Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
25. 10. 2023,
15.00

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Henrik Kristoffersen Žan Kranjec Žan Kranjec Andreja Slokar Marco Odermatt Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin smuk slalom veleslalom alpsko smučanje

Sreda, 25. 10. 2023, 15.00

6 mesecev, 1 teden

Pred začetkom nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju

Ostane jima samo še nedosegljivi rekord Tine Maze

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89
Marco Odermatt Mikaela Shiffrin | Takole sta Švicar Marco Odermatt in Američanka Mikaela Shiffrin marca dvignila veliki kristalni globus. Glavna favorita zanj sta tudi v novi sezoni. Si sploh kdo upa staviti proti njima? | Foto Red Bull Content Pool

Takole sta Švicar Marco Odermatt in Američanka Mikaela Shiffrin marca dvignila veliki kristalni globus. Glavna favorita zanj sta tudi v novi sezoni. Si sploh kdo upa staviti proti njima?

Foto: Red Bull Content Pool

Najboljši alpski smučarji v Kranjsko Goro prihajajo januarja in marca, že ta konec tedna pa se na ledeniku nad Söldnom začenja 58. svetovni pokal v alpskem smučanju. Mikaela Shiffrin bo z novo trenerko lovila magično stotico, Marco Odermatt bo poskušal še nadgraditi izjemen lanski dosežek – rekordnih 2.042 točk.

Andrej Šporn
Sportal Slovenski junak Streifa, ki je danes mož in oče, to poletje tudi mizar

Ledenik Rettenbach bo konec tega tedna gostil prvi dve tekmi nove sezone. | Foto: AP / Guliverimage Ledenik Rettenbach bo konec tega tedna gostil prvi dve tekmi nove sezone. Foto: AP / Guliverimage Z veleslaloma na ledeniku Rettenbach nad Söldnom se konec tedna začenja 58. svetovni pokal v alpskem smučanju. V soboto bodo tekmovale smučarke, v nedeljo še smučarji. Avstrijske oblasti so zaradi posegov v ledenik v času globalnega segrevanja jasno izrazile mnenje, da tekme ne podpirajo več. Tudi v novi tekmovalni zimi bosta v središču pozornosti Američanka Mikaela Shiffrin in Švicar Marco Odermatt. Glavna slovenska aduta bosta Žan Kranjec in Ilka Štuhec, ki bo sezono odprla sredi novembra s smukoma v Zermattu. Ali bodo kar štiri smuke na ledeniku pod Matterhornom (dva moška in dva ženska) uspeli izpeljati, pa je druga zgodba. Dela na progi so bila nedavno ustavljena, saj so posegli izven dovoljenega območja. A naj bi se prilagodili. Štiri tekme bodo znova v Sloveniji: januarja bo Kranjska Gora gostila ženski veleslalom in slalom, marca nato še moškega. Finale sezone bo med 16. in 23. marcem v Saalbachu. Velikega tekmovanja (svetovnega prvenstva ali olimpijskih iger) to zimo ni.

Najboljši smučarji svetovnega pokala v prejšnji zimi

Skupno: Mikaela Shiffrin in Marco Odermatt
Smuk: Sofia Goggia in Aleksander Aamodt Kilde
Superveleslalom: Lara Gut-Behrami in Marco Odermatt
Veleslalom: Mikaela Shiffrin in Marco Odermatt
Slalom: Mikaela Shiffrin in Lucas Braathen

Najboljši Slovenci v svetovnem pokalu v prejšnji zimi

Skupno
: 11. Ilka Štuhec in 11. Žan Kranjec
Smuk: 2. Ilka Štuhec in 29. Miha Hrobat
Superveleslalom: 30. Ilka Štuhec in 40. Martin Čater
Veleslalom: 14. Ana Bucik in 3. Žan Kranjec
Slalom: 8. Ana Bucik in 43. Štefan Hadalin
Ester Ledecka
Sportal Ilka in Sofia, pozor! Tudi dvoživka želi smukaški globus.

Proti stoti zmagi s pomočjo trenerke

Mikaela Shiffrin | Foto: Reuters Mikaela Shiffrin Foto: Reuters Mikaela Shiffrin je v prejšnji zimi s 14 zmagami ujela in presegla rekorderja po številu zmag v svetovnem pokalu, legendarnega Ingermarja Stenmarka (86 zmag). Zdaj ima 88 zmag. Pa ima šele 28 let. In ne bo nobeno presenečenje, če v novi tekmovalni zimi doseže magično stotico. V svoji najboljši sezoni (2018/2019) je denimo zmagala kar 17-krat. V Američankini ekipi je sicer prišlo do velike spremembe. Ima novo trenerko. Norvežanka Karin Harjo je ena redkih žensk na tem položaju v zgodovini alpskega smučanja sploh. Med letoma 2011 in 2022 je kot pomočnica delala v ameriški reprezentanci, v prejšnji zimi pa je bila glavna trenerka kanadske ekipe (Laurence St-Germain je senzacionalno postala svetovna prvakinja v slalomu). Mikaelin prejšnji trener Mike Day je dobil "nogo" kar sredi februarskega svetovnega prvenstva. 

Mikaela z mamo Eileen na januarski tekmi v Kranjski Gori | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Mikaela z mamo Eileen na januarski tekmi v Kranjski Gori Foto: Vid Ponikvar/Sportida "Sama sem v smučanju dosegla že veliko. Mislim, da je zdaj pomembno, da pokažemo, da za ženske obstaja prostor tudi na vodilnih položajih," je ključni razlog za spremembo pojasnila Shiffrinova. Vodja njene ekipe je mama Eileen Shiffrin, zraven pa sta še dve ženski: fizioterapevtka Regan Dewhirst in predstavnica za odnose z mediji Megan Harrod. Shiffrinova ima sicer še dva serviserja, pomočnika trenerja Marka Mitterja in menedžerja Kiliana Albrechta. Ameriška šampionka pravi, da vsi odlično opravljajo svoje delo in jo obenem v težkih dnevih znajo psihološko dvigniti. "Delo s takšnimi ljudmi, ki me navdihujejo, je zame najpomembnejša stvar."

To zimo bo smučala za svoj šesti veliki kristalni globus (tretji zaporedni). V svoji zbirki pa ima še devet malih globusov. "Ne vem, ali sem imela seznam, kaj vse želim osvojiti, a če sem ga imela, na njem ni več ničesar. Ampak si vseeno še naprej želim smučati. Rada bi videla, kaj vse še lahko dosežem v športu. Ali lahko smučam še hitreje. Občutek imam, da postajam vse hitrejša," pred Söldnom razlaga 28-letnica, ki je v svetovnem pokalu debitirala stara 16 let. Da to zimo ni velikega tekmovanja, je zanjo priložnost, da odpelje več tekem v hitrih disciplinah.

Henrik KRISTOFFERSEN
Sportal Norveški šampion bi rad postal Avstrijec

Še po prvo smukaško zmago v svetovnem pokalu

Marco Odermatt | Foto: Red Bull Content Pool Marco Odermatt Foto: Red Bull Content Pool Za tretji zaporedni veliki kristal bo to zimo tekmoval tudi tri leta mlajši Marco Odermatt. V prejšnji zimi je zbral rekordnih 2.042 točk. Aktualni olimpijski in svetovni prvak v veleslalomu – v tej disciplini ima 14 od svojih 24 zmag v svetovnem pokalu – je v prejšnji zimi naredil korak naprej tudi v smuku. Postal je svetovni prvak v najhitrejši disciplini (v svetovnem pokalu zmage še nima). Prav to, da se bolj osredotoča na trening smuka, želijo izkoristiti njegovi največji tekmeci v veleslalomu. Med njimi je tudi Kranjec. Po Odermattovi zaslugi je Švica lani osvojila tudi pokal narodov, kar je v velikem smučarskem rivalstvu s sosedi Avstrijci velika stvar.

Švicarski smučarski šampion je marca takole slavil tudi v Kranjski Gori. | Foto: STA/Katja Kodba Švicarski smučarski šampion je marca takole slavil tudi v Kranjski Gori. Foto: STA/Katja Kodba "Počutim se zelo dobro. Priprave so uspele. Poletni program sem oddelal brez težav. Imel sem dobre smučarske dneve tako v Južni Ameriki kot Švici," je ob prihodu v Sölden dejal Odermatt. Uvodni veleslalom sezone je dobil že lani in predlani, tako mu samozavesti ne manjka. "Lepo je, ko veš, da si bil na določeni progi že uspešen. Zato si samozavestnejši. A to ni nobena garancija za uspeh. Vse se začenja z ničle." In zato mu motivacije ne manjka, pravi.

V lov na rekord Tine Maze
Odermattovih 2.042 je moški rekord po številu točk v eni sezoni (pred tem je bil rekord dva tisoč točk Hermanna Maierja iz sezone 1999/2000). Absolutnega pa še naprej drži Tina Maze, ki je v sezoni 2012/2013 zbrala 2.414 točk. Tega dosežka torej ni dosegla niti Shiffrinova. Američanka je dvakrat presegla mejo dva tisoč točk: v minuli zimi z 2.206 točkami (njen rekord) in prvič v sezoni 2017/2018 (2.204).

Prva slaloma novembra v Leviju

Vrača se Andreja Slokar. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Vrača se Andreja Slokar. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Težko pričakujemo tudi moški slalom, ki je bil v prejšnji zimi najbolj izenačena in nepredvidljiva disciplina. Na desetih tekmah je zmagalo šest smučarjev, enajstega (svetovno prvenstvo) je dobil Henrik Kristoffersen. Najbolj zanimiva zgodba je bil ameriški Grk AJ Ginnis, ki je bil drugi na svetovnem prvenstvu. Morda je veljal za eksota, a v novi sezoni lahko tudi prvič zmaga. Prvi moški slalom zime bo 18. novembra v avstrijskem Gurglu. Smučarke bodo v slalomu tekmovale že teden prej, že tradicionalno dvakrat v finskem Leviju. Shiffrinovi in ostalim najboljšim slalomistkam (Wendy Holdener, Petra Vlhova ...) želi v novi sezoni znova konkurirati tudi Andreja Slokar, ki se vrača po poškodbi kolenskih vezi.

Pogrešali bomo številne šampione
Po minuli sezoni je kariero sklenilo kar nekaj vrhunskih smučarjev. Izpostavimo le nekatere: Beat Feuz, Matthias Mayer, Mauro Caviezel, Johan Clarey, Travis Ganong, Steven Nyman, Trevor Philp, Tessa Worley, Nicole Schmidhofer, Ramona Siebenhofer, Marie-Michelle Gagnon ... Poškodbe so v predčasno slovo prisilite tudi slovensko specialistko za veleslalom Tino Robnik. Se pa po letu tekmovalnega premora vrača Meta Hrovat.

Slovenski smučarji pred začetkom nove sezone:

Darja Črnko
Sportal Mati Ilke Štuhec brez dlake na jeziku
Ilka Štuhec
Sportal Ilke Štuhec že dolgo ni kaj tako presenetilo #video
Sportal Zaskrbljeni zaradi stanja na ledenikih: Ne vem, kje bomo trenirali #video
Boštjan Kline
Sportal "Teči še ne morem, bolj ali manj normalno hodim, kar je odlično"
Meta Hrovat
Sportal Velika negotovost in skrb pri Meti Hrovat
Štefan Hadalin
Sportal Nov začetek za Hadalina: Da ne bom spet prevozil rumene luči
Žan Kranjec
Sportal Nekaj novosti, treningi v Argentini dobri, smučanje zadovoljivo
Andreja Slokar
Sportal Spremembe in novosti za slovensko smučarko po težkem obdobju
Ana Bucik
Sportal Ana Bucik: Spremembe so bile težje, kot sem pričakovala
Ne spreglejte