Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 12. 2023,
4.00

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Srečko Katanec na današnji dan

Ponedeljek, 18. 12. 2023, 4.00

4 mesece

Na današnji dan (18. december) ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Srečko Katanec | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Leta 1997 je eden najuspešnejših slovenskih nogometašev Srečko Katanec postal trener Hita Gorice in se podal v trenerske vode. Pred tem je bil pomočnik selektorja v mladi reprezentanci, v Novi Gorici je prvič deloval kot samostojni trener. Z Novogoričani je podpisal pogodbo za dve leti in pol, a že poleti 1998 odšel, saj so ga pri Nogometni zvezi Slovenije postavili na mesto selektorja članske reprezentance.

Takrat je bilo to veliko presenečenje, a se je kmalu izkazalo, da je bila takšna odločitev takratnega predsednika NZS Rudija Zavrla zadetek v polno.

Slovenija se je pod vodstvom Katanca potem uvrstila na evropsko prvenstvo 2000, sploh prvo veliko nogometno tekmovanje v njeni zgodovini. Leta 2002 je zaigrala tudi na svetovnem prvenstvu 2002, po katerem se je Katanec po sporu s prvim zvezdnikom ekipe Zlatkom Zahovićem poslovil od izbrane vrste.

Leta 2013 se je Katanec vrnil na mesto selektorja Slovenije. Od tega položaja se je poslovil oktobra po zadnji kvalifikacijski tekmi za SP 2018 v Rusiji, kamor se Sloveniji ni uspelo uvrstiti. Konec leta 2017 ga je zamenjal njegov pomočnik Tomaž Kavčič. Katanec je bil selektor Združenih arabskih emiratov in Makedonije, s klopi pa je vodil še grški Olympiacos, kot selektor pa Irak in Uzbekistan.


Zgodilo se je še:

Leta 1956 je francoska nogometna revija France Football prvič podelila nagrado zlato žogo za najboljšega evropskega nogometaša leta. Dobil jo je Anglež Sir Stanley Matthews, ki je takrat igral za Blackpool.

Leta 1988 je nogometna reprezentanca Savdske Arabije v finalu azijskega pokala po enajstmetrovkah premagala Južno Korejo s 4:3 in prišla do naslova azijskega prvaka.

Leta 2000 je italijanski nogometaš londonskega West Ham Uniteda Paolo Di Canio na prvenstveni tekmi proti Evertonu poskrbel za izjemno športno potezo, ko pri neodločenem izidu 1:1 ni hotel izkoristiti nesreče tekmecev in doseči zadetek, s katerim bi njegovo moštvo potem verjetno zmagalo. Di Canio je namreč sprejel žogo v kazenskem prostoru Evertona, v katerem je takrat nemočno ležal njihov poškodovani vratar, in bi jo lahko zlahka poslal v nebranjeno mrežo, vendar je svojo akcijo raje prekinil in žogo vzel v roke.

Leta 2000 je Nizozemec Guus Hiddink postal selektor Južne Koreje, ki jo je potem na svetovnem prvenstvu 2002 pred domačimi navijači popeljal do četrtega mesta.

Leta 2014 so se deskarji na snegu v avstrijskem Montafonu merili na drugi tekmi svetovnega pokala v paralelnem slalomu. Tako kot na prvi tekmi v Carezzi je bil tudi tokrat najboljši Slovenec Žan Košir, ki se je še drugič uvrstil na drugo mesto, tako kot na paralelnem veleslalomu je moral tudi tokrat priznati premoč Italijanu Rolandu Fischnallerju.

Leta 2016 je takrat 17-letni smučarski skakalec Domen Prevc zmagal na drugi tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih v švicarskem Engelbergu ter s četrto zmago v sezoni in karieri še povečal vodstvo v skupnem seštevku.

Leta 2017 je konec športne kariere naznanil brazilski zvezdnik Kaka. Z brazilsko reprezentanco je leta 2002 osvojil naslov svetovnih prvakov, nogometno pot si je začel utirati pri Sao Paulu, ime pa si je ustvaril pri Milanu. Med leti 2003 in 2009 je nosil rdeče-črni dres kluba iz Milana, kjer je postal eden najboljših vezistov tistega obdobja. Leta 2007 je dobil zlato žogo za najboljšega nogometaša na svetu. Kariero je končal v ZDA kot član Orlando Cityja.

Leta 2018 je Ilka Štuhec že na svojem petem startu po poškodbi levega kolena z zmago vrnila na stopničke svetovnega pokala alpskih smučark. Na startu smuka v Val Gardeni so bile vse stvari na svojem mestu, od opreme do počutja, in v svetovnem pokalu se je po 15. marcu 2017 ter pretečenih 643 dneh znova zavihtela na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

"Vesela sem, zelo. Pot nazaj je bila zelo dolga. Sezona se je začela relativno v redu. Hotela sem malo več in končno se je vse odvilo tako, kot sem si želela," je takoj po tekmi dejala Štuhčeva, ki se je z osmimi zmagami v svetovnem pokalu izenačila z Bojanom Križajem, za eno zmago je izboljšala dosežek Mateje Svet.

Leta 2020 je smučarska skakalka Nika Križnar na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala v avstrijskem Ramsauu zasedla drugo mesto. Prehitela jo je le domačinka Marita Kramer. Urša Bogataj je bila četrta.

Leta 2021 je slovenski smučarski skakalec Timi Zajc, ki je vodil po polovici tekme svetovnega pokala v Engelbergu, po finalni seriji zasedel tretje mesto. Zmagal je Karl Geiger.

Leta 2021 je Anamarija Lampič na sprinterski tekmi svetovnega pokala v smučarskem teku v nemškem Dresdnu zasedla tretje mesto, Eva Urevc pa je bila šesta.

Leta 2022 je slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek na svetovnem pokalu v Engelbergu skočil na tretje mesto, dan prej pa je zmagal.

Leta 2022 je v finalu nogometnega svetovnega prvenstva v Katarju Argentina na krilih predstav najboljšega igralca mundiala Lionela Messija in ostalih po streljanju enajstmetrovk premagala Francijo in po letih 1978 v svoji domovini in leta 1986 v Mehiki tretjič slavila naslov prvakov.


Rodili so se:

1963 nekdanji ameriški košarkar Charles Oakley
1966
nekdanji italijanski nogometaš Gianluca Pagliuca
1967 nekdanji slovenski nogometaš, zdaj trener Darko Milanič
1969 nekdanji španski nogometaš Jose Santiago Canizares
1971 nekdanja španska teniška igralka Arantxa Sanchez Vicario
1983 slovenski kolesar Janez Brajkovič
1984
italijanski alpski smučar Giuliano Razzoli
1987 slovenska odbojkarica Monika Potokar
1988 slovenski igralec futsala Nejc Kovačič
1990 švedski hokejist Victor Hedman
1990 ruski boksar Dmitrij Bivol
1993 novozelanska veslačica Kerri Gowler
1998 italijanska plavalka Simona Quadarella
1998
nizozemski nogometaš Calvin Stengs
2006
slovenski nogometaš Žan Trivunčević

Peter Mankoč
Sportal Na današnji dan (17. december) ...
Ronaldo, AC Milan
Sportal Na današnji dan (16. december) ...
Boris Strel
Sportal Na današnji dan (15. december) ...
štadion Santiago Bernabeu, Santiago Bernabeu
Sportal Na današnji dan (14. december) …
Martin Čater
Sportal Na današnji dan (13. december) ...
Ne spreglejte