Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
30. 1. 2019,
17.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

Meta Hrovat Zlata lisica

Sreda, 30. 1. 2019, 17.00

5 let, 2 meseca

META HROVAT: NAJMOČNEJŠE OROŽJE DOMAČE EKIPE

Brez domače postelje, brez napovedi, a z jasno idejo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Ilka Štuhec bo sicer zaradi vloge prave domačinke in izjemnosti v hitrih disciplinah verjetno prva zvezdnica domače vrste na 55. Zlati lisici, a do najvišjih pričakovanj bi morala biti kljub nedavnim zdravstvenim težavam in progi, ki ji ni pisana na kožo, upravičena Meta Hrovat.

Sportal Je normalno, da vsak teden odpeljejo vsaj enega smučarja?

Kar devet slovenskih smučark bo v petek in soboto na tekmovalno progo Mariborskega Pohorja, ki je sicer dobro pripravljena, a jo zaradi napovedane otoplitve in dežja čaka izjemno zahteven vremenski izziv, poslal reprezentančni trener Denis Šteharnik. Med njimi seveda ne bo Ane Drev in Tine Maze, zadnjih Slovenk z domačo uvrstitvijo na stopničke za zmagovalke. Tista, ki je vajena stopničk, to je Ilka Štuhec, v veleslalomu seveda ne more meriti tako visoko, čeprav je to hrib, ki ga pozna do zadnje grbine. Nanj se bo podala dobesedno iz domače postelje. To je privilegij, ki ga je bila lani deležna Meta Hrovat, sicer prvo ime ekipe za tehnični disciplini.

Meta Hrovat | Foto: MaPa Foto: MaPa Pohorska proga ji ni pisana na kožo

Kranjskogorčanka, doma le streljaj od podkorenske strmine, tudi iz spoštovanja do mariborskih navijačev in marljivih organizatorjev, ne želi govoriti o tem, da ji veliko bolj diši gorenjska izvedba Zlate lisice. Ne skriva pa, da ji tehnično manj zahtevna in v dobršnem delu nekoliko bolj položna radvanjska proga nikakor ni pisana na kožo. "Dejstvo je, da v ravninskih delih nikoli nisem med najhitrejšimi. Ne na treningih in ne na tekmah. Izboljšujem se, toda na ravninskih delih še nisem tam, kjer bi želela biti," pravi Hrovatova, ki v Mariboru še ni prišla do točk svetovnega pokala.

Če si v formi, je vseeno

Toda … "Če si v pravi formi, je vseeno, kakšna sta teren in konfiguracija. Tedaj to ne more biti izgovor, zakaj ne bi bil dober," razmišlja "Meta raketa", ki bi v podkrepitev svoje trditve zlahka izpostavila Ano Drev. Tudi njena reprezentančna sotekmovalka je vedno poudarjala, da ji pohorska arena ne leži. A v svoji najboljši sezoni, ko je bila v življenjski formi, je tudi lisičji veleslalom končala na drugem mestu. Letošnjo izvedbo je zaradi poškodbe prisiljena izpustiti, ob Hrovatovi in Štuhčevi pa bodo tako nastopile še Ana Bucik, Maruša Ferk, Neja Dvornik, Desiree Ajlec, Klara Livk, Andreja Slokar in po vsej verjetnosti Tina Robnik.

Meta Hrovat | Foto: Reuters Foto: Reuters

Oče brez tekmeca, hčerka pač ne

Hčerka dolgoletnega kranjskogorskega župana je sicer sedmo silo že "naučila", da o rezultatskih ciljih ne govori. A še zdaleč ne gre za vraževerje. Kot pravi, si tudi sama pri sebi ne zadaja konkretnih ciljev. "V glavi pa imam idejo o tem, kakšna bi morala biti videti moja vožnja. Potem pa je veliko odvisno od tega, kakšen dan imajo moje tekmice," pravi Meta. In če njen oče na nedavnih občinskih volitvah celo ni imel tekmeca, bo v njenem primeru slika na Mariborskem Pohorju povsem drugačna. "Morda tekmici uspe popolna vožnja. Morda se peterici tekmic povsem ponesreči. Ne vem. Na njihove vožnje ne morem vplivati, zato tudi o svojem rezultatu ne morem govoriti," dodaja Meta, ki deloma z rezultati, predvsem pa z vrhunskimi smučarskimi odseki opozarja, da velja biti nanjo zelo pozoren.

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec: Ne bom odšla kot invalid

Veleslalomistka z večjimi slalomskimi pričakovanji

V Maribor, kjer jo v četrtek čaka preizkus tekmovalne proge, prihaja z dobro rezultatsko popotnico iz evropskega pokala in po kakovostnih treningih na Klausbergu. "Predvsem v slalomu se dobro počutim. Tam se štiritedenski premor, v katerega sem bila prisiljena zaradi zdravstvenih težav, ne pozna tako izrazito. V veleslalomu pa mi še manjka nekaj zavojev. Zato sem manj samozavestna kot med količki. Vem, to je malce nenavadno, saj sem v osnovi veleslalomistka. Ne čutim izrazitega pritiska. Se pa tekem in navijaške podpore, ki jo napovedujejo, zelo veselim," razmišlja 20-letna Gorenjka.

Do rezultata sezone je prišla na Kronplatzu, kjer je bila sedma. | Foto: Getty Images Do rezultata sezone je prišla na Kronplatzu, kjer je bila sedma. Foto: Getty Images

Po sezoni daljši premor

Razlogi za razliko med ravnjo slalomskih in veleslalomskih občutkov se skrivajo tudi v težavah z gležnjem. Decembra je bila zaradi nabrane tekočine nad peto prisiljena v manjši operativni poseg, nato pa se je rana celila dlje, kot je pričakovala. Stanje še vedno ni brezhibno. Utrujajoči so predvsem daljši veleslalomski treningi. "Zaradi teh težav moram vse do konca sezone delati zelo premišljeno, nato pa bo sledil daljši smučarski premor," pravi nekdanja mladinska svetovna prvakinja in dodaja: "Me pa preseneča, da sem se po odsotnosti tako hitro vrnila v tekmovalni ritem."

Kako se v Mariboru pripravljajo na letošnjo Zlato lisico?

Program 55. Zlate lisice

Četrtek, 31. 1. 2019
Trg Leona Štuklja: 
18.00 - javno žrebanje štartnih številk za veleslalom

Petek, 1. 2. 2019
Snežni stadion:
10.00-13.00 - veleslalom
Trg Leona Štuklja: 8.00 - razglasitev rezultatov in javno žrebanje štartnih številk

Sobota, 2. 2. 2019
Snežni stadion: 
10.00-13.00 - slalom

Dovža, Koren, Košir
Sportal Globok poklon zgodovinskemu tercetu #video
Ilka Štuhec
Sportal Trinajsterica v Ilkini senci
Zlata lisica
Sportal Pogled v nebo in koledar: kdaj je pravi čas za Zlato lisico?
Tina Robnik
Sportal 329 dni po poškodbi znova v štartni hišici
Ne spreglejte