Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
4. 12. 2017,
19.04

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

2

Natisni članek

Radenko Mijatović Tomaž Kavčič

Ponedeljek, 4. 12. 2017, 19.04

6 let, 4 mesece

Dobili smo naslednika Srečka Katanca

Brez presenečenja, Tomaž Kavčič je novi selektor Slovenije

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

2

Tomaž Kavčič imenovanje selektorja | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ni se zgodilo presenečenje, predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je na današnjo novinarsko konferenco na Brdu pri Kranju prišel v družbi Tomaža Kavčiča, ki je postal novi selektor slovenske članske nogometne reprezentance.

Tomaž Kavčič, o katerem se je govorilo od oktobrskega odhoda Srečka Katanca, je postal sedmi selektor v zgodovini slovenske članske nogometne reprezentance. Podpisal je dveletno pogodbo.

Že nekaj časa ni bila skrivnost, da bo 64-letni nekdanji dolgoletni selektor mlade reprezentance Slovenije, ki je bil v zadnjem obdobju tudi v strokovnem štabu prejšnjega selektorja in je sodeloval tudi z Matjažem Kekom na svetovnem prvenstvu 2010, postal selektor.

V zadnjem času je bil edini kandidat predsednika NZS Radenka Mijatovića, ta ga je na današnjem izvršnem odboru zgodaj popoldne zvezi predlagal za selektorja in pričakovano dobil zeleno luč.

Kaj je povedal ob imenovanju na selektorsko mesto?

Vesel, da je končno konec

"Hvala za zaupanje predsedniku. Pozdravljeni vsi. Upam, da bomo dobro sodelovali. V interesu vseh je, da izpolnimo cilj. To je uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2020," je že takoj v uvodu vse dvome o tem, kakšne cilje ima, povedal novi selektor Kavčič.

"Vesel sem, da smo po mesecu dni potrdili Tomaža Kavčiča za selektorja članske reprezentance Slovenije. Odločitev je primerna. Je ustrezna oseba za pomembno vlogo v slovenskem nogometu. Karakterno ni sporen, vse življenje je v slovenskem nogometu in dobro pozna zdajšnjo reprezentanco. Odločitev je logična. Mislim, da bomo z njim prišli do tako želenega cilja, uvrstitve na evropsko prvenstvo," je še pred tem povedal predsednik NZS Mijatović, ki je ob tem razkril, da bo Kavčič marca prihodnje leto v vlogi selektorja debitiral na prijateljski tekmi proti Avstriji v Celovcu.

Začel bo z Avstrijo, sledi Črna gora

V istem mesecu na NZS načrtujejo še prijateljsko tekmo s Črno goro, a ker je Slovenija v ligi narodov v isti jakostni skupini, kot so Črnogorci, ta tekma še ni potrjena.

"Če bomo izžrebani v isto skupino, bomo iskali drugega nasprotnika," je povedal prvi mož slovenskega nogometa in dodal, da za junijski termin skupaj s sodelavci išče atraktivnega nasprotnika, ki bi prišel v Stožice. "Glede na to, da gre za čas tik pred začetkom svetovnega prvenstva, s tem ne bi smelo biti težav," je povedal Mijatović.

S predsednikom NZS Radenkom Mijatovićem sta si segla v roke. | Foto: Žiga Zupan/Sportida S predsednikom NZS Radenkom Mijatovićem sta si segla v roke. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Če bo imel Kevin Kampl čisto glavo, potem ne bo težav

Kakšne bodo prve poteze selektorja? Javnost zanima predvsem, ali se bo v reprezentanco vrnil v zadnjem obdobju odsotni Kevin Kampl. Prav tako se marsikdo sprašuje, kaj bo z Boštjanom Cesarjem. Kapetan in rekorder po številu nastopov v izbrani vrsti se namreč še ni izjasnil o svoji reprezentančni prihodnosti.

"Slovenija potrebuje vsakega dobrega igralca. Normalno, da je Kampl dobrodošel, a on in tudi vsi preostali bodo morali imeti čisto glavo. Priti bodo morali z jasnimi cilji. Za Kevina vem, da rad igra za Slovenijo. Z njim se bo treba pogovoriti. Če bo vse okej, potem bo tukaj. Če ne bo, potem ga ne bo," je o najdražjem slovenskem nogometašu vseh časov povedal Kavčič.

"Treba se je pogovoriti tudi s Cesarjem, ki je naš kapetan in še vedno igra. Bomo videli," pa je novopečeni selektor povedal o stebru obrambe, ki je član italijanskega prvoligaša Chieva iz Verone.

V preteklost se ni želel vračati

Cilj je uvrstitev na Euro 2020. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Cilj je uvrstitev na Euro 2020. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Vedno si želim, da bi moje ekipe igrale nogomet. Vedno je treba meriti na zmago. Moraš biti samozavesten, a ne prepotenten. Marsikaj bo seveda odvisno tudi od nasprotnikov. Zdaj težko kaj povem. Počakajmo na prve tekme," je Kavčič povedal o viziji igre, ki naj bi jo imel.

"Kakšni bodo cilji zdaj, sem povedal. Kakšni so bili v preteklosti, ne bi rad preveč govoril. Ne bi se rad vračal v preteklost. Mislim, da imamo konkurenčno ekipo in lahko nekaj naredimo. Vi pa ste tukaj, da boste naše delo ocenjevali," je nadaljeval selektor in dodal, da prav veliko, kar zadeva igralski kader, ne bo spreminjal, a bo zagotovo vpeljal nekaj novosti. "V glavi imam nekatera nova imena, a za zdaj o njih ne bi govoril," je odgovoril.

"Delal bom tako, kot sem do zdaj. Ne bom se spreminjal. Pravila morajo biti natančno določena. Če so, potem ni težav. Ve se, da smo vsi tukaj za eno in isto stvar. Tukaj ni kaj dodajati. Vsak dela po svoje, rezultat pa je na koncu edino merilo," je še povedal sedmi selektor v zgodovini slovenske nogometne reprezentance.

Novega selektorja najprej čaka pokal narodov, potem sledijo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Novega selektorja najprej čaka pokal narodov, potem sledijo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Najprej pokal narodov, potem kvalifikacije za EP 2020

Zares se bo za Slovenijo začelo s pokalom naroda. Imena tekmecev bo izvedela na žrebu, ki bo 24. januarja prihodnje leto v Lozani. Najboljša ekipa iz tretje jakostne skupine, v katero spada Slovenija, si bo zagotovila neposreden nastop na evropskem prvenstvu 2020.

Po ligi narodov se bodo začele kvalifikacije za EP 2020, na katerem želi nastopiti tudi Slovenija. Možnost bo večja kot v kvalifikacijah za SP 2018, saj bo na največjem evropskem dogodku, ki ga bo leta 2020 gostilo kar 13 držav, nastopilo 24 udeležencev. Slaba polovica evropske nogometne družine, ki ima 55 članic.

Ne spreglejte