Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
27. 1. 2019,
13.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec svetovni pokal Garmisch-Partenkirchen

Nedelja, 27. 1. 2019, 13.30

5 let, 2 meseca

Garmisch-Partenkirchen, smuk, ženske

Sonce je obsijalo tudi Ilko Štuhec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Ilka Štuhec | Ilka Štuhec se iz Nemčije v domači Maribor vrača s petim mestom. | Foto Getty Images

Ilka Štuhec se iz Nemčije v domači Maribor vrača s petim mestom.

Foto: Getty Images

Ob krstni zmagi Avstrijke Stephanie Venier je Ilka Štuhec smukaško preizkušnjo svetovnega pokala v Garmisch-Partenkirchnu končala na petem mestu in tako pred vrhuncem zime v kali zatrla tekmovalno krizo, ki jo je bilo mogoče slutiti.

Od našega poročevalca iz Garmischa | Foto:

Potem ko je sobotni superveleslalom na progi Kandahar v Garmisch-Partenkirchnu zaznamovalo močno sneženje, se je na dan smukaške preizkušnje iznad gore Zugspitze dvignilo sonce in ob pretežno osenčeni progi posijalo v ciljni iztek. Oplazilo je tudi najboljšo aktivno slovensko alpsko smučarko Ilko Štuhec, ki je po nedavnem odstopu v Cortini d'Ampezzo, dveh zelo neprepričljivih uradnih smukaških treningih in razglašenem sobotnem nastopu (22. mesto) tokrat vendarle znova pokazala veliko konkurenčnosti. Čeprav v tehničnih zavojih še ni bila povsem natančna in čeprav je po treh zaporednih smukaških tekmah na stopničkah tokrat ostala pod odrom, je bila zelo zadovoljna s petim časom preizkušnje.

Po drugem in dveh tretjih mestih prva zmaga za Stephanie Venier. | Foto: Sportida Po drugem in dveh tretjih mestih prva zmaga za Stephanie Venier. Foto: Sportida

Kar te ne ubije, te okrepi

Kot bi konkurenci in predvsem sebi ter svojemu štabu sporočila: Še sem tukaj. "Premagala sem samo sebe. Predvsem v tistih prehodih, kjer je vidljivost slaba. Po treningih sem sicer slutila, v katerem grmu tiči zajec, zato večjih dvomov ni bilo. Sobotni superveleslalom pa me je spravil v slabo voljo. Da, jezila sem se, se jokala, a se na koncu odločno podala na štart. Kar te ne ubije, te okrepi. Zdaj sem malce močnejša," je po petem mestu, s katerim je obdržala tretje mesto v smukaškem seštevku svetovnega pokala in celo zmanjšala zaostanek za vodilnima Avstrijkama, objeta s sončnimi žarki, dejala Ilka Štuhec.

Sofia Goggia
Sportal "Globus in olimpijsko zlato, nato poškodba? Takoj podpišem!"

Stephanie Venier prvič na najvišji stopnički

Še bolj je v bavarskih žarkih uživala Stephanie Venier, ki je v svojem 81. nastopu v svetovnem pokalu prišla do prve zmage in tako potrdila ekipno premoč Avstrije. Potem ko sta po dva smuka dobili Nicole Schmidhofer in Ramona Siebenhofer, je zdaj na najvišjo stopničko stopila še njuna 25-letna rojakinja iz Oberperfussa.

Edina zmagovalka smukaške preizkušnje v sezoni 2018/19, ki ne prihaja iz tabora naših severnih sosedov, ostaja prav Ilka Štuhec. Tokrat je za zmagovalko zaostala za 85 stotink sekunde, med obe pa so se v pisanem mednarodnem paketu zgostile še Italijanka Sofia Goggia, vesela drugih stopničk na drugi tekmi sezone, ljubljenka domačih navijačev Kira Weidle in Švicarka Corinne Suter.

Ilki Štuhec se znova smeji. | Foto: MaPa Ilki Štuhec se znova smeji. Foto: MaPa

Bavarski obliž

Še višja mesta bo Štuhčeva napadala na naslednjih tekmah. Tokrat je zadovoljna s petim mestom. "Današnji nastop je neke vrste obliž na vse tisto, kar se je dogajalo v zadnjem obdobju. Zavedala sem se rezerv. Tudi zdaj, ko je najboljši nastop v tem tednu za menoj, vem, da bi lahko odpeljala veliko bolje. V mislih imam predvsem odseke z nemirnejšo podlago. Tam nisem bila dovolj zanesljiva. To se pozna pri času. A če potegnem črto, preprosto moram biti zadovoljna," je dejala ob odhodu iz Garmisch-Partenkirchna, kjer je bila peta tudi že leta 2015, a tedaj še v konkurenci Nicole Hosp, Tine Maze, Lindsey Vonn in Anne Veith. Na tisti tekmi je zmagala Tina Weirather, ki je tokrat krepko zaostala za Slovenko.

Helena Rapaport
Sportal V tragediji je izgubila sestro, zdaj je neznancu rešila življenje

Naslednja postaja: Maribor

S klasičnim "dvojčkom" v Garmisch-Partenkirchnu, ki je zaradi zahtevne proge v nedeljo zahteval kar nekaj grdih odstopov, zaradi česar je bila tekma predčasno prekinjena in končana deset tekmovalk pred koncem, so specialistke za hitri disciplini za štiri tedne prekinile tekmovanje v svetovnem pokalu. Njihove misli so zdaj predvsem pri svetovnem prvenstvu, ki se bo z uradnim treningom smuka v Aareju začelo 4. februarja, s superveleslalomom pa dan pozneje tudi na tekmovalni ravni.

Še prej pa bo del smučarske karavane gostil Maribor s tradicionalnim tehničnim programom 1. in 2. februarja. Na domačem terenu bo nastopila tudi Štuhčeva, a le v veleslalomu. Na Zlati lisici pa, v nasprotju z zadnjimi nemškimi in italijanskimi tekmami, ne bo osamljena Slovenka na štartu. Domači tabor bo namreč izkoristil pravico do šestih štartnih mest tako v veleslalomu kot tudi v slalomu.

Ulrike Maier
Sportal Križ pod snegom, spomin na pokojno prvakinjo
Ilka Štuhec
Sportal Štuhčeva je junakinji objela daleč od odra

Skupno (po 24. od 37 tekem):
1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1494
2. Petra Vlhova (Slk) 898
3. Wendy Holdener (Švi) 637
4. Nicole Schmidhofer (Avt) 617
5. Ragnhild Mowinckel (Nor) 529
6. Viktoria Rebensburg (Nem) 509
7. Federica Brignone (Ita) 500
8. Ilka Štuhec (Slo) 496
9. Michelle Gisin (Švi) 442
10. Ramona Siebenhofer (Avt) 436
...
56. Meta Hrovat (Slo) 92
65. Maruša Ferk (Slo) 54
91. Ana Bucik (Slo) 20
97. Ana Drev (Slo) 17

...

Smuk (6/9):
1. Nicole Schmidhofer (Avt) 364
2. Ramona Siebenhofer (Avt) 346
3. Ilka Štuhec (Slo) 343
4. Stephanie Venier (Avt) 295
5. Kira Weidle (Nem) 258
6. Michelle Gisin (Švi) 207
7. Cornelia Hütter (Avt) 175
8. Corinne Suter (Švi) 168
9. Nicol Delago (Ita) 161
10. Romane Miradoli (Fra) 123
...

Garmisch-Partenkirchen, smuk, ženske

 

 
Ne spreglejte