SiolNET. Sportal Zimski športi
2,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrgota novi selektor, Zajc mora pred disciplinsko komisijo

2,58

termometer

Robert Hrgota
Robertu Hrgoti so zaupali vlogo glavnega trenerja do konca sezone. Foto: Vid Ponikvar

Predsednik odbora in zbora smučarskih skokov in nordijske kombinacije Ljubo Jasnič je po torkovem zasedanju odbora, ki je bilo posledica peripetij v slovenski reprezentanci na domačem svetovnem prvenstvu v poletih v Planici, sporočil, da bo slovensko reprezentanco vsaj do konca sezone vodil Robert Hrgota, ta je trenersko zastavico vihtel že po odhodu Gorazda Bertonclja iz Planice. O Timiju Zajcu bo odločala disciplinska komisija.

Ljubo Jasnič o novem trenerju in Timiju Zajcu

Torkov večer je prinesel odločitev vodstva skakalne reprezentance o trenerski prihodnosti A-reprezentance. Predsednik odbora in zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je potrdil, kar je napovedal že pred dnevi, da se Gorazd Bertoncelj najverjetneje ne bo vrnil na mesto glavnega trenerja. Vlogo so vsaj do konca sezone zaupali njegovemu dozdajšnjemu pomočniku, 32-letnemu Robertu Hrgoti, ta se je iz vršilca dolžnosti prelevil v glavnega trenerja. 

Preberite si, kaj je Robert Hrgota dejal v naši rubriki Druga kariera

Robert Hrgota Sportal Hitro je moral dati skakalne smuči v kot, a takoj našel izziv #video

"Potrdili smo, da je vodja A-ekipe od zdaj naprej Robert Hrgota, za katerega smo menili, da je izjemno dobro izpeljal sobotno in nedeljsko tekmo. Dobro je sprejet pri ekipi. Čaka ga novoletna turneja," je pred zbranimi novinarji na sedežu Smučarske zveze Slovenije (SZS) sporočil Jasnič in dodal, da bo ob Janiju Grilcu dobil še enega pomočnika.

Ljubo Jasnič je v torek zvečer razkril, da bo slovensko skakalno A-reprezentanco kot glavni trener vodil Robert Hrgota. Ljubo Jasnič je v torek zvečer razkril, da bo slovensko skakalno A-reprezentanco kot glavni trener vodil Robert Hrgota. Foto: Vid Ponikvar

Hrgota je po odhodu Bertonclja (vrača se v kranjsko šolo, v kateri je bil pred selektorsko vlogo uspešen) iz Planice kot glavni trener vodil trio na drugem delu posamične tekme svetovnega prvenstva v poletih, v nedeljo pa bedel še nad Slovenci na ekipni tekmi svetovnega prvenstva, na kateri so zasedli četrto mesto. Kot je sporočil Jasnič, so skakalci v pogovoru po Planici podprli njegov prihod, prav tako pa je bil edina oseba, s katero so se pogovarjali za glavnega trenerja. 

Konec tedna ga čaka nova naloga, z ekipo bo na naslednji postojanki svetovnega pokala v Engelbergu, nato pa kaj hitro sledi drugi vrhunec sezone, novoletna skakalna turneja.

O Zajcu bo v četrtek odločala disciplinska komisija

V Engelbergu bo računal na naslednjo sedmerico: Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Peter Prevc, Domen Prevc, Tilen Bartol, Rok Justin in Cene Prevc. Med to ni Timija Zajca, zaradi katerega se je sploh zgodila trenerska menjava. O usodi 20-letnega skakalca, ki je z objavo na družbenem omrežju sprožil planiški val, bo odločala disciplinska komisija - to sestavljajo predsednik in direktor SZS ter predsednik zbora tiste discipline, h kateri spada tekmovalec. Glede na to, da je ves material za komisijo že pripravljen, bo odločitev komisije znana v četrtek.

Kakšna bo kazen za Timija Zajca, bo znano v četrtek. Kakšna bo kazen za Timija Zajca, bo znano v četrtek. Foto: Vid Ponikvar

Odbor je dolgo razpravljal, na koncu je bil enotnega mnenja. "Predlaga disciplinski komisiji SZS, da obravnava dogodek. Da oceni težo dogodka in oceni kazen po sedmem členu pravilnika o disciplinskih prekrških. To je njena pristojnost," je poudaril Jasnič.

In kakšna kazen lahko doleti Zajca? Izključitev s posameznega treninga ali tekmovanja, denarna kazen, prepoved nastopanja za določen čas ali na določenih tekmovanjih ali izključitev iz reprezentance za določen čas ali za stalno.

Verjetno lahko pričakujemo, da ga bo doletela finančna kazen, ni pa še jasno, ali bo nato nastopil na novoletni turneji. To bo odločitev glavnega trenerja, je izpostavil Jasnič: "Pravica trenerja je, da ga kaznuje, vzame s seboj. Pred nami je državno prvenstvo (23. december), potem je novoletna turneja. To smo pustili trenerju, da se sam odloči in pogovori s tekmovalcem. Če se bo odločil, da Timi gre na turnejo, nimamo nič proti. Mi smo tukaj, da tekmovalcu omogočimo, da trenira in tekmuje. Mislim, da je prav, da mu disciplinska komisija pove, kakšno težo imajo ti dogodki. Kar se tiče tekmovanja, mora imeti kot državni reprezentant iste pogoje kot tisti, ki se pripravljajo."

Spremembe sprožila afera Zajc

Kaj se je pravzaprav dogajalo, da se je najprej v ponedeljek sestal strokovni svet, v torek pa še odbor za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo?

V petek je Timi Zajc javno izrazil nezadovoljstvo z delom glavnega trenerja Gorazda Bertonclja in zahteval spremembe. Naslednje jutro ga je vodja panoge Gorazd Pogorelčnik po zahtevi trenerja izključil iz reprezentance, dve uri pozneje je prvenstvo samovoljno zapustil še Bertoncelj. Zajc je v popoldanskem pogovoru za nacionalno televizijo puščice uperil še proti SZS oziroma Jelku Grosu, ta je nato poudaril, da ga je oče Timija Zajca napadel z istimi besedami. Po treh prespanih nočeh se je Timi prek matičnega kluba SSK Ljubno BTC javno opravičil. 

Po koncu svetovnega prvenstva je prav tako postalo jasno, da Zajc ne bo nastopil niti na naslednji postojanki svetovnega pokala v Engelbergu.

bertoncelj zajc Sportal Bertoncelj in Zajc bosta v središču pozornosti Timi Zajc Sportal Timi Zajc se opravičuje: Moja izjava je bila pretirana Peter Prevc Sportal Peter Prevc bo zadržal mnenje zase Planica Sportal Akterji vročega konca tedna se niso zavedali, da je Planica nad vsemi Planica ekipna tekma svetovnega prvenstva Sportal Lanišek sijal na ekipni preizkušnji, Zajc ostaja tudi brez naslednjih tekem Planica ekipna tekma svetovnega prvenstva Sportal Norvežani taktično ukanili Nemce in ubranili naslov, Slovenci četrti Jelko Gros Sportal Jelko Gros: Oče Timija Zajca me je nadlegoval z istimi besedami Timi Zajc Wisla Sportal Po izključitvi iz ekipe se je oglasil Timi Zajc timi Sportal Razprtije v slovenskem skakalnem taboru na prvih straneh poljskih medijev Peter Prevc Sportal Iz Planice vendarle prihaja spodbudna novica za slovenske skoke bertoncelj zajc Sportal Zajc izključen iz reprezentance, Bertoncelj se poslavlja! Timi Zajc Sportal O zdrahah v Planici: Za vse skupaj zdaj res ni pravi čas Timi Zajc Gorazd Bertoncelj Sportal Zajc ostro nad Bertonclja: Hočem, da prevzame odgovornost

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin