Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
13. 12. 2020,
19.44

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

6

Natisni članek

svetovno prvenstvo v poletih Planica 2020 Planica Planica Robert Hrgota Bor Pavlovčič Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek

Nedelja, 13. 12. 2020, 19.44

3 leta, 4 mesece

Slovenski skakalci po ekipni tekmi SP v poletih v Planici

Lanišek sijal na ekipni preizkušnji, Zajc ostaja tudi brez naslednjih tekem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

6

Planica ekipna tekma svetovnega prvenstva | Slovenski skakalci so osvojili četrto mesto. Naredili so napredek, a je bila medalja preveč oddaljena. | Foto Vid Ponikvar

Slovenski skakalci so osvojili četrto mesto. Naredili so napredek, a je bila medalja preveč oddaljena.

Foto: Vid Ponikvar

Svetovnega prvenstva v poletih v Planici je konec, slovenska reprezentanca pa ga je zaključila s četrtim mestom na ekipni tekmi. Slovenski skakalci so po dveh težkih dnevih naredili premik naprej, vendar je bilo premalo za medaljo, ki je bila cilj strokovnega štaba. Zelo razpoložen je bil Anže Lanišek. Kaznovani Timi Zajc ne bo potoval na naslednjo postojanko svetovnega pokala.

Norvežani ekipna tekma Planica
Sportal Norvežani taktično ukanili Nemce in ubranili naslov, Slovenci četrti

Med vsemi skakalci na ekipni tekmi je imel Anže Lanišek četrti dosežek, kar je vrhunski dosežek. Pričakovano je bil naš najmočnejši mož in edina prava svetla zvezda slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu na Letalnici bratov Gorišek, ki sta ga zaznamovala izključitev Timija Zajca in predčasen odhod Gorazda Bertonclja - nadomestil ga je Robert Hrgota.

"Vsi današnji poleti so bili čez 225, oba na tekmi prek 230 metrov. Več kot zadovoljen moram biti s tem. To je svetla točka za naprej. Dokazali smo, da se znamo boriti in se lahko tudi naprej. Enostavno sem bil povsem miren. Vedel sem, da lahko marsikaj dosežemo, da smo lahko blizu, če vsi naredimo, kot znamo. Uspelo nam je izpeljati zelo lepo tekmo. Vsi smo zadovoljni in ponosni sami nase," je razlagal najboljši slovenski skakalec na tem prvenstvu in v celotni zimi.

Planica
Sportal Nenavadna tišina v Planici #video

V Engelberg brez Timija Zajca

Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Peter Prevc, Domen Prevc, Tilen Bartol, Rok Justin in Cene Prevc. Na naslednji postojanki svetovnega pokala v Engelbergu tako ne bomo videli Timija Zajca, ki je bil sprva kaznovan do konca prvenstva, kazen pa se bo očitno še zavlekla. "To ni v mojem področju. To se bo odločilo vodstvo panoge, kaj in kako zadevo naprej zapeljati. Naša naloga za ta vikend je opravljena, za ostalo bomo počakali na naslednje dni," je povedal Hrgota.

Lanišek po neprespanih nočeh pokazal moč

Lanišek je razprl krila in poletel daleč. | Foto: Vid Ponikvar Lanišek je razprl krila in poletel daleč. Foto: Vid Ponikvar Če se Lanišku na posamični tekmi ne bi zgodila napaka pri prvem poletu, bi bil med deseterico, predvsem pa je pri njem spodbudno, da vse bolj postaja konstanten. In to je pravi kapital za prihodnost. Tega se član SsK Mengeš dobro zaveda: "S celotnim vikendom sem zelo zadovoljen. Izjema je le tisti let 196 metrov. Vsi ostali so bili dolgi. Malo se mi je odprlo na letalnici. Zdaj vem, kaj je treba delati. Takoj, ko sem šel v soboto v poskusni seriji še enkrat 231 metrov, sem rekel, zdaj pa točno vem, kaj moram delati, in tega sem se tudi držal. Definitivno je spodbuda. Vem, da znam. Vemo vsi, da znamo. Tu ni razloga, zakaj ne bi mogli tudi v bodoče."

O tem, koliko je utrujen, je pripomnil: "Res je, da se je veliko dogajalo. Ni bilo najbolj enostavno. Tudi dve noči sta bili kar precej slabo prespani. Treba je iti na skakalnico in pokazati, kaj znaš."

Timi Zajc Wisla
Sportal Po izključitvi iz ekipe se je oglasil Timi Zajc
Jelko Gros
Sportal Jelko Gros: Oče Timija Zajca me je nadlegoval z istimi besedami

Peter Prevc pokazal, da se zna zbrati za tekme

S tem je mislil na dogajanje v reprezentanci, ki je razburkalo vso javnost. Namesto Zajca je mesto na ekipni tekmi tako dobil Peter Prevc in nemudoma pokazal, da se na tekmah zna zbrati. Zato se zdi, da bi moral kljub slabšemu četrtku dobiti mesto že na posamični preizkušnji. A je to zdaj že zgodovina.

Peter Prevc je na ekipni tekmi pokazal, da bi moral dobiti priložnost že na posamični preizkušnji in da je bil četrtkov dan le slab dan. | Foto: Vid Ponikvar Peter Prevc je na ekipni tekmi pokazal, da bi moral dobiti priložnost že na posamični preizkušnji in da je bil četrtkov dan le slab dan. Foto: Vid Ponikvar

Izkušnje so bile tiste, ki so mu pomagale, da se je zbral za tekmo, potem ko je bil z eno nogo praktično že na poti domov, saj ni bil načrtovan za ekipno tekmo: "Počakal sem, da so prišli s tekme. S trenerjem sva se usedla za računalnik, pogledala, kaj se je dogajalo, kako bi moralo biti videti, nato sem študiral. Zjutraj sem prišel z idejo. Malce smo potrenirali, vizualizirali vse skupaj in je na srečo uspelo. Treba je bilo nekaj korenito spremeniti. Poznalo se je le 10 metrov, vendar jih je na letalnici težko pridobiti. Ker je to tam, kjer se začne letalnica ravnati."

Današnji dan je šola za naprej, je poudaril. Predvsem v smislu, kako loviti odskok in kakšno predstavo imeti o njem: "Pred prvenstvom sem pričakoval, da bom skakal kot danes. Za medalje ni bilo dosti. Moral bi skakati 240 metrov. Takšni nastopi so bili realni in takšne sem pričakoval."

Karl Geiger svetovno prvenstvo v poletih Planica
Sportal Drama desetink v Planici osrečila Nemca

"Fantje so pokazali, da so pravi športniki"

Trenersko palico je tudi tokrat vihtel Robert Hrgota, ki je trenutno na mestu glavnega trenerja, potem ko se je Bertoncelj umaknil. Ni se ustrašil izziva in naredil s skakalci nekaj sprememb, ki so bile na skakalnici vidne.

"Fantje so pokazali, da so pravi športniki. Ko je bilo težko, so stopili skupaj. Ostali so osredotočeni, naredili svoje skoke in se borili do zadnjega. Predvsem mi je všeč, da smo dali gledalcem doma kanček upanja. Da je celo možnost boja za medaljo, kar je bilo v primerjavi s tistim, kar je bilo vidno pred 24 urami, misija nemogoče. Že to je nekakšno zadovoljstvo. Fantje so oddelali korektno in profesionalno," je povedal.

Glavni trener Robert Hrgota je s skakalci čez noč naredil napredek. S prikazanim je bil zadovoljen. | Foto: Vid Ponikvar Glavni trener Robert Hrgota je s skakalci čez noč naredil napredek. S prikazanim je bil zadovoljen. Foto: Vid Ponikvar

Ključno je bilo, da so bili fantje bolj mirni in stvari poenostaviti: "Dejal sem jim, naj se tople vode ne odkriva. Da so pripravljeni in morajo le umiriti glave, se sprostiti, oddelati svoje in uživati. Konec koncev smo na poletih in tukaj vsak skakalec uživa in naj tudi oni."

Do zadnjega je verjel, da bi lahko poleteli do medalje: "Upanje sem imel do konca. Osem skokov je in v vsakem se lahko nekaj zgodi. Pogoji so bili sicer zelo konstantni, ampak so skoki nepredvidljiv šport. Upaš do zadnjega, a ta trenutek se ni obrnil v našo prid."

Ob vsem dogajanju je pomembno vlogo odigral najstarejši Prevc, ki je z izkušnjami pripomogel, da je bilo vzdušje na ekipni tekmi boljše, predvsem pa mirnejše: "Ko imaš enkrat Petra v ekipi, imajo tudi ostali fantje večjo samozavest. Tak športnik, kot je on, s svojo prisotnostjo dvigne samozavest, in mislim, da fantje morajo na tak način naprej delati in delovati. Zato me za prihodnost ne skrbi."

timi
Sportal Razprtije v slovenskem skakalnem taboru na prvih straneh poljskih medijev

Domen zadnji dan naredil napredek, Pavlovčič bil z nedeljo razočaran

Domen Prevc je imel po nedelji razlog za vedrejši obraz. | Foto: Vid Ponikvar Domen Prevc je imel po nedelji razlog za vedrejši obraz. Foto: Vid Ponikvar Za razliko od preostalih skakalcev prave slike, kaj lahko pričakuje na prvenstvu, ni imel Domen Prevc. Svetovno prvenstvo v poletih je bilo zanj prvo tekmovanje v zimi. "Pokazali smo napredek, borili se do konca. Žabi (Anže Lanišek, op. a.) sta uspela dva zelo lepa skoka. Upali smo, da se bo razpletlo nam v prid. Nekako je bila realizacija preteklih dni. Pred prvenstvom nisem vedel, kje sem. Zato nisem mogel nič pričakovati. Že sam trening mi je bil uganka. Ali bom skočil prvi skok 180 ali bom preletel 200 metrov ... Iz tega se moram naučiti in iti naprej v svetovni pokal."

Vidno razočaran pa je bil Bor Pavlovčič, ki je sicer prijetno presenečenje začetka sezone, v kateri je trenutno enajsti skakalec v svetovnem pokalu. Na prvenstvu v Planici je bil na posamični preizkušnji 20., na ekipni pa ga je začelo morda zaradi utrujenosti pobirati, vendar si nima kaj očitati, čeprav je govoril s cmokom v grlu: "Podobno sem skakal kot prejšnje dni. Želel sem narediti napredek, se vrniti na četrtkove skoke, a ni šlo. Morda sem glavne adute pokazal že v četrtek. Razočaran sem. Želel sem si napredka. Dvajseto mesto je lep rezultat. Tudi z današnjimi skoki ne bi smel biti tako razočaran, a je žal tako."

Peter Prevc
Sportal Iz Planice vendarle prihaja spodbudna novica za slovenske skoke
bertoncelj zajc
Sportal Zajc izključen iz reprezentance, Bertoncelj se poslavlja!
Ne spreglejte