SiolNET. Sportal Zimski športi
1,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger
ZLATA LISICA: 1. in 2. februarja

Po Ilki Štuhec je Štajerce osrečil še mož z vrtalko

1,56

termometer

Ilka Štuhec
Kot vse kaže, se Ilki Štuhec tokrat nastop na domačem hribu ne bo izmuznil. Foto: Sportida

Dan po tem, ko je nastop na domači tekmi svetovnega pokala naznanila prva zvezdnica slovenske smučarske reprezentance Ilka Štuhec, so mariborski gostitelji Zlate lisice dočakali tudi zeleno luč snežnega kontrolorja Mednarodne smučarske zveze.

"Dobrih 1,1 milijona evrov smo zbrali. Čakamo še na sneg," so v zadnjih letih ob odštevanju do Zlate lisice kot po pravilu poudarjali v mariborskem organizacijskem odboru. Da imajo letos poleg proračuna, ki spada med najnižje v svetovnem pokalu, tudi dovolj snega, se je lahko deset dni pred tekmama prepričal uradni snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze. Tokrat je bil to kar Markus Mayr, desna roka direktorja ženskega svetovnega pokala Atleja Skaardala, zadolžen za tehnični disciplini. Na Pohorju ga je pričakal pravi zimski dan. Po pregledu terena v družbi gostiteljev in obvezne vrtalke, s katero se preverja debelina snežne odeje, je lahko šefu sporočil, da ni ovir za dvignjen palec za mariborsko preizkušnjo.

Maribor je prestal snežno kontrolo. Maribor je prestal snežno kontrolo. Foto: MaPa "Imate osnovo, zdaj pa ..."

"Dobro, dobro … Osnovo imate. Snega je več kot dovolj. Tudi razporeditev je dobra. Predvsem v spodnjem delu, ki je tukaj pogosto sporen. V zgornjem delu veleslalomske proge so prehodi sicer zelo ozki. Tam bo treba biti še posebej pozoren. No, zdaj pa bo pomembno, da smo stalno v stiku, predvsem pa, da pripravimo strategijo. Od dneva do dneva, ob tem pa imamo povsod odprtih nekaj dodatnih možnosti," je vodji tekmovanja Mitji Dragšiču in skupinici najbolj tesnih sodelavcev na čelu z vodjo priprave prog Andrejem Rečnikom sredi pohorske strmine s pogledom na Maribor "predaval" Mayr, zadovoljen tudi s polno obremenitvijo snežnega topništva v zgornjem delu proge.  

Ni še konec

Potem ko je praznična odjuga lani Zlato lisico odplaknila v Kranjsko Goro, kar se je v zadnjih 12 letih zgodilo štirikrat (enkrat je bilo tekmovanje povsem odpovedano), letos le deset dni pred tekmovanjem večjega strahu pod Pohorjem ni čutiti. Potem ko sta v ponedeljek zeleno luč za izvedbo tekmovanj prejela Schladming za moški slalom in, kar je še bolj pomembno, tudi Aare, ki bo gostil svetovno prvenstvo, je danes potrditev dobrega dela torej dočakal še Maribor. Snega je na smučišču dovolj, ugodna je tudi vremenska napoved, a pohorske delavce v želji po kakovostni zaključni pripravi čaka še kar nekaj dela in neprespanih noči. Odločitev o dokončni strategiji priprave z vodo bodo sprejeli v kratkem.

Mikaela Shiffrin med "lisičkami" znova v vlogi vodilne smučarke svetovnega pokala. Mikaela Shiffrin med "lisičkami" znova v vlogi vodilne smučarke svetovnega pokala. Foto: Reuters

(Ne)posrečen trening domače vrste

Tekmovalna strmina je zdaj še odprta za rekreativne smučarje, pretekli in ta teden pa jo je preizkusila tudi glavnina slovenske ženske reprezentance. A trening ni bil pretirano uspešen, saj so zaradi lovljenja ugodnih temperatur Mariborčani zamaknili termine zasneževanja. V neugodnem položaju se je tako znašel tudi reprezentančni trener Denis Šteharnik, ki je moral tujim taborom, s katerimi si pogosto izmenjuje trenažne usluge, sporočiti, da razmere za vadbo niso ugodne. "Nikogar ne gre kriviti, a tako je pač naneslo. Sneg so izdelovali ponoči, zjutraj so progo prevozili teptalni stroji. Trening posledično res ni bil dober. So pa smučarke v noge dobile vsaj dolžino in konfiguracijo proge," pravi Šteharnik.

"Tudi vse druge priprave potekajo po načrtih. Podani so vsi pogoji za spektakel. Že v petek pričakujemo 2000 otrok. Svoj prihod je napovedalo tudi 130 tekmovalk iz 27 držav ter še 204 spremljevalci," pa o "pisarniških" pripravah pripoveduje generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar.

Vrnitev Tine Robnik?

Zaključne treninge pred domačima tekmama svetovnega pokala naj bi dekleta opravila na Arehu. Če razmere ne bodo ugodne, se bodo pomaknila v Italijo. Tudi rekonvalescentka po marčevski poškodbi kolena Tina Robnik, ki bi se utegnila prav na domači tekmi vrniti v tekmovalni pogon. Na snegu trenutno niha med delom z demonstratorjem in vožnjami na postavljeni progi, ki jih postopoma dodaja. "Napreduje. A pravi preizkus jo čaka na trši snežni podlagi. Na mehkejši se njeno koleno odziva dobro. Če bo stanje dobro, bo nastopila. V nasprotnem primeru bo prvič tekmovala marca v Spindleruvem Mlynu," pojasnjuje glavni trener slovenske ženske reprezentance.

Lindsey Vonn Sportal Zlomljena Lindsey Vonn: trenutek slabosti ali dokončno slovo

Polna kvota: 12 slovenskih nastopov

Zaradi vprašaja, ki kroži okrog Robnikove, in čakanja na osvežitev FIS-ove lestvice, v slovenskem taboru razpolagajo le z obrisom domače ponudbe. Poleg edine prave domačinke Ilke Štuhec, ki jo ta teden čakata še hitrostni preizkušnji v Garmisch-Partenkirchnu, a je že pred potjo na Bavarsko sporočila, da bo nato nastopila pred štajerskimi navijači, se bodo petkovega veleslaloma zanesljivo udeležile še Ana Bucik, Neja Dvornik in kot najmočnejše orožje Meta Hrovat. Ob Robnikovi bi lahko šesto štartno mesto zapolnila komaj 17-letna debitantka v svetovnem pokalu Rebeka Oblak. V slalomu pa se nastop na pohorski strmini nad Radvanjem obeta Hrovatovi, Bucikovi, Dvornikovi (omenjena trojica bo nastopila na obeh tekmah) ter Maruši Ferk, Klara Livk in Andreji Slokar.

Ana Bucik upa na sezonski zasuk v Mariboru. Ana Bucik upa na sezonski zasuk v Mariboru. Foto: Getty Images

Program 55. Zlate lisice

Četrtek, 31. 1. 2019
Trg Leona Štuklja: 
18.00, javno žrebanje štartnih številk za veleslalom

Petek, 1. 2. 2019
Snežni stadion:
10.00/13.00, veleslalom
Trg Leona Štuklja: 8.00, razglasitev rezultatov in javno žrebanje štartnih številk

Sobota, 2. 2. 2019
Snežni stadion: 
10.00/13.00 slalom

Enzo Smrekar Sportal "Cirkus" za 16 milijonov evrov in pogled proti Kocijančičevim čevljem Ilka Štuhec Sportal Ilka Štuhec je prehitela zeleno luč

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 119
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin