitega ruskega obstreljevanja, v njem je bilo uničeno tudi poslopje, v katerem je slovenski konzulat, pa poročajo, da so v mesto prišle ruske desantne sile.

V mestu pa potekajo boji, Rusi so napadli tudi lokalno vojaško bolnišnico. V strelskih spopadih za bolnišnico po navedbah regionalne policije ni umrl noben ukrajinski vojak, razmere tam pa naj bi bile zdaj znova pod nadzorom in ukrajinske sile so okrepile varovanje.

Predstavnik ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Gerahčenko je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal, da ni dela mesta, ki ga rusko topništvo še ni napadlo.

V Mariupolu ranjenih sto ljudi

V Mariupolu, pristaniškem mestu ob Azovskem morju, je bilo v torek po navedbah tamkajšnjega župana Vadima Bojčenka ranjenih okoli sto ljudi.

V Borodjanki, 50 kilometrov od Kijeva, sta bili v ruskem obstreljevanju v torek uničeni dve stanovanjski zgradbi. Tudi ruski napadi na samo prestolnico se stopnjujejo. Najmanj pet ljudi je umrlo v torkovem napadu na glavni televizijski stolp, a ta medtem nemoteno deluje naprej. Rusi so obstreljevali tudi območje blizu spomenika holokavstu.

5.08 Ukrajinci naj bi preprečili atentat na Zelenskega 

Oleksij Danilov je sporočil, da so jih člani ruske Zvezne varnostne službe (FSB), ki so proti vojni, obvestili, da so atentat nameravali izvesti pripadniki posebnih enot Čečenije, ki pa so jih uničili, še preden so lahko dosegli svoj cilj.

Zelenski od začetka ruskega napada na Ukrajino trdi, da ga želijo Rusi ubiti skupaj z družino. ZDA naj bi mu ponudile pomoč pri odhodu iz države, vendar je ostal in postal simbol odpora Ukrajincev proti ruski agresiji.

Danilov je sporočil, da so del čečenske enote uničili pri Gostomelu, drugi del pa je pod ognjem.

00.51 Letalski napad na ukrajinski Žitomir 

V Žitomiru se je včeraj zvečer zgodil letalski napad, ki je zahteval štiri smrtne žrtve. Ruske rakete kalibr naj bi domnevno poškodovale številne stanovanjske stavbe in bolnišnico, poročanje ukrajinskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Fotogalerija
1 / 4

Po besedah svetovalca ukrajinskega notranjega ministrstva Antona Geraščenka, ki se sklicuje na lokalne oblasti, so umrli štirje ljudje. Na videoposnetkih, ki so bili objavljeni na družbenih omrežjih, je videti goreče hiše in reševalce.

Nov letalski napad naj bi se po besedah Geraščenka zgodil tudi na mesto Harkov. Informacije ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Žitomir je približno 140 kilometrov zahodno od ukrajinske prestolnice Kijev.

00.10 Lukašenko ukazal okrepitev ruske vojske na meji z Ukrajino 

Odločitev, da Aleksander Lukašenko ne bo poslal vojakov v samo Ukrajino, je pojasnil z besedami: "To ni naša naloga."

Šesti dan ruskega napada na Ukrajino je Lukašenko na seji Varnostnega sveta napovedal, da bo za varovanje juga države tja napotil pet taktičnih bojnih skupin z več sto vojaki ter oklepnimi vozili in topništvom. Helikopterji in bojna letala že varujejo južno mejo, je dodal.

Aleksander Lukašenko | Foto: Reuters Foto: Reuters "Pod nobenim pogojem ne smemo dovoliti invazije Natovih sil na belorusko ozemlje, niti najmanjše operacije na našem ozemlju," je še dejal.

Beloruski predsednik je še dejal, da je ruskega predsednika Vladimirja Putina prosil za dodatne ruske protiletalske sisteme S-400, ki naj bi jih namestili na zahodni meji. Ti so že razporejeni ob južni meji z Ukrajino.

Lukašenko je minuli teden ruski vojski dovolil uporabo beloruskega ozemlja, da je ta lahko s severa napadla Ukrajino.

Kijev
Novice Ukrajinsko mesto, ki je videlo že nešteto uničenj
Rusvelo
Sportal Stop za ruske in beloruske kolesarske klube in reprezentance, ne pa tudi za kolesarje
Vabilo
Novice Ukrajinec Hevka za Siol.net: Tudi v Sloveniji nismo varni
Miha Kordiš
Novice Opozicijski protesti za mir #foto #video
Ne spreglejte