Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
15. 12. 2020,
19.11

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

13

Natisni članek

Planica 2020 Planica Planica Gorazd Bertoncelj Timi Zajc Timi Zajc

Torek, 15. 12. 2020, 19.11

3 leta, 4 mesece

Hrgota novi selektor, Zajc mora pred disciplinsko komisijo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

13

Robert Hrgota | Robertu Hrgoti so zaupali vlogo glavnega trenerja do konca sezone. | Foto Vid Ponikvar

Robertu Hrgoti so zaupali vlogo glavnega trenerja do konca sezone.

Foto: Vid Ponikvar

Predsednik odbora in zbora smučarskih skokov in nordijske kombinacije Ljubo Jasnič je po torkovem zasedanju odbora, ki je bilo posledica peripetij v slovenski reprezentanci na domačem svetovnem prvenstvu v poletih v Planici, sporočil, da bo slovensko reprezentanco vsaj do konca sezone vodil Robert Hrgota, ta je trenersko zastavico vihtel že po odhodu Gorazda Bertonclja iz Planice. O Timiju Zajcu bo odločala disciplinska komisija.

Ljubo Jasnič o novem trenerju in Timiju Zajcu

Torkov večer je prinesel odločitev vodstva skakalne reprezentance o trenerski prihodnosti A-reprezentance. Predsednik odbora in zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je potrdil, kar je napovedal že pred dnevi, da se Gorazd Bertoncelj najverjetneje ne bo vrnil na mesto glavnega trenerja. Vlogo so vsaj do konca sezone zaupali njegovemu dozdajšnjemu pomočniku, 32-letnemu Robertu Hrgoti, ta se je iz vršilca dolžnosti prelevil v glavnega trenerja. 

Preberite si, kaj je Robert Hrgota dejal v naši rubriki Druga kariera

Robert Hrgota
Sportal Hitro je moral dati skakalne smuči v kot, a takoj našel izziv #video

"Potrdili smo, da je vodja A-ekipe od zdaj naprej Robert Hrgota, za katerega smo menili, da je izjemno dobro izpeljal sobotno in nedeljsko tekmo. Dobro je sprejet pri ekipi. Čaka ga novoletna turneja," je pred zbranimi novinarji na sedežu Smučarske zveze Slovenije (SZS) sporočil Jasnič in dodal, da bo ob Janiju Grilcu dobil še enega pomočnika.

Ljubo Jasnič je v torek zvečer razkril, da bo slovensko skakalno A-reprezentanco kot glavni trener vodil Robert Hrgota. | Foto: Vid Ponikvar Ljubo Jasnič je v torek zvečer razkril, da bo slovensko skakalno A-reprezentanco kot glavni trener vodil Robert Hrgota. Foto: Vid Ponikvar

Hrgota je po odhodu Bertonclja (vrača se v kranjsko šolo, v kateri je bil pred selektorsko vlogo uspešen) iz Planice kot glavni trener vodil trio na drugem delu posamične tekme svetovnega prvenstva v poletih, v nedeljo pa bedel še nad Slovenci na ekipni tekmi svetovnega prvenstva, na kateri so zasedli četrto mesto. Kot je sporočil Jasnič, so skakalci v pogovoru po Planici podprli njegov prihod, prav tako pa je bil edina oseba, s katero so se pogovarjali za glavnega trenerja. 

Konec tedna ga čaka nova naloga, z ekipo bo na naslednji postojanki svetovnega pokala v Engelbergu, nato pa kaj hitro sledi drugi vrhunec sezone, novoletna skakalna turneja.

O Zajcu bo v četrtek odločala disciplinska komisija

V Engelbergu bo računal na naslednjo sedmerico: Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Peter Prevc, Domen Prevc, Tilen Bartol, Rok Justin in Cene Prevc. Med to ni Timija Zajca, zaradi katerega se je sploh zgodila trenerska menjava. O usodi 20-letnega skakalca, ki je z objavo na družbenem omrežju sprožil planiški val, bo odločala disciplinska komisija - to sestavljajo predsednik in direktor SZS ter predsednik zbora tiste discipline, h kateri spada tekmovalec. Glede na to, da je ves material za komisijo že pripravljen, bo odločitev komisije znana v četrtek.

Kakšna bo kazen za Timija Zajca, bo znano v četrtek. | Foto: Vid Ponikvar Kakšna bo kazen za Timija Zajca, bo znano v četrtek. Foto: Vid Ponikvar

Odbor je dolgo razpravljal, na koncu je bil enotnega mnenja. "Predlaga disciplinski komisiji SZS, da obravnava dogodek. Da oceni težo dogodka in oceni kazen po sedmem členu pravilnika o disciplinskih prekrških. To je njena pristojnost," je poudaril Jasnič.

In kakšna kazen lahko doleti Zajca? Izključitev s posameznega treninga ali tekmovanja, denarna kazen, prepoved nastopanja za določen čas ali na določenih tekmovanjih ali izključitev iz reprezentance za določen čas ali za stalno.

Verjetno lahko pričakujemo, da ga bo doletela finančna kazen, ni pa še jasno, ali bo nato nastopil na novoletni turneji. To bo odločitev glavnega trenerja, je izpostavil Jasnič: "Pravica trenerja je, da ga kaznuje, vzame s seboj. Pred nami je državno prvenstvo (23. december), potem je novoletna turneja. To smo pustili trenerju, da se sam odloči in pogovori s tekmovalcem. Če se bo odločil, da Timi gre na turnejo, nimamo nič proti. Mi smo tukaj, da tekmovalcu omogočimo, da trenira in tekmuje. Mislim, da je prav, da mu disciplinska komisija pove, kakšno težo imajo ti dogodki. Kar se tiče tekmovanja, mora imeti kot državni reprezentant iste pogoje kot tisti, ki se pripravljajo."

Spremembe sprožila afera Zajc

Kaj se je pravzaprav dogajalo, da se je najprej v ponedeljek sestal strokovni svet, v torek pa še odbor za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo?

V petek je Timi Zajc javno izrazil nezadovoljstvo z delom glavnega trenerja Gorazda Bertonclja in zahteval spremembe. Naslednje jutro ga je vodja panoge Gorazd Pogorelčnik po zahtevi trenerja izključil iz reprezentance, dve uri pozneje je prvenstvo samovoljno zapustil še Bertoncelj. Zajc je v popoldanskem pogovoru za nacionalno televizijo puščice uperil še proti SZS oziroma Jelku Grosu, ta je nato poudaril, da ga je oče Timija Zajca napadel z istimi besedami. Po treh prespanih nočeh se je Timi prek matičnega kluba SSK Ljubno BTC javno opravičil. 

Po koncu svetovnega prvenstva je prav tako postalo jasno, da Zajc ne bo nastopil niti na naslednji postojanki svetovnega pokala v Engelbergu.

bertoncelj zajc
Sportal Bertoncelj in Zajc bosta v središču pozornosti
Timi Zajc Wisla
Sportal Timi Zajc se opravičuje: Moja izjava je bila pretirana
Peter Prevc
Sportal Peter Prevc bo zadržal mnenje zase
Planica
Sportal Akterji vročega konca tedna se niso zavedali, da je Planica nad vsemi
Planica ekipna tekma svetovnega prvenstva
Sportal Lanišek sijal na ekipni preizkušnji, Zajc ostaja tudi brez naslednjih tekem
Norvežani ekipna tekma Planica
Sportal Norvežani taktično ukanili Nemce in ubranili naslov, Slovenci četrti
Jelko Gros
Sportal Jelko Gros: Oče Timija Zajca me je nadlegoval z istimi besedami
Timi Zajc Wisla
Sportal Po izključitvi iz ekipe se je oglasil Timi Zajc
timi
Sportal Razprtije v slovenskem skakalnem taboru na prvih straneh poljskih medijev
Peter Prevc
Sportal Iz Planice vendarle prihaja spodbudna novica za slovenske skoke
bertoncelj zajc
Sportal Zajc izključen iz reprezentance, Bertoncelj se poslavlja!
Timi Zajc
Sportal O zdrahah v Planici: Za vse skupaj zdaj res ni pravi čas
Timi Zajc Gorazd Bertoncelj
Sportal Zajc ostro nad Bertonclja: Hočem, da prevzame odgovornost
Ne spreglejte