Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
30. 1. 2019,
9.50

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Natisni članek

Aare 2019 Ana Drev Tina Robnik Meta Hrovat Ana Bucik Zlata lisica svetovni pokal Denis Šteharnik

Sreda, 30. 1. 2019, 9.50

5 let, 2 meseca

INTERVJU: DENIS ŠTEHARNIK, TRENER ŽENSKE SMUČARSKE REPREZENTANCE

Je normalno, da vsak teden odpeljejo vsaj enega smučarja?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Glavni trener slovenske smučarske reprezentance Denis Šteharnik pred Zlato lisico in svetovnim prvenstvom o trenutnem stanju, kritikah, izzivih, problematiki zdravstvenih težav in še čem.

Medtem ko je Ilki Štuhec uspela odlična vrnitev po izpuščeni sezoni, imajo njene rojakinje, zbrane v ekipi trenerja Denisa Šteharnika, precej več težav z rezultatsko stabilnostjo. "Gre za objektivne okoliščine, predvsem pa še zdaleč ni tako slabo, kot bi radi nekateri prikazali," odgovarja koroški smučarski trener, ki že osmo sezono drži roko nad reprezentanco, pri čemer je bil sprva trener za tehnični disciplini, od leta 2015 pa celotne ekipe.


Denis Šteharnik | Foto: MaPa Foto: MaPa

Se strinjate z oceno, da dozdajšnji del sezone ni prinesel želenih rezultatov?
Sezona se res razpleta malenkost pod pričakovanji, a v pravo smer. Ni vse tako, kot prikazujete mediji. Moti me predvsem to, da se poskuša vse skupaj ocenjevati zgolj skozi prizmo Ane Bucik. Podobno je pri smučarjih skakalcih, kjer se že nekaj let vse skupaj gleda le skozi prizmo Petra Prevca. Nihče ne vidi delovanja preostale ekipe. Podobno je pri nas. To me, iskreno povedano, moti.

No, težko bi se strinjali, da gre le za Ano Bucik. Zaradi poškodbe ste ostali brez Ane Drev, vrnitev Tine Robnik se je zamaknila, Meta Hrovat se je del zime ubadala z zdravstvenimi težavami, želenega preboja kakšne smučarke iz evropskega pokala ni bilo …
Res je, a gre za povsem objektivne razloge. Naša ekipa ni imuna proti zdravstvenim težavam. Naj vam ob tem postrežem s podatkom Mednarodne smučarske zveze, po katerem se v svetovnem pokalu poškodujeta dve tretjini tekmovalk. Še več, tekmovalka je vsako peto leto "na vrsti" za strgano križno vez. To je res le statistika, toda … Da, lahko bi storili dva koraka nazaj, a potem ne bi bilo rezultatov. Deklet ne zavijamo v vato, saj to ni recept za vrhunske dosežke. Žal, treba je hoditi po robu. Tekmovalke morajo iskati svoje meje. V tem območju se nato dogajajo poškodbe. To je resna težava svetovnega alpskega smučanja. Vsak teden vsaj enega smučarja odpeljejo na nosilih. Je to normalno?

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec: Ne bom odšla kot invalid

Se zavedanje te težave pozna tudi pri psihološki pripravi?
Vsekakor. Poglejte Avstrijke, ki so ostale brez Anne Veith in Stephanie Brunner. Na naslednji tekmi v Kronplatzu je bila Ricarda Haaser osma, preostale precej slabše. Katharina Liensberger kljub smučanju brez večje napake ni bila niti med dobitnicami točk. Žal, brez nekompromisnega smučanja ni rezultata.

Ana Bucik v tej zimi le dvakrat do točk, za 20. in 22 mesto. | Foto: Reuters Ana Bucik v tej zimi le dvakrat do točk, za 20. in 22 mesto. Foto: Reuters

Izpostavili ste Ano Bucik. Kaj je osrednja težava slabe sezone?
Res je, pri njej vse skupaj ne gre v želeno smer. Ni pa edina na svetu z nekoliko podrto sezono. Utopično je pričakovati napredovanje iz sezone v sezono. Sedem let in več. Morda lahko razloge iščemo tudi v prevelikih pričakovanjih.

Kako velik udarec pa so težave z gležnjem, ki so zaustavile Meto Hrovat?
Meta je že v pretekli sezoni pokazala nekaj vrhunskih voženj, a ne smemo pozabiti, da se je le trikrat uvrstila med najboljšo deseterico. To ni bila njena rezultatska stalnica, zato tudi prvih tekem nove zime ne bi mogli označiti za slabe. Vedeli smo, da še ni v želeni veleslalomski formi, je pa vidno napredovala v slalomu. Na določenih odsekih prog je že konkurenčna povsem najboljšim. Predvsem pa je začela kombinirati obe disciplini. Žal so se nato pojavile zdravstvene težave, zaradi katerih mesec in pol ne deluje na najvišjih obratih. Če bi se stanje drastično poslabšalo, bi morali celo prekiniti sezono in se preusmeriti na novo zimo. Zdaj kaže, da to ne bo potrebno. Dejstvo pa je, da je trening moten. Vseeno niza dobre rezultate. Res, ne znam si predstavljati, kje bi jo gledali danes, če bi bilo njeno zdravstveno stanje brezhibno.

Kaj pa Tina Robnik?
Trudimo se, da bi se vrnila na veleslalomu na Zlati lisici. Po kondicijskih treningih in vrnitvi na sneg, kjer je sprva dolgo smučala prosto in v družbi demonstratorja, smo v zadnjem obdobju povečevali količino voženj na postavljenih progah. Zadnje vožnje nakazujejo, da je pripravljena za vrnitev. Računam na njen nastop. Če pa bi se kaj zataknilo, jo lahko v zadnjem trenutku zamenjam z Rebeko Oblak.

Tina Robnik znova na nogah in smučeh. | Foto: Reuters Tina Robnik znova na nogah in smučeh. Foto: Reuters

Dotakniva se še Ane Drev. Jo še kdaj pričakujete na štartu tekme svetovnega pokala?
Na to vprašanje mora odgovoriti Ana. To je njena odločitev. Kot trenerju mi je lahko le iskreno žal, da je sezono končala s poškodbo. Že pred sezono smo vedeli, da njeno koleno ne zdrži celotnega tekmovalnega obdobja. Posledično se je priprav lotila pozneje in po prilagojenem programu, vse skupaj pa je bilo usmerjeno proti Zlati lisici in svetovnemu prvenstvu. Njeno stanje se je izboljševalo, a žal se je poškodovala. Ta dogodek je prizadel tudi druga dekleta v ekipi. Sliši se kruto, a življenje pač mora naprej.

Tina Robnik
Sportal 329 dni po poškodbi znova v štartni hišici

Kako pa odgovarjate na kritike, da ste preširoko odprli reprezentančna vrata in dovolili preveč zunanjih sodelavcev?
Med sezono bi bilo nespametno bistveno posegati v proces dela. Za to bo čas po koncu sezone, ko se bomo lahko odkrito pogovorili o tem, kdo je na terenu prava dodana vrednost. V tem trenutku skušamo vsaki tekmovalki pomagati po najboljših močeh. Ponavljam, po sezoni pričakujem poglobljen pogovor, tudi na strokovnem svetu.

Čutite podporo vodstva reprezentance in tekmovalk?
Nikoli nisem bil obveščen o kakšnem nezaupanju. Z vodstvom panoge sem v stiku. Vsem je jasen položaj, v katerem smo. Dejstvo je tudi, da ne moremo pri prav vsaki tekmovalki pričakovati stalnega napredka. Zavedati se moramo tudi, da vsaka smučarka pač ne more biti šampionka. Po drugi strani pa se za svoj poklic ne bojim. Sem tudi dovolj motiviran za nadaljnje delo s to ekipo. Verjemite mi, da bi se sam umaknil, če bi začutil, da ne morem pomagati. Seveda bi odšel tudi, če bi presodil, da sem jaz tisti, ki zavira razvoj.

Zlata lisica?
To je za nas eden od vrhuncev sezone. V Mariboru smo želeli postreči z najboljšimi predstavami. Žal zaradi zdravstvenih težav med sezono in delne negotovosti položaj ni povsem takšen, kot bi si želeli. Od deklet pričakujem, da se pokažejo v svoji najboljši luči. Domača tekma ne sme biti breme, temveč motivacija.

Slovenska ponudba na Zlati lisici

Veleslalom (petek): Meta Hrovat, Ilka Štuhec, Tina Robnik Ana Bucik, Neja Dvornik in Desiree Ajlec.
Slalom (sobota): Meta Hrovat, Ana Bucik, Neja Dvornik, Maruša Ferk, Andreja Slokar in Klara Livk.

Nato pa svetovno prvenstvo. S kako močno ekipo?
Napovedi so nehvaležne, saj gre za eno tekmo, za eno priložnost. Za osredotočenost se ne gre bati. Tam bomo zanesljivo napadali rezultat. To pomeni, da bo treba maksimalno tvegati. Zadovoljni bomo z rezultati med deseterico.

Je kolajna popolna utopija?
O kolajni se vedno sanja, a v tem trenutku s temi sanjami smučark ne bi obremenjeval. Predvsem po sezoni, kakršno smo imeli. Kdaj je kolajna realna? Ko se smučarka večkrat uvrsti na stopničke tudi v svetovnem pokalu. Takrat so tovrstna pričakovanja lahko realna. Mi te osnove še nimamo. Seveda pa se lahko zgodi tekma s spletom okoliščin, ki postrežejo tudi z odrom za zmagovalke. Vsekakor pa to ni cilj. Ne živim v oblakih. Tudi smučarke ne smejo. Da bi se lahko odkrito pogovarjali o takšnih ciljih, bi morale zelo napredovati.

Smo v pričakovanjih pogosto nerealni ali po drugi strani tudi skromni?
Ključna je realnost. Cilji morajo biti visoki, če jih je smučarka sposobna doseči. V nasprotnem primeru postane športa kariera nočna mora, saj si razočaranja sledijo kot po tekočem traku. Če smo bili pri nas včasih zadovoljni s postopnim napredkom, nas zdaj določeni rezultati ne zadovoljujejo več. To vsekakor je težava. Menim tudi, da znamo v Sloveniji hitro razvrednotiti določene rezultate. Tekmovalec, ki se uvrsti med najboljših 30, je presneto dober, a v očeh gledalca je to slab rezultat.

Padec ski
Sportal Kruto soočenje s kruto smučarsko realnostjo
Zlata lisica
Sportal Pogled v nebo in koledar: kdaj je pravi čas za Zlato lisico?
Ester Ledecka
Sportal Jutranji pogled pod noge: z Ilko ali Glorio?
Ulrike Maier
Sportal Križ pod snegom, spomin na pokojno prvakinjo
Ilka Štuhec
Sportal Sonce je obsijalo tudi Ilko Štuhec
Zlata lisica
Trendi Zlata lisica - dober posel za mariborske hotele?
Ne spreglejte