SiolNET. Trendi Kulinarika
1,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To so najboljši kuharski mojstri in restavracije pri nas #video

1,60

termometer

Enološki in gastronomski turizem postajata najhitreje rastoči turistični panogi na svetu. Slovenija pa nosi celo naziv gastronomske regije leta 2021.

Prav kulinarika je torej tista, ki bo slovesu naše lepe dežele prinesla še dodaten pospešek. K temu bodo vsekakor pripomogli najboljši slovenski kuharski mojstri in restavracije, v katerih kuhajo.

Najboljše slovenske gostilne po izboru Siol.net:

gostilna Trendi Najboljše slovenske gostilne leta 2018

Ekipa Planet TV se je udeležila večerje na Smledniku v restavraciji Evergreen, kjer so izbrani slovenski kuharji pripravili 16 hodno večerjo za izbrane goste. Vrhunec dogodka pa je bila razglasitev najboljših kuharskih mojstrov in restavracij pri nas. 

Jedem dedkom in babic dodali moderni pridih

Med kuharji je bil tudi Bine Volčič, ki je pojasnil, da so v jedilnik vključene dve tople predjedi, štiri glavne jedi in dve sladici. Sam je bil zadolžen za drugo toplo predjed, zato je pripravil svinjski rilec z vkisanim bezgom in bučnim oljem.

Skupina kuharjev je jedi pripravljala celo popoldne, med drugim so kuhali tudi jetrca, čemaževo juho in sladke žgance. Ago Špacapan iz restavracije Špacapanova hiša pravi, da se visoka kulinarka počasi vrača nazaj k naravi in tradiciji naših dedkov in babic. 

Ocena gostilne: Špacapanova hiša Trendi Špacapanova hiša: nova generacija v znani kraški gostilni

čemaževa juha Foto: Siol.net

Povsem tradicionalno slovensko jed so modernizirali v gostilni Krištof. Kot pojasnjuje Uroš Gorjanc, so želeli iz žgancev želeli narediti nekaj novega in tako so nastali ajdovi žganci prepraženi na sladkorju, kot dodatek pa k jedi dodajo še v ginu namočene rozine, ki služijo nadomestek ocvirkov. 

Ocena gostilne: Krištof Trendi Gostilna Krištof: moderna in bogata gorenjska kuhinja

Najboljše restavracije

Na dogodku so razglasili tudi tri najboljše restavracije, ki jih najdemo na slovenski regiji. Zmagale so gostile Vila Podvin, Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono in Hiša Franko.

Hiša Franko Trendi Hiša Franko: pri prvi slovenski kuhalnici Dvorec Zemono Trendi Gostilna pri Lojzetu: poslikani krožniki na dvorcu Zemono Trendi Vila Podvin: ustvarjalna kuha na posteljici slovenskih popevk

Ekipa Planet TV se je pogovarjala s kuharskimi mojstri, ki ustvarjajo v zmagovalnih restavracijah. Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu pravi, da je se je za uspešno restavracijo treba držati naslednjih načel. "Najprej je treba verjeti v gosta, saj je gost najpomembnejši, temu sledi osnovna sestavina," pojasnjuje in dodaja da, če kuhar spoštuje ta pravila, vse ostalo sledi lažje. Ne pozabi pa omeniti tudi tega, da je treba biti predan svojemu načinu življenja. "Veste mi kuharji nimamo službe oziroma dela, ampak imamo način življenja, ki pa ga moramo ohranjati v pozitivnem duhu, da ga lahko prenesemo na gosta" razlaga. 

Po mnenju ambasadorke slovenske kulinarike Ana Rož iz Hiše Franko, se spremembe v Sloveniji na področju gastronomije dogajajo počasi. "Dejstvo je, ker vse poteka korak za korakom, ni vidnih takojšnjih rezultatov. V osnovi nam gre dobro, vendar pa sama pogrešam, da se premalo izpostavlja gostilne in pristne okuse iz katerih bi moralo vse izvirati," pojasnjuje in dodaja, da se "visoka gastronomija lahko zgodi samo takrat, kadar hrana izvira iz tradicije, zgodovine in je na voljo tudi vsakdanjem jedcu". 

Uroš Štefelin iz vile Podvin je vesel zmage, vendar izpostavlja, da pri svojem delu najbolj ceni doslednost. "Zame je bistvo povezovanje gostincev in regije," pravi.

Ljubljana, Plečnik, tržnica Trendi Najboljše gostilne v Ljubljani Barje in Alpe Trendi Najboljše gostilne v okolici Ljubljane Vipavska dolina, Zemono Trendi Najboljše gostilne na Krasu, v Vipavski dolini in Brkinih Maribor Trendi Najboljše gostilne na Štajerskem in v Prekmurju Gorenjska Trendi Najboljše gostilne na Gorenjskem hiša franko Trendi Najboljše gostilne na Severnem Primorskem in Goriškem Novo mesto Trendi Najboljše gostilne na Dolenjskem in v Posavju Portorož Trendi Najboljše gostilne na Obali in v slovenski Istri Domačija Javornik Trendi Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin