Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 3. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

prodajalec zastava Peter Prevc Peter Prevc Planica Planica

Nedelja, 20. 3. 2016, 10.00

6 let, 7 mesecev

Nasmejan Prevc, nasmejani tudi trgovci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Prodajalci navijaških rekvizitov in spominkov si te dni v Planici manejo roke. "Tako dobro ni bilo že veliko let," se zahvaljujejo slovenskim orlom za odličen obisk, naravi pa za čudovito vreme.

Vrvež v Planici je osrečil prodajalce. Od četrtka do nedelje se je po uradnih podatkih prirediteljev zbralo 110 tisoč obiskovalcev. Prodajalci so na stranke prežali na podobnih kotičkih kot v prejšnjih letih. Prevladovala je podaljšana nakupovalna uličica pred vstopom na koncertno prizorišče, obisk in povpraševanje pa so presegli pričakovanje trgovcev in jih spravili v dobro voljo.

V nedeljo, ko smo nekaj prodajalcev povabili pred mikrofon, niso skrivali zadovoljstva. "Prodaja je bila odlična. Tako dobro ni bilo že veliko let. V prejšnjih letih je bilo slabše vreme, slabši obisk, finančna kriza … Splet okoliščin je bil tak, letos pa je vse zelo, zelo pozitivno. Vse nam je naklonjeno. Ljudje, naši skakalci in vreme," je priznal eden izmed prodajalcev, ki ni želel, da omenjamo njegovo ime. Prihaja iz Kranjske Gore in se že dolgo ukvarja s prodajo na planiških prireditvah.

Na zadnji tekmi svetovnega pokala, na kateri je Peter Prevc prejel v roke velik kristalni globus, se je zbralo kar 33 tisoč ljubiteljev smučarskih poletov. "Kar se tiče prodaje, je nedelja presenetljivo najboljši dan. Prej je bila to vedno sobota," se je čudil in bil hkrati prijetno presenečen prodajalec. Prepričan je, da tako dobro obiskane nedelje pod Poncami še ni bilo. V prejšnjih letih so bile najbolj obiskane sobotne tekme, v nedeljo pa je že prevladoval čas za druženje z družino. Letos je bilo drugače. Prevcmanija je poskrbela za spremembe.


V Planici se je tudi kradlo

Prodajalci so pogrešali večje število varnostnikov, ki bi stali blizu stojnic in pazili, da ne prihaja do kraj. "Tega je kar nekaj. Niso le mladi, ampak tudi starejši. Ravno danes sem dobil enega starejšega Slovenca. Pomerjal je rokavice, zraven pa vzel kapo. Videl sem ga in stekel do njega. Rekel je, da ima tudi kapo, in mi jo vrnil," je napol v smehu, napol pa resno opisal dogodek, ki pri tovrstnih prodajalnah predstavlja vsakodnevni pojav, sploh če gre za tako dobro obiskano tekmo.

Podobnih pripetljajev je bilo še nekaj, nekateri so se končali tudi tako, da so nepošteni obiskovalci opeharili prodajalce in jim odtujili kakšnega izmed prodajnih artiklov.


Manj norveških obiskovalcev in konec barantanja

Vsem tistim, ki so prodajali navijaške rekvizite in spominke, je bilo žal, da letos v Planico ni prišlo toliko Norvežanov kot jih je ponavadi. Veliko Skandinavcev je ostalo doma zaradi cvetne nedelje, uvoda v velikonočne praznike, nekaj pa jih je že izkoristilo letošnji "skakalni" dopust, ko so se odpravili na svetovno prvenstvo v poletih v Avstrijo. Slovenski trgovci so jih pogrešali, saj veljajo za stranke z bogatimi denarnicami, ki si lahko privoščijo skoraj vse, kar jim srce poželi.

Kakšna pa je kupna moč Slovencev? V Planici so tudi takšni, ki potarna prodajalcu, da stane določen izdelek toliko in toliko piv. "Če tako računaš, je to precej žalostno," ugotavlja starejši gorenjski prodajalec. Zatrdil nam je, da večina obiskovalcev v Planici vedno kupi kak rekvizit ali spominek.

Najdejo se tudi posamezniki, ki bi želeli izbijati ceno in se pregovarjati s prodajalcem z barantanjem, a letos zaradi davčnih blagajn niso mogli priti na svoj račun. "Država tega več ne pusti. Včasih smo lahko barantali in je bilo lažje. Pač si spustil ceno in zaslužil manj, danes pa imamo napisan cenik, tako da se moramo tega držati."

Težave z davčnimi blagajnami zaradi interneta

Opozoril nas je, da je bilo v Planici na obisku kar nekaj inšpekcij, ki pa niso odkrile nepravilnosti. "Se je pa zgodilo, da se je prvi dan porušil sistem. Internetna povezana je 'padla dol'. Iskali smo druge rešitve in si pomagali med seboj. Prišla je inšpekcija in bila obzirna, saj je videla, v kakšen položaju smo," se je vključila v pogovor Štajerka, ki je v Planici pomagala krovni smučarski zvezi in prodajala predvsem izdelke, bolj ali manj povezane s slovenskimi orli.

Kaj je šlo v Planici najbolj za med? Najhitreje so navijači izropali zastave, zlasti majhne japonske, ki so pošle že v četrtek, ravno na veliki dan Noriakija Kasaija. V Planici je nastopil 500. v karieri na tekmi svetovnega pokala in opazoval morje plapolajočih slovenskih zastav. Tako veličastne navijaške kulise pod Poncami, podprte s tako velikim številom zastav, še ni bilo opaziti.

"Letos smo prvič predstavili lesene ploščice z napisom Planica. So unikaten spominek, ročno delo. Imeli smo tudi lepe magnetke, a smo vse prodali že v četrtek," je lastnik ene izmed prodajaln v Planici opozoril na največjo napako, ki jo je storil, saj pred začetkom večdnevnega festivala poletov ni računal, da bi lahko omenjeni izdelki pošli tako hitro.

Velike zastave in zimske kape šle kot vroče žemljice

Največ je bilo prodanih slovenskih zastav, zlasti tistih največjih. Eno izmed takšnih je v četrtek in nedeljo v Planici vihtel tudi predsednik Borut Pahor. Najslabše so se prodajale najmanjše zastave, srednjih pa je v številnih prodajalnah zmanjkalo že v nedeljo zjutraj, ko se je polnil prostor okrog Letalnice bratov Gorišek in na koncu ponudil praznično podobo.

Bo Prevcmanija potekala v Planici tudi prihodnje leto? | Foto: Bo Prevcmanija potekala v Planici tudi prihodnje leto?

Ogromno je bilo povpraševanje po zimskih kapah, ki jih nosijo tudi Peter Prevc in druščina, prekrasno vreme s spomladanskim soncem pa je marsikaterega obiskovalca prisililo, da poišče rešitev z nakupom sončnih očal ali pa širokega navijaškega klobuka, ki je ponujal vsaj malce sence, ko je bil usmerjen pogled na letalnico.

Nobeden izmed prodajalcev, ki smo jih povprašali za mnenje, nam ni namignil, da bi lahko večdnevni planiški spektakel končal z rdečimi številkami. "Če potegnemo črto, se je vredno vračati v Planico. Drugače sploh ne bi prišli," so nam pojasnili in napovedali, da bodo prisotni v Planici tudi prihodnje leto.

Ne spreglejte