Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
16.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Natisni članek

Zlata lisica Mariborsko Pohorje ASK Branik Fis svetovni pokal

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 16.30

5 let, 2 meseca

ZLATA LISICA

Pogled v nebo in koledar: kdaj je pravi čas za Zlato lisico?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Zlata lisica | Foto Sportida

Foto: Sportida

Pohorski delavci brez večjih težav nadaljujejo priprave na 55. Zlato lisico. Vremenoslovci so pri napovedih še zadržani, a nič kaj optimistični. V organizacijskem odboru pa medtem zagotavljajo, da je idealni termin za ženski tekmi svetovnega pokala nad Mariborom prav začetek februarja.

Vodja tekmovanj za Zlato lisico Mitja Dragšič se je ob našem telefonskem klicu in vljudnostnem vprašanju, ali smo ga zmotili, zgolj zasmejal. Če kdaj, smo ga zmotili prav zdaj. Teden, v katerega je vstopil s sodelavci, je namreč zanj verjetno najintenzivnejši, saj na Pohorju potekajo zadnje priprave tekmovalne proge za veleslalom in slalom svetovnega pokala. Potem ko so pretekli teden organizatorji dobili pričakovano zeleno luč mednarodne smučarske zveze, imajo te dni polne roke dela z zadnjimi opravili na snegu in v cilju. Veder glas kaže na optimizem.

Mitja Dragšič: Ni skrbi. | Foto: MaPa Mitja Dragšič: Ni skrbi. Foto: MaPa Dež? Progo zalivajo kar sami

"Da, vse poteka brez večjih težav," potrjuje Dragšič, ki se pri delu z zaščitnimi ograjami in v ciljnem izteku ne ozira kaj prida na vreme. To ga bolj zanima pri aktivnostih na progi. S sodelavci so se po prvi utrditvi odločili za "zalivanje" proge z razpršilno cevjo. "Nato računamo na dovolj nizke nočne temperature, v katerih bi naše delo dobilo smisel. Stalno spremljamo vremenske spremembe in se prilagajamo," dodaja nekdanji slovenski reprezentant in zdajšnji trener v ASK Branik, ki že četrto leto Zlato lisico pričakuje v vlogi vodje tekmovanja.

Kakšno bo vreme?

Mariborsko Pohorje je v novi teden sicer vstopilo s padavinami. V zgornjem delu Pohorja je zapadlo nekaj centimetrov snega, ki organizatorjem ne povzroča težav, v spodnjem je deževalo. Kakšni pa so obeti za konec tedna? "Danes je še malce prezgodaj, da bi lahko postregli z zanesljivo napovedjo. Trenutno sicer kaže na oblačno vreme z možnostjo manjših padavin, predvsem v soboto. Takrat bi lahko tudi deževalo. Temperature naj bi se vse do tekmovanja gibale okoli nič stopinj Celzija," pripoveduje dežurni prognostik na Agenciji za okolje Uroš Strajnar.

Kdaj je pravi čas za Zlato lisico?

Bolj umirjeno je "pisarniško" dogajanje v Mariboru, kjer ima glavno besedo generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar, prepričan o tem, da je prav začetek februarja idealen termin za Zlato lisico. "Konec januarja ali začetek februarja. Dolgoletni trendi kažejo, da so takrat razmere pozitivne. Imamo dovolj časa za pripravo prog v novembru in decembru. Sledi znamenita januarska mariborska odjuga, nato pa se vreme stabilizira. Je pa snežni štadion specifičen, saj tu prihaja do zanimivih vremenskih sprememb in pogosto ne dovoljuje maksimalne izrabe celotnega sistema zasneževanja," pravi Vilar.

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec: Ne bom odšla kot invalid

V prihodnje tudi na pragu pomladi

A če so Štajerci prepričani o tem, da lahko največjo mero organizacijske zanesljivosti prikažejo v drugi polovici januarja in v začetku februarja, pa jim Mednarodna smučarska zveza ponuja nove izzive. V sezoni 1019/20 je za Zlato lisico še predviden nekoliko zgodnejši termin, in sicer 18. in 19. januarja. V letu 2021 pa naj bi Maribor tekmi svetovnega pokala gostil šele po svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo, torej 27. in 28 februarja. Podoben je tudi osnutek koledarja za olimpijsko zimo 2019/20. Tudi takrat sta štajerski tekmi predvideni po osrednjem tekmovanju, olimpijskih igrah v Pekingu (26. in 27. februarja 2020).

Program 55. Zlate lisice

Četrtek, 31. 1. 2019
Trg Leona Štuklja: 
18.00 - javno žrebanje štartnih številk za veleslalom

Petek, 1. 2. 2019
Snežni stadion:
10.00-13.00 - veleslalom
Trg Leona Štuklja: 8.00 - razglasitev rezultatov in javno žrebanje štartnih številk

Sobota, 2. 2. 2019
Snežni stadion: 
10.00-13.00 - slalom

Padec ski
Sportal Kruto soočenje s kruto smučarsko realnostjo
Ilka Štuhec
Sportal Po Ilki Štuhec je Štajerce osrečil še mož z vrtalko
Mitja Dragšič
Sportal Mariborsko spoznanje: Zelena ni vedno negativna #video
Ilka Štuhec
Sportal Sonce je obsijalo tudi Ilko Štuhec
Ulrike Maier
Sportal Križ pod snegom, spomin na pokojno prvakinjo
Ne spreglejte