Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
29. 1. 2019,
13.29

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

Natisni članek

Aare 2019 Ilka Štuhec Ilka Štuhec svetovni pokal Ester Ledecka

Torek, 29. 1. 2019, 13.29

5 let, 2 meseca

ESTER LEDECKA

Jutranji pogled pod noge: z Ilko ali Glorio?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00
Ester Ledecka | Foto Sportida

Foto: Sportida

Olimpijska prvakinja v superveleslalomu in deskarskem veleslalomu Ester Ledecka o odločitvi za alpsko svetovno prvenstvo, povezavi z Roglo in Ilki Štuhec.

Deskarka v smučarskem telesu. Morda smučarka v telesu deskarke. "Ne vem. Rada imam oboje," z nasmehom odgovarja 23-letna Čehinja Ester Ledecka, ki je bila najprej v zimskih športnih krogih prava posebnost zaradi vzporednega nastopanja na deskarskih in smučarskih tekmah. Svetovna senzacija pa je postala med zadnjimi zimskimi olimpijskimi igrami, kjer je z zlato kolajno upravičila vlogo nesporne prve favoritinje v deskarskem paralelnem veleslalomu, nato pa je presenetila še z zmago med alpskimi smučarkami, kjer je v superveleslalomu za pičlo stotinko sekunde prehitela Anno Veith. Tako ni bila le smučarska dvoživka, ki tekmuje, temveč dvoživka, ki zmaguje.

Ester Ledecka | Foto: Reuters Foto: Reuters

Boljša v deskanju, toda …

Njen korejski olimpijski podvig vseeno krepko izstopa na ravni njenih smučarskih dosežkov. Kot smučarka se sicer v hitrih disciplinah zlahka uvršča med dobitnice točk in se lahko pohvali s tremi uvrstitvami med deseterico. Med deskarkami pa velja za prvo damo karavane. V svoji zbirki ima kar 16 zmag, skupno 24 uvrstitev na oder za zmagovalke, dva naslova svetovne prvakinje in tri globuse v seštevku paralelnih disciplin. Toda … Letos se je njena tehtnica bolj nagnila na smučarsko stran. Še več, ob tehtanju med svetovnim prvenstvom v deskanju ali smučanju, je izbrala slednje.

Oboje pač ne gre

"Žal se koledarja svetovnih prvenstev v Park Cityju in Aareju prekrivata. Želela sem nastopiti tako na Švedskem kot v ZDA, a pač ni šlo. Tudi predlogi za delne spremembe na urnikih so naleteli na gluha ušesa. Zakaj alpsko prvenstvo? Ne vem, neki notranji občutek mi je dejal, da bi bila lahko v Aareju uspešna," presenetljivo odločitev, da veleslalomskega zlata iz Sierra Nevade ne brani, temveč se po St. Moritzu udeleži še drugega zaporednega svetovnega prvenstva med alpskimi smučarji, pojasnjuje Ledecka.

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec: Ne bom odšla kot invalid

"Na Roglo se bom vrnila"

Zanimivo je, da je v sezoni 2018/19 nastopila že na kar 11 tekmah smučarskega svetovnega pokala, v deskarski konkurenci pa se je borila le v Cortini d'Ampezzo in Carezzi. Odpovedala se je tudi nastopu na Rogli. "Žal mi je, a zaradi omenjene odločitve za SP v Aareju moram zbrati več smučarskih tekem. Sicer pa imam na Roglo res lepe spomine. Tam sem slavila svojo prvo zmago. Tudi okolica mi je zelo všeč. Vrnila se bom prihodnje leto. V Sloveniji vedno uživam," pravi Čehinja, ki je na Rogli sicer dobila že štiri preizkušnje, nazadnje lani, malo pred olimpijskimi igrami.

"Zjutraj pogledam pod noge"

Deskanje, smučanje, deskanje, smučanje … "Da, res je. Včasih sem tudi sama malce zmedena. Rada se pošalim, da moram zjutraj pogledati, kaj imam obuto, da vem, kakšen trening me čaka. Še pred tekmami mi pogled včasih uide proti tlom," se šali Čehinja, med deskarkami tekmica Glorie Kotnik, med smučarkami pa Ilke Štuhec. Z zadnjo je letos nekajkrat tudi trenirala. Ko smo ji jo omenili, ni skoparila s pohvalami. "Da je odlična tekmovalka, veste vsi. Njen slog smučanja je neverjeten, predvsem pa me navdušuje njen pristop. A ko sem jo spoznala tudi osebno, me je navdušila. Je odlična oseba. Vesela sem, ko sem v njeni družbi. To je tudi posebna čast zame," je krajši pogovor zaključila češka športnica leta 2018.

Zlata lisica
Sportal Pogled v nebo in koledar: kdaj je pravi čas za Zlato lisico?
Padec ski
Sportal Kruto soočenje s kruto smučarsko realnostjo
Ne spreglejte