Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 10. 2023,
11.00

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

Natisni članek

smuk Zermatt Matterhorn Fis alpsko smučanje Theodul

Petek, 20. 10. 2023, 11.00

6 mesecev, 1 teden

Smuk pod Matterhornom

Ogorčenje in peticija proti Mednarodni smučarski zvezi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58
Theodul | Ledenik Theodul pod kultno goro Matterhorn. | Foto Guliverimage

Ledenik Theodul pod kultno goro Matterhorn.

Foto: Guliverimage

Švicarski kanton Valais je odredil ustavitev gradbenih del za tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju na ledeniku Theodul. Prebivalci so začeli zbirati podpise za peticijo proti Mednarodni smučarski zvezi (Fis), Greenpeace pa je sporočil: "To nima nič skupnega s trajnostnimi zimskimi športi."

Sportal Zaskrbljeni zaradi stanja na ledenikih: Ne vem, kje bomo trenirali #video

"V visokogorju običajno najdemo nedotaknjeno naravo, tukaj pa imamo gradbena dela na več kot 3.000 metrih nad morjem. To zagotovo ni dobro za ledenik," je dejal raziskovalec ledenikov Matthias Huss v četrtkovi oddaji švicarske televizije SRF. Ta pravi, da ne razume, zakaj so tekme na ledeniku na sporedu novembra, ko se potrebni posegi v naravo, ne pa pozneje, ko bo tam snega dovolj in bi bila priprava prog bistveno bolj enostavna. Lani jih premierne tekme zaradi vremenskih pogojev ni uspelo pripraviti. Pristojni organi v Švici so se hitro odzvali na pobude in v četrtek zvečer je gradbena komisija kantona Valais odredila ustavitev gradbenih del na ledeniku Theodul, ki je sicer zunaj območja samega smučišča.

smučanje Matterhorn | Foto: Reuters Foto: Reuters Proga Gran Becca je najvišje ležeča v svetovnem pokalu. Izhodišče je na nadmorski višini 3.720 metrov na ledeniku Theodul, nato vodi do Cervinije v Italiji in se konča na 2.835 metrih nadmorske višine. Lani je bila tekma tam odpovedana, zaradi pomanjkanja snega pa so morali odpovedati tudi vse načrtovane poznejše izvedbe.

Pred nekaj tedni so podobe buldožerjev, ki odstranjujejo ledeniški led nad tirolskim mestom Sölden, kjer bo prihodnji teden otvoritev sezone svetovnega pokala, šokirale mnoge. "Mednarodna smučarska zveza nima svojih tekem pod nadzorom. Da bi spravili pod streho koledar svetovnega pokala v smučanju, ledenik Rettenbach najprej delno odstranijo, zdaj pa ga še nezakonito poglabljajo v Zermattu v Švici," je povedala Ursula Bittner iz Greenpeace Austria. Dodala je: "To nima nobene zveze s trajnostnimi zimskimi športi. Fis mora končno sprejeti prave podnebne ukrepe namesto uničevanja narave."

Peticija proti Mednarodni smučarski zvezi se zbira na pobudo organizacije Zaščitimo naše zime (Protect Our Winters, POW) in v njej pozivajo zvezo, naj razmisli o vplivih svojih dejanj na okolje in naj opusti trditve o lastni "podnebni pozitivni naravnanosti". Po odprtem pismu okoli 500 aktivnih športnikov spomladi tudi ni sprejela njihove ponudbe za skupni boj proti podnebni krizi, je zapisano v peticiji. Pravijo tudi, da bi morali tekmovalni koledar prestaviti vsaj za mesec dni ter ga sestaviti tako, da bi se zmanjšala potreba po letalskih prevozih.

O jesenskih tekmah na ledenikih kritičen tudi Andrej Šporn
"Saas-Fee, Möltal, Kaunertal ... Mi je kazal kolega posnetke, kako so se ledeniki spremenili v desetih letih, odkar nisem bil tam. Sem si samo rekel: Kaj!? In vseeno forsirajo ta Zermatt! Moje mnenje je, da Sölden in vse te jesenske variante, so le zbujanje pozornosti in spominjanje ljudi, da je treba začeti kupovati smučarsko opremo! Glede na globalne spremembe to ne gre več. Söldna ne bi bilo, če ne bi bilo gor milijon topov," je o jesenskih tekmah na ledenikih kritičen naš nekdanji smučar Andrej Šporn. "Za tekmo rabiš eno progo, a veš koliko je ekip? Kje bodo pa lahko okrog trenirali!? Tekmovalci se morajo tudi pripraviti, da bodo lahko nekaj pokazali." Drugouvrščeni iz smuka na Streifu leta 2010 bo to nedeljo gost Sportalove rubrike Druga kariera. Ne spreglejte intervjuja.
Ilka Štuhec
Sportal Ilke Štuhec že dolgo ni kaj tako presenetilo #video
Sölden ledenik Rettenbach
Sportal Zelena luč za smučarski uvod v Söldnu, snega je dovolj
Ana Bucik
Sportal Ana Bucik: Spremembe so bile težje, kot sem pričakovala
Ne spreglejte