SiolNET. Novice Slovenija
2,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ukrajinec Hevka za Siol.net: Tudi v Sloveniji nismo varni

2,30

termometer

Vabilo | Smo zelo veseli in ponosni, da nas podpirate, razumete in nam želite pomagati, je povedal Andrija Hevka. | Foto:
Smo zelo veseli in ponosni, da nas podpirate, razumete in nam želite pomagati, je povedal Andrija Hevka.

Zelo računamo na vas, Slovenke in Slovence, na veliko podporo, so besede, s katerimi je ustanovitelj društva Ukrajincev v Sloveniji Andrija Hevka pozval na jutrišnji shod v podporo Ukrajini. Ta se bo ob 17. uri začel na Kongresnem trgu v Ljubljani, navzoče bodo nagovorili premier Janez Janša, obrambni minister Matej Tonin, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Med govorniki bosta tudi ukrajinski veleposlanik v Ljubljani Mihajlo F. Brodovič in predsednik društva Ljubljana-Kyiv Jevgenij Gorešnik.

"Smo zelo veseli in ponosni, da nas podpirate, razumete in nam želite pomagati. To nas navdihuje in mi, Ukrajinci, bi želeli biti taki, kot ste vi, Slovenci. Vi ste naš svetel zgled, kako je treba živeti in kako mora delovati država, ne glede na politične zadeve in težave," je povedal Andrija Hevka, organizator jutrišnjega shoda v podporo Ukrajini, in dodal, da je bil izjemno presenečen nad množično udeležbo ljudi, ki so se prejšnji teden zbrali na shodu proti vojaški invaziji Rusije na Ukrajino na Prešernovem trgu. Udeležilo se ga je več kot sto protestnikov, številni so imeli s seboj ukrajinske zastave.

"Več Vukovarjev se bo zgodilo v Ukrajini"

Hevka je med drugim povedal, da ljudje iz Ukrajine množično odhajajo. "Ne upam si napovedati, koliko ljudi bo zapustilo državo, moram pa reči, da so se evropske države izkazale. Izjemno toplo nas sprejmejo, med njimi tudi Slovenija, še posebej pa Poljska. V glavnem bežijo otroci in ženske, moški se borijo," je še dejal.

"Več Vukovarjev se bo zgodilo v Ukrajini. Putin se je zelo uštel, če je mislil, da nas bo kar tako pokoril. Njegov cilj je osvoboditev Ukrajine od Ukrajincev," je povedal Hevka, ki je prepričan, da se to mora zgoditi in da nimajo druge izbire. 

"Kot ste se borili vi, se tudi mi. Mi smo v vojni že osem let in naj se ta agonija enkrat konča. Ali bomo sužnji ali pa svobodna država," je odločen.

Kibernetski napad in grožnje tudi v Sloveniji 

Te dni je zaradi kibernetskega napada prenehala delovati spletna stran društva Ukrajincev v Sloveniji. "Uničili so dva tisoč člankov, v katerih je bilo zajeto pet let poročanja iz Ukrajine, in sicer tako v slovenščini kot tudi ukrajinščini. 

"Tudi mene napadajo neznane osebe v lastnem stanovanju. Ko me ni bilo doma, so trkali na vrata in grozili moji ženi," je dejal in poudaril, da "tudi v Sloveniji nismo varni".
Kijev Novice Črne napovedi Američanov: bojijo se najhujšega Toyota yaris cross tovarna Avtomoto Maščevanje ali naključje? Kibernetski napad hromi Toyotino proizvodnjo. Janez Janša Novice Janša: Putin ne more dobiti te vojne Ukrajina Novice Slovenija se pripravlja na prihod beguncev, prve so sprejeli v Velenju #video

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin