Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
31. 1. 2019,
14.55

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

Natisni članek

svetovni pokal Andrej Rečnik Pohorje Maribor Zlata lisica

Četrtek, 31. 1. 2019, 14.55

5 let, 2 meseca

Intervju: ANDREJ REČNIK, vodja prog za Zlato lisico

"Kakšen špricar že spijemo, sicer pa sem alkohol prepovedal"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

Pravi mož iz ozadja. In izpod Pohorja. Andrej Rečnik že več kot tri desetletja in pol vodi ekipo, ki pripravlja progo za Zlato lisico. Tudi letos, ko naj bi bila, vsaj tako trdijo tekmovalke, podlaga vrhunsko pripravljena.

"Vprašaj Rečnika!" "Če kdo to ve, potem je to Rečnik." "Tam imaš Rečnika, naj ti on pove." Pa smo šli. Andrej Rečnik. Nekdanji smukač, v nekdanji državi celo državni prvak v smuku. Pozimi ga lahko srečaš na Arehu, kjer dela kot smučarski delavec. Sicer pa že dolga desetletja vodi ekipo, ki pripravlja progo za Zlato lisico. Tudi letos, čeprav je lani staknil hudo poškodbo hrbta. "Zdaj sem tu," po tem, ko deseterici sodelavcev razdeli nalogo, pove 62-letni štajerski sogovornik, ki že 36 let vodi ekipo za pripravo prog za Zlato lisico. Z lopato je urejal progo za Matejo Svet. Držal vodno cev z mislijo na Tino Maze. Ali pa gladil snežno površino za Ilko Štuhec.

Andrej Rečnik, vodja ekipe za pripravo proge na 55. Zlati lisici | Foto: MaPa Andrej Rečnik, vodja ekipe za pripravo proge na 55. Zlati lisici Foto: MaPa

Ko slovensko smučarko vprašamo, kakšna je proga, jo pravzaprav pohvali že pred ogledom. Tuje smučarke pogosto hvalijo iz vljudnosti. Ko pa v cilju srečaš serviserja, ki brez prisotnosti snemalnih naprav kot iz topa izstreli, da je proga vrhunsko pripravljena, postane slika bolj jasna. Zlata lisica 2019?
Svoje smo naredili. Proga je v odličnem stanju. Oder je pripravljen. Verjamem, da bodo imele vse tekmovalke optimalne pogoje. Bodite brez skrbi. Danes me je Ilka Štuhec vprašala, ali bo zdržalo do njene štartne številke 31. "Ilka, do konca bo zdržalo. Zate pa še posebej," sem ji dejal.

Kakšen je bil v zadnjih dveh tednih vaš urnik?
Pester in raznolik. Težko bi vam dejal, kdaj je zvonila budilka, ker ni bil niti en dan enak prejšnjemu. Veste, vremenoslovci so nas nehote potegnili za nos. Karkoli so napovedali, se ni uresničilo. Temperature so nihale. Zato smo se vsak dan sproti dogovarjali, kako ravnati na progi. Z danes na jutri. Tudi zdaj, ko se pogovarjava, ne razmišljam o sobotnem slalomu. Najprej moramo pod streho spraviti petkov veleslalom. Nato bomo pogledali, v kakšnem stanju je proga, kakšna je napoved, in se lotili nadaljnjega dela.

Slovenke na Zlati lisici
Sportal Generalka je zapečatila slovensko postavo

Kako debela je snežna odeja? Koliko snega ste razporedili po progi?
Najmanjša debelina snežne odeje je 30 centimetrov, a pri tem mislim na povsem zbit sneg. Vse je pomrznjeno. Količinsko je na progi nad nami 40 tisoč kubičnih metrov snega. Podatka o vodi letos niti nimam, saj so bile količine enormne. Še celo v sredo smo z vodo utrjevali progo.   

Letos vode niste vbrizgavali v snežno površino, mar ne?
Ne. Odločili smo se za drugačen postopek. Mraz smo izkoristili za pršenje vode. Res veliko vode je na tej progi.

Koliko ljudi je danes na progi?
Okrog sto. Gre za ustaljeno ekipo. Vrsto let delamo skupaj. Iskreno bi si želel, da bi bilo med nami več mladih. Pa jih ni. Zakaj? Ker sledimo naravi. Ni urnika, ni predvidenega odhoda domov … Ko je treba delati, se dela. Poleg tega pa je to svetovni pokal. Tu ni šale. Ni eksperimentov. Tu se dela. Je pa dobro vzdušje. Ponavljam, dolga leta smo skupaj. Smo pravi prijatelji. A ko je treba delati, velja posebna disciplina. Ne gre za vojaško disciplino, ampak ustaljeni red. Kar si kot vodja zamislim, želim, da se izpelje.

Štajerci radi popijete kakšen kozarček. Tudi tukaj?
Do včeraj sem to še dovolil. Zdaj je konec. Prepovedano! Nič več alkohola na terenu. Strogo prepovedano. Seveda bomo spili kakšen špricar. Normalno. V tem ne vidim težave. A to ne bo trajalo v nedogled. Čeprav so fantje amaterji, so v tem pogledu profesionalci. Ne moremo si dovoliti, da bi prišli zjutraj na teren prekrokani. Veste, preveč smo vložili v pripravo proge, da bi na koncu vse takole pokvarili. Tudi pri drugih stvareh zdaj velja poseben red. Ni več vicev po radijskih postajah, vpitja … Ne, tudi ni več šale.

Vse pa temelji na prostovoljnem delu …   
Da. Tudi ni plač. Ekipa, ki jo vodim, je skupina prijateljev. Aktivni seveda nismo le pozimi. Poleti nas lahko vidite, ko čistimo terene, odstranjujemo kamenje …

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec: Ne bom odšla kot invalid

Štejete svoje Zlate lisice?
Pred kratkim sem nekaj štel, da. Že 36 let sem vodja. Koliko Zlatih lisic? Oh, ne bi vedel. Pomagati sem začel že kot tekmovalec. Še v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bil moj trener Filip Gartner. Takrat se je tekmovalo še na stari FIS-progi. Pripravljali so jo pohorski kmetje. Kmalu je postalo jasno, da potrebujejo pomoč. Nosili smo jim opremo, hrano …  Ko sem leta 1980 končal smučarsko kariero, saj pravega posluha za smuk pri nas ni bilo, jaz pa sem bil pri 22 letih že odpisan, sem se odločneje pridružil ekipi za Zlato lisico. Tu je deloval že moj pokojni brat Zvonko.

A v teh letih se je marsikaj spremenilo. Zgolj pohorska vnema in smučarsko srce, ki se pogosto poudarjata, sta ob novih tehnologijah in usmeritvah za pripravo prog pač premalo.
Trendom sledimo. Vemo, kaj se dogaja v svetovnem pokalu. Poleti proučujemo gradiva. Obiskujemo tekme v Schladmingu, Kranjski Gori … Ne želimo zaostajati.  

Je pa pred štirimi sezonami Gorazda Bedrača v vlogi vodje tekmovanja nasledil Mitja Dragšič. Je zaradi tega zavel nov veter?
Poznam ga že od njegovih otroških let. Tudi on nam je veliko pomagal na terenu. Vesel sem, da se je zdaj vključil tudi v vodstvene sfere. Ne, večjih sprememb ni. Delujemo kot ekipa. Vse glavne odločitve sprejemamo skupaj.

Kakšna pa je prihodnost Zlate lisice predvsem v luči številnih odpovedi, selitev v Kranjsko Goro in dejstva, da zaradi vse toplejših zim in nizke nadmorske višine skoraj vsako leto vlada precejšnja negotovost?
Težko vprašanje. Vem, kam merite. Veste, nas žene upanje, da bo Zlata lisica živela naprej. Vsako leto se veselimo, res pa je, da ob tem vedno zremo v nebo in molimo, da bi nam bog namenil mrzlo vreme. Vsi skupaj smo tesno povezani s tem hribom. Več bi težko povedal.

Pripravljenost proge je po preizkusu ocenila tudi Ilka Štuhec:

VSE O 55. ZLATI LISICI

Slovenke na Zlati lisici

Veleslalom (petek): Meta Hrovat, Ilka Štuhec, Tina Robnik Ana Bucik, Neja Dvornik in Desiree Ajlec
Slalom (sobota): Meta Hrovat, Ana Bucik, Neja Dvornik, Maruša Ferk, Andreja Slokar in Klara Livk

  Pohorje | Foto: MaPa Foto: MaPa

Program 55. Zlate lisice

Četrtek, 31. 1. 2019
Trg Leona Štuklja: 
18.00 - javno žrebanje štartnih številk za veleslalom

Petek, 1. 2. 2019
Snežni stadion:
10.00-13.00 - veleslalom
Trg Leona Štuklja: 8.00 - razglasitev rezultatov in javno žrebanje štartnih številk

Sobota, 2. 2. 2019
Snežni stadion: 
10.00-13.00 - slalom

Sportal Brez domače postelje, brez napovedi, a z jasno idejo
Sportal Je normalno, da vsak teden odpeljejo vsaj enega smučarja?
Zlata lisica
Trendi Zlata lisica - dober posel za mariborske hotele?
Padec ski
Sportal Kruto soočenje s kruto smučarsko realnostjo
Lindsey Vonn
Sportal Konec zime tudi za olimpijsko prvakinjo, za Vonnovo (še) ne
Zlata lisica
Sportal Pogled v nebo in koledar: kdaj je pravi čas za Zlato lisico?
Tina Robnik
Sportal 329 dni po poškodbi znova v štartni hišici
Ilka Štuhec
Sportal Po Ilki Štuhec je Štajerce osrečil še mož z vrtalko
Sportal Ilka Štuhec je ob vračanju velik navdih
Sofia Goggia
Sportal "Globus in olimpijsko zlato, nato poškodba? Takoj podpišem!"
Mitja Dragšič
Sportal Mariborsko spoznanje: Zelena ni vedno negativna #video
Dovža, Koren, Košir
Sportal Globok poklon zgodovinskemu tercetu #video
Ne spreglejte