Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
11. 8. 2016,
15.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Natisni članek

kajak rokomet olimpijske igre komentar Rio 2016 Uroš Zorman Peter Kauzer

Četrtek, 11. 8. 2016, 15.56

6 let, 6 mesecev

Komentar

"Kavčarska" kolega na pohodu

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Peter Kauzer in Uroš Zorman sta odgovorila "kavčarskim" kritikom v jeziku, ki ga najbolj obvladata.

Debelo bi se zlagal, če bi trdil, da me je digitalna čestitka kapetana rokometašev Uroša Zormana srebrnemu kajakašu Petru Kauzerju presenetila. Ljubljančan je Hrastničanu v slogu modernih rojstnodnevnih voščil poslal fotografijo, na kateri na enem od snemanj skupaj sedita na kavču.


Oba prekaljena in odlična ambasadorja slovenskega športa razlikuje kar nekaj stvari. Eden prihaja iz ekipnega, drugi iz posamičnega športa, eden je tri leta starejši od drugega, eden je večino kariere preživel v tujini, drugi doma.

Vse o kolajni Petra Kauzerja:

Vseeno pa imata kar precej skupnega. Oba sta nekje v območju jeseni kariere, nihče se ni ustrašil kar številnih ovir, ki jima jih je prineslo njuno športno udejstvovanje, oba krasita izjemni nepopustljivost in želja po zmagi. Tako Peter kot Uroš pa sta si v določenem poglavju kariere privoščila vrniti puščico navijačem, ki komentirajo, kritizirajo in včasih tudi žalijo pred domačim televizorjem in/ali prek različnih forumov in družabnih omrežij. Zelo pogosto iz varnega zavetja vzdevkov.

Tretje olimpijske igre, prva kolajna. | Foto: Reuters Tretje olimpijske igre, prva kolajna. Foto: Reuters Bilo je v letih 2012 in 2015

Termin "kavčarji" je, kar zadeva uporabo v širšem kontekstu športno-medijskih krogov, "izumil" Kauzer, ko je imel čez glavo kritik po ponesrečenem nastopu na olimpijskih igrah v Londonu. Kot eden favoritov je osvojil šesto mesto.

Zormanova čustva so izbruhnila slaba tri leta pozneje, po zmagi slovenske rokometne reprezentance v osmini finala svetovnega prvenstva v Katarju. Omenjena zmaga se je izkazala za ključno v boju za vozovnico za olimpijske igre, do katerih so vodile še posebne kvalifikacije.

"Saj sploh ne spremljam …"

Čeprav velika tekmovanja in odgovornost porajajo silovita čustva in imajo uspešni športniki močne značaje, se mi medijsko obračunavanje z navijači in "navijači" vsekakor ne zdi ustrezen način komunikacije. To je vojna, ki je športnik ne bo dobil nikdar. Na vsako njegovo izjavo se bo usulo lahko tudi na desettisoče komentarjev. Ljudi, ki morda ne le da niso v roki nikdar držali žoge, kaj šele vesla, kar seveda ni pogoj za komentiranje, lahko pa ti daje večjo legitimnost, ampak o tematiki in njenem kontekstu vedo zelo malo.


Na drugih olimpijskih igrah po Atenah Uroš Zorman, evropski podprvak iz leta 2004, napada prvo kolajno. | Foto: Na drugih olimpijskih igrah po Atenah Uroš Zorman, evropski podprvak iz leta 2004, napada prvo kolajno. Pred kratkim sem na enem družabnih omrežij naletel na osebo A, ki je napisala nekaj kar ostrih polemičnih objav o športu B. In ko so drugi našteli protiargumente, je oseba A napisala, da "športa B tako ali tako ne spremlja". Palec navzgor za svobodo izražanja, a "včasih" je dobro tudi premisliti, preden napišeš.

Odgovorila v svojem jeziku

Kakorkoli že, aktualni zmagovalec lige prvakov in olimpijski podprvak sta "kavčarjem" odgovorila tudi v tistem jeziku, ki ga najbolj obvladata. Športnem. Po dveh olimpijskih razočaranjih in poškodbi je Kauzer, dvakratni svetovni prvak in trikratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, na tretjih olimpijskih igrah vendarle zagrizel v olimpijsko srebrnino.

Zorman pa je pri 36 letih po razočaranju na evropskem prvenstvu reprezentanco iz zavetrja – Slovenija ni bila favorit – popeljal na olimpijske igre in svetovno prvenstvo. S klubom pa je ob svoji veliki vlogi na igrišču postal evropski prvak – četrtič v karieri. Med najboljšo evropsko četverico je zaigral že osmič v karieri, ki v reprezentanci, kjer je rekorder po številu nastopov, traja že 17 let.

Čez mnogo ovir do cilja. | Foto: Reuters Čez mnogo ovir do cilja. Foto: Reuters

Plavata tudi proti toku

V dobi, ko je vse čim bolj instantno – čim več izkupička s čim manj truda –, "kavčarska" kolega dokazujeta, da je pot do cilja včasih tudi zelo ovinkasta. Vložek pa je poplačan, če ne kratko- in srednje-, pa dolgoročno.

Nepopustljivost, trma, delavnost, vztrajnost, stanovitnost, osredotočenost, kljubovanje, ponos, patriotizem, odrekanje je le nekaj lastnosti oziroma vrednot, ki si jih delita. Za oba je značilno, da znata tudi plavati proti toku – ne le v protitočna vratca –, tudi če to komu ni všeč. Kar je v nasprotju z velikokrat kimajočo in ponižno slovensko naravo.

Ne spreglejte