SiolNET. Novice Svet
2,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zelenski: Zgodovina se ponavlja. Bombardirali so Babin Jar. #video

2,41

termometer

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sinoči na svojem uradnem profilu na Twitterju potrdil, da so ruske sile bombardirale Babin Jar, nekoč predmestje, danes pa mestni predel ukrajinske prestolnice, ki je nekoč povsem prikrival enega od največjih nacističnih pobojev v prvih letih druge svetovne vojne. Svojce žrtev vsaj toliko kot takratni poboj mori to, da je sovjetski režim vsa ta desetletja nacistična zlodejanja aktivno prikrival in zanikal. V spominskem središču so v obstreljevanju ruske sile ubile najmanj pet ljudi.   

"Ti barbari znova pobijajo žrtve holokavsta," se je po napadu na Babin Jar oglasil vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak, predsednik Volodomir Zelenski pa je tvitnil: "Vprašanje za ves svet: kakšen namen je reči 'nikoli več' že 80 let, če svet molči, ko bombo odvržejo na isto mesto v Babinem Jaru? Najmanj pet mrtvih. Zgodovina se ponavlja ..."

V videoposnetku so vidne posledice napada na Babin Jar:

eks Novice Ukrajinec iz Harkova: V strahu čakam na ta klic #vŽivo

Informacijo o bombardiranju je potrdil tudi vodja kabineta ukrajinskega predsednika Jermak. "Trenutno poteka močno bombardiranje. Projektil je zadel kraj, kjer se nahaja spominski kompleks Babin Jar! Še enkrat, ti barbari ubijajo žrtve holokavsta!"  je zapisal na svojem Twitterju.

Judovske skupnosti zgrožene nad napadom 

Napad na spominsko območje, kjer so med drugo svetovno vojno pobili na desettisoče Judov, so že obsodile judovske skupine in institucije po vsem svetu. Po podatkih zgodovinarjev so na tem mestu v dveh dneh ubili več kot 33 tisoč Judov. Poleg tega so se tam ves čas vojne dogajala množična streljanja, vključno z Romi in sovjetskimi vojnimi ujetniki.

V kolikšni meri je poškodovano spominsko središče, ni znano, se pa nahaja blizu glavnega radijskega in televizijskega stolpa v Kijevu, ki ga je zadel projektil. 

Natan Šaranski, predsednik svetovalnega odbora spomenika in nekdanji sovjetski disident, je v izjavi dejal, da je ruski predsednik Vladimir Putin želel "izkrivljati resnico in manipulirati s holokavstom, da bi upravičil nezakonito invazijo na suvereno demokratično državo", zadnjo potezo Rusov pa označil za "popolnoma odvratno". "Simbolično je, da začne napadati Kijev z bombardiranjem  Babinega Jara, največjega nacističnega pokola."

Majhno spominsko obeležje, ki pa zdaleč ni kos razsežnostim grozot

"Celo danes, ko v Babinem Jaru postopoma nastaja spominsko središče, med obiskom ni mogoče takoj dojeti, kaj se je tam dogajalo med letoma 1941 in 1943. Šele leta 1966 so postavili manjše spominsko obeležje, ki ni kos razsežnostim tamkajšnjih grozot," je ob nedavnem obisku Babinega Jara konec januarja pisal novinar Siol.net Srdjan Cvjetović.

Babin Jar Novice Babin Jar: srhljiva skrivnost kijevskega obrobja

Žrtve enega izmed najbolj krvavih nacističnih zločinov v tem delu sveta še vedno niso dočakale častitljivega spomina na svoj nesmiselni usodni konec.

Usmanov letalo sledenje Avtomoto Sledenje zasebnim letalom: po Musku mladenič razburja še ruske oligarhe #foto Dejan Savičević Sportal Noče, da bi se Rusom zgodilo to, kar se je njemu z Jugoslavijo leta 1992 Kijev Novice Ukrajinsko mesto, ki je videlo že nešteto uničenj

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin