Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 12. 2016,
4.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

2

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Robert Renner Domen Škofic Tim Gajser Tim Gajser Janja Garnbret Janja Garnbret Peter Kauzer Vasilij Žbogar Peter Prevc Peter Prevc Ana Velenšek Tina Trstenjak

Sreda, 28. 12. 2016, 4.13

6 let, 7 mesecev

Pregled leta 2016 – top 10 slovenskih športnih uspehov

Slovenskih uspehov toliko, da se ti kar zvrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

2

V letu 2016 ni manjkalo vrhunskih dosežkov slovenskih športnic in športnikov, izbrali pa smo deset takšnih, ki so izstopali. Seznam ni lestvica, čeprav menimo, da imajo odličja z olimpijskih iger posebno težo.

Sportalov pregled leta 2016:

Tina Trstenjak – olimpijsko zlato

Zlata olimpijska medalja Tine Trstenjak ima med vsemi dosežki slovenskih športnic in športnikov posebno mesto. Največji športni dogodek na planetu se zgodi le vsaka štiri leta in dobitniki zlatih odličij se z veliki črkami zapišejo v športno zgodovino. Med temi je od Ria 2016 tudi judoistka Tina Trstenjak, ki je v svoji kategoriji do 63 kilogramov prevladovala že v letu pred olimpijskim spektaklom v Južni Ameriki in nekako napovedovala tudi tisto, kar se je nazadnje uresničilo, zlato medaljo.

Tina Trstenjak | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA
Najbrž ob tem ni treba posebej poudarjati, da je zanjo garala več let, na izjemno napornih treningih pri kovaču slovenskih judoističnih odličij Marjanu Fabjanu na Lopati. Lopata tako ni več sinonim za trdo delo zgolj kot orodje, temveč v športnem smislu tudi kot kraj, kjer se v potu in krvi rojevajo šampioni.

Vasilij Žbogar – olimpijsko srebro

Starosta slovenskega jadranja, Izolan Vasilij Žbogar, je na olimpijske igre v Rio odšel v razredu finn, ki zahteva precej več moči kot razred laser, v katerem je olimpijsko srebro in bron osvojil na igrah v Pekingu (2008) in Atenah (2004). Kljub zrelim 40 letom se je odločno spopadel z mlajšimi in močnejšimi tekmeci ter vse razen enega ugnal v kozji rog.

Vasilij Žbogar Rio | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA
Jadranje je podobno kot judo šport, ki ga Slovenci podrobneje spremljamo prav v obdobju olimpijskih iger, Vasilij Žbogar pa je zagotovo njegov največji ambasador pri nas.

Peter Kauzer – olimpijsko srebro

Kajakaš iz Hrastnika Peter Kauzer se je z olimpijskih iger iz Pekinga in Londona vrnil kot velik poraženec, saj je v letih 2008 in 2012 na največji športni dogodek odšel kot favorit za kolajno. Obe boleči izkušnji lahko zdaj mirno pospravi v najbolj odmaknjene dele spomina, saj je v Riu končno končal olimpijsko prekletstvo.

Peter Kauzer | Foto: Reuters Foto: Reuters
Ko je na olimpijskem slalomu prišel do srebrnega odličja, si je Slovenija oddahnila. Kauzer je zagotovo eden od tistih športnikov, ki smo mu uspeh najbolj privoščili. Tudi "kavčarji".

Ana Velenšek – olimpijski bron

Olimpijski bron judoistke Ane Velenšek je vreden skoraj toliko kot zlato, saj je trdoživa 25-letna Celjanka do njega prišla poškodovana. Strgane križne vezi bi domala vsakomur preprečile pot na drugo stran sveta, še posebej, če ga tam ne bi čakalo dopustniško lenarjenje, temveč surov boj z najboljšimi judoisti sveta.

Ana Velenšek | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA
Za Ano Velenšek to ni bila izbira. Zdravniškim nasvetom navkljub je odšla v Rio in se spopadla s tekmicami, ki so vedele za njeno poškodbo, a vseeno prišla do odličja. Kaj drugega kot "kapo dol" tukaj ni dodati.

Peter Prevc – skupna zmaga v svetovnem pokalu

Slovenija je ena od tistih držav, kjer so smučarski skoki velik šport. Res velik. Orjaški. Vzeli smo jih za svoje in jih častimo tudi v našem športnem svetišču Planici, pa naj bodo naši skakalci dobri ali ne. Peter Prevc je to navdušenje povzdignil v višave. Ne le, da smo lahko vso zimo uživali v smučarskih skokih, s konkurenco je pometal naš skakalec.

Peter Prevc zmagovalec svetovnega pokala | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar
Res pometal. Veliki kristalni globus je osvojil z rekordnimi 2.303 točkami, postal svetovni prvak v poletih, osvojil prestižno novoletno turnejo, … Ne pozabimo, da je že lani kot prvi zemljan na smučeh poletel 250 metrov. Če bi si takšnega šampiona izmislili, nam tako ali tako ne bi nihče verjel. Še dobro torej, da zares obstaja.  

Tim Gajser – svetovni prvak v motokrosu

Mladeniču iz Makol, ki je brez vsakršnega strahospoštovanja zavladal v elitnem razredu motokrosa in se že v prvi sezoni med člani dokopal do naslova svetovnega prvaka, se lahko samo priklonimo. Tim Gajser je Peter Prevc motokrosa. Skozi vso sezono je bil dominanten, zmagoval je igraje, s tem pa med slovenskimi ljubiteljicami in ljubitelji motošporta sprožil pravo evforijo.

Tim Gajser | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida
Zaradi njega lahko v hrumenju motorjev in vdihavanju bencinskih hlapov uživajo ponosno, dvignjenih glav in brez nadomestnih ali pa posvojenih tujih subjektov oboževanja. Zdaj lahko pesti stiskamo za domačega asa. Tim Gajser nas je emancipiral.   

Janja Garnbret – svetovna prvakinja v plezanju

V športnem plezanju Slovenija ni eksot, kar so v preteklosti dokazovale mojstrice premagovanja vertikal Martina Čufar, Maja Vidmar in Mina Markovič. A 17-letna Korošica Janja Garnbret je, kot kaže, še korak naprej v evoluciji tega športa pri nas. Že v prvi sezoni med članicami je Garnbretova osvojila vse, kar je v športnem plezanju sploh mogoče.

Janja Garnbret | Foto: Sportida Foto: Sportida
Postala je svetovna članska in mladinska prvakinja v težavnostnem plezanju in po zaslugi stalne odličnosti skozi vso sezono tudi zmagovalka skupnega seštevka v svetovnem pokalu v težavnosti in kombinaciji z balvanskim plezanjem. In prišla je kot naročena. Na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu se bodo za odličja bojevali tudi športni plezalke in plezalci.

Domen Škofic – skupna zmaga v težavnosti

Tokio 2020 je nadvse privlačen cilj tudi za Domna Škofica. Športnega plezalca, ki v nasprotju s partnerico Garnbretovo uspehov svojih predhodnikov ni le nadgradil, temveč je oral ledino. Dvaindvajsetletni Radovljičan je postal sploh prvi Slovenec, ki mu je uspelo zmagati v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnostnem plezanju.

Domen Škofic | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida
Ta šport ima v Sloveniji velik potencial, na tekmo svetovnega pokala v Kranju sta Garnbretova in Škofic letos privabila izjemno množico gledalcev in glede na svoja leta bosta to lahko počela še kar nekaj časa.  

Robert Renner – bronasta medalja na EP

Tudi kraljica športov, atletika, je bila za Slovenke in Slovence v letu 2016 vredna pozornosti, a ne le zaradi vrhunskega olimpijskega spektakla v Riu, temveč tudi zaradi našega skakalca ob palici Roberta Rennerja. Celjan je na letošnjem evropskem prvenstvu v Amsterdamu osvojil bronasto odličje.

Robert Renner rio kvalifikacije | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA
Z dosežkom je nekoliko presenetil, izkoristil napako francoskega zvezdnika Renauda Lavillenija, a pokazal, da napreduje in bo v prihodnjih letih najbrž skrbel za to, da bomo atletske mitinge spremljali s še večjim užitkom.

Primož Roglič – etapna zmaga na Giru

En slovenski smučarski skakalec pa je prestopil med kolesarje in tam že žanje uspehe. Primož Roglič je v prvi sezoni med elitnimi kolesarskimi profesionalci navdušil. Na dirki po Italiji, drugi največji in najslavnejši kolesarski dirki na svetu, je prišel do etapne zmage.

Primož Roglič | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar
Dobil je kronometer in osupnil svet. Tej disciplini se namreč do letos ni posebej posvečal, da mu izjemno leži, pa je dokazal že v uvodu v Giro 2016, ko je bil na prologu drugi. Na olimpijskih igrah v Riu je v cestni dirki zasedel 10. mesto, na evropskem prvenstvu v Franciji je bil sedmi, kolesarsko sezono pa je končal kot najvišje uvrščeni Slovenec na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (Uci). Le kaj nam bo pripravil v letu 2017?

Častne omembe:

Hokejska reprezentanca na OI: Slovenska hokejska reprezentanca si je še drugič zapored zagotovila uvrstitev na olimpijski turnir.

Jan Oblak v finalu LP: slovenski reprezentančni vratar odlično brani tudi barve španskega kluba Atletica Madrida, s katerim se je v ligi prvakov ustavil šele v finalu.  

Aleksander Čeferin predsednik Uefe: predsednik Nogometne zveze Slovenije je kandidiral za prvega moža evropskega nogometa in prepričljivo zmagal. Slovenec na čelu Uefe je nekako vendarle tudi športni uspeh. 

Slovenski odbojkarji zmagovalci svetovne lige: Slovenski odbojkarji so navdušili tudi v letu 2016. Potem ko so Slovenijo na noge dvignili na lanskem evropskem prvenstvu v Sofiji s srebrno medaljo, so v tem poletju, ob svojem krstnem nastopu med elito, postali zmagovalci tretjekakovostnega razreda svetovne lige. 

Slovenske rokometašice po šestih letih na EP: slovenska ženska rokometna reprezentanca se je po šestih letih uvrstila na veliko tekmovanje. Na svetovnem prvenstvu ni ne navdušila ne razočarala, temveč postavila temelje za prihodnost.

Rokometaši v četrtfinalu OI: slovenska moška rokometna reprezentanca je nastopila na olimpijskih igrah v Riu in se uvrstila v četrtfinale. Mogoče je marsikdo pričakoval več, a končno šesto mesto na izjemno močnem turnirju vendarle ni mačji kašelj.

Slovenska nogometna reprezentanca lovi SP 2018: Odlično je misijo svetovno prvenstvo 2018 začela slovenska nogometna reprezentanca. Četa Srečka Katanca je trenutno na drugem mestu v svoji kvalifikacijski skupini.

Matjaž Kek navdušuje na Reki: Nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Reki sprožil evforijo, letos je z istrskim klubom celo v boju za naslov hrvaškega prvaka. Še več, Rijeka je trenutno vodilni hrvaški prvoligaš.

Luka Dončič odličen v Madridu: Mladi slovenski košarkar Luka Dončić je začel nase glasno opozarjati že lansko leto, letos pa pri španskem košarkarskem gigantu Realu Madridu prevzema vse pomembnejšo vlogo. Le še vprašanje časa je, kdaj bo postal polnokrvni zvezdnik evropske košarke. Pa tudi iz lige NBA z zanimanjem opazujejo, kako napreduje slovenski košarkarski biser. 

Peter John Stevens svetovni podprvak: Mladi slovenski plavalec z angleškim priimkom je na letošnjem SP v kratkih bazenih v Kanadi na 50 metrov prsno osvojil srebrno medaljo. Stevens je še eden tistih, katerih čas še prihaja.

V izbor nismo vključili športnikov, ki navdušujejo v tej zimi. Domen Prevc in Ilka Štuhec sta svoji pravljici šele dobro začela pisati in ju bomo v tovrstne izbore vključevali naslednje leto, saj sezone zimskih športov potekajo v dveh koledarskih letih. 

Če se z izborom ne strinjate ali pa menite, da smo koga spregledali, nam svoje mnenje zaupajte v komentarju.
Ne spreglejte