Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
12. 11. 2016,
10.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

3

Natisni članek

Benjamin Verbič Malta kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec

Sobota, 12. 11. 2016, 10.20

6 let, 6 mesecev

Slovenski selektor po zmagi nad Malto

Katanec si je oddahnil: Preživeli smo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

3

Srečko Katanec

Slovenska nogometna reprezentanca je uresničila cilj in na Malti osvojila pomembne tri točke (1:0) v boju za SP 2018. "Če na taki tekmi ne zabiješ iz priložnosti, ki jih imaš, potem se lahko marsikaj zgodi. K sreči se ni," si je oddahnil selektor Srečko Katanec, ki bo leto 2016 končal na visokem drugem mestu.

Slovenska reprezentanca je v četrti kvalifikacijski tekmi za SP 2018 premagala Malto z 1:0. Na lestvici zaseda drugo mesto. V ponedeljek bo gostovala v Vroclavu in odigrala prijateljsko tekmo s Poljsko.

Najboljši nogometaši, kar jih po mnenju selektorja Srečka Katanca premore Slovenija, so v četrti kvalifikacijski tekmi za SP 2018 premagali Malto (1:0), zmagoviti zadetek pa je v začetku drugega polčasa z reprezentančnim prvencem dosegel Benjamin Verbič.

"Čestitke fantom. Vedeli smo, da bo taka tekma. Malti da redkokdo več zadetkov na gostovanju, tudi boljše reprezentance na papirju so tukaj zmagale z minimalno razliko," je v pogovoru za nacionalno televizijo pojasnjeval slovenski selektor, vesel druge zmage v kvalifikacijah za SP 2018, s katero je na lestvici prehitel Litvo in se dokopal do drugega mesta.

Marsikaj bi se lahko zgodilo

Slovenija je koledarsko leto 2016, vsaj kar zadeva kvalifikacijska srečanja, končala z zmago. | Foto: Reuters Slovenija je koledarsko leto 2016, vsaj kar zadeva kvalifikacijska srečanja, končala z zmago. Foto: Reuters Priznal je, da je bilo težko. Ne samo zaradi borbenega tekmeca, ki je drago prodal kožo na štadionu Ta'Qali, ampak tudi drugih dejavnikov. Zdravstvene težave številnih reprezentantov niso bile naklonjene Katancu. Na Malto se je odpravil brez Bojana Jokića, Kevina Kampla, Roberta Berića in Romana Bezjaka, zaradi kazni rumenih kartonov pa je manjkal Aljaž Struna.

Kapetan Boštjan Cesar je odigral prvo tekmo po poškodbi, ki jo je staknil na srečanju z Anglijo (0:0), podobno velja za Reneja Krhina, ki v Španiji pri Granadi ne dobiva priložnosti.

"Ni bilo preprosto. Manjkala sta oba prva bočna branilca (Jokić in Struna, op. p.), a smo preživeli. Imamo tri nove točke, škoda pa je zapravljenih priložnosti. Če na taki tekmi ne zabiješ iz priložnosti, ki jih imaš, potem se lahko marsikaj zgodi. K sreči se ni," se je Katenec dotaknil zrelih priložnosti, ki so jih njegovi izbranci zapravljali zlasti v prvem polčasu.

Malta zgrešila prazen gol

V prvem polčasu bi se lahko mreži zatresli na obeh straneh. | Foto: Reuters V prvem polčasu bi se lahko mreži zatresli na obeh straneh. Foto: Reuters Takrat si je najlepšo priložnost na srečanju priigrala tudi Malta, ki se ji je nasmihalo presenetljivo vodstvo. Po hitrem protinapadu je vratar Jan Oblak s težavo odbil žogo, nato pa je Andre Schembri iz neposredne bližine osrečil Slovence in nepričakovano zgrešil cilj.

"Če ne damo zadetka, ga lahko prejmemo. Malta je zgrešila prazen gol. Izkazalo se je, da bi nam bilo veliko lažje, če bi dosegli prvi gol že iz naše prve velike priložnosti," je dejal Katanec, ki je pred srečanjem opozarjal na to, da lahko Malta zagreni življenje Sloveniji in da obračun še zdaleč ne bo spominjal na dvoboj mačke z mišjo.

Slovenija bo v igri za SP do konca

Josip Iličić je povzročal Malti veliko težav v zvezni vrsti. | Foto: Reuters Josip Iličić je povzročal Malti veliko težav v zvezni vrsti. Foto: Reuters Slovenija je uresničila cilj in si z zmago pri zadnjeuvrščenem tekmecu olepšala položaj na lestvici. Poskočila je na drugo mesto, ki po koncu ciklusa vodi v dodatne kvalifikacije za SP 2018 v Rusiji, za vodilno Anglijo pa še naprej zaostaja le dve točki.

"Osem točk na štirih tekmah je lep izkupiček. Imamo neko kakovost in najverjetneje bomo v igri za nastop na SP do konca kvalifikacij. Bo pa veliko odvisno od poškodb in kartonov," je poudaril Katanec, ki je moral sredi drugega polčasa po poškodbi ključnice zamenjati debitanta Dejana Trajkovskega z Bobanom Jovićem. Še več debitantov, na Malti je prvi nastop v članski reprezentanci doživel še napadalec Andraž Šporar, velja na igrišču pričakovati v ponedeljek v Vroclavu.

Na prijateljski tekmi s Poljsko bodo dobili priložnost tudi igralci, ki jim Katanec ni namenjal veliko minut. "Fantje bodo lahko odigrali svobodno, sproščeno, brez pritiska," je napovedal, da bo preizkusil nekaj novih rešitev in da rezultat, pomemben zlasti za položaj na lestvici Fife, ne bo v ospredju.

Na Malti je bilo drugače. Tam so Slovenijo zanimale le tri točke, zato je bilo zadovoljstvo po tesni, a zasluženi zmagi (1:0) toliko večje.  

Lestvica:
1. Anglija 4 tekme – 10 točk
2. Slovenija 4 – 8
3. Slovaška 4 – 6
4. Litva 4 – 5
5. Škotska 4 – 4
6. Malta 4 – 0
Ne spreglejte