Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
10. 8. 2016,
21.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Natisni članek

Peter Kauzer

Sreda, 10. 8. 2016, 21.46

6 let, 7 mesecev

Peter Kauzer je želeno kolajno "našel" na tretji celini

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

"V tretje gre rado" in "kdor čaka, dočaka" sta reka, ki sta se kar sama ponujala ob srebrni kolajni kajakaša Petra Kauzerja na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

V Aziji in Evropi je ostal praznih rok. Uspelo mu je v Južni Ameriki. | Foto: Reuters V Aziji in Evropi je ostal praznih rok. Uspelo mu je v Južni Ameriki. Foto: Reuters

Le dan po tem, ko je Slovenijo z naslovom olimpijske prvakinje razveselila Tina Trstenjak, se je bera kolajn na igrah 31. olimpijade v Riu de Janeiru povečala. Za to je na svojih tretjih olimpijskih igrah poskrbel novi olimpijski podprvak v slalomu v kanuju na divjih vodah Peter Kauzer. Hrastničana je ugnal le Britanec Joseph Clark, ki je bil hitrejši za pičlih 17 stotink sekunde.

"Dvakrat mi ni uspelo. Želel sem preveriti, ali gre v tretje res rado. Pot do tretje priložnosti je bila dolga, saj sem se predlani poškodoval. Lep dan! Raje nastopam v soncu in ne v vetru in dežju. A zdaj je res vseeno. Imam olimpijsko kolajno, ki sem si jo tako zelo želel," so bile prve besede  mojstra brzic, ki je pred tem nizal odličja na svetovnih in evropskih prvenstvih.

Tretje igre, tretja celina, prva kolajna

"Kapsl", kot najboljšega slovenskega kajakaša kličejo sotekmovalci, je sicer spadal v ožji krog favoritov za kolajno. A še bolj izrazit favorit je bil na predhodnih dveh olimpijskih igrah, na katerih tudi ni skrival, da meri na odličje.

Leta 2008 se mu je v Pekingu na Kitajskem zataknilo že v polfinalu, v Londonu štiri leta pozneje pa se mu je ponesrečil finalni nastop. Tokrat je bil kos pritisku, saj je po četrtem času polfinala prav v ključnem trenutku pokazal najboljšo vožnjo in se brez dotika prebil do tako želene kolajne.

Krik do favel

Kako srčno si je želel tega uspeha, je bilo mogoče v tokrat hladnem in vetrovnem Riu videti takoj ob prihodu v cilj. Ko je prevzel vodstvo, je namreč kriknil tako glasno, da se ga je slišalo skoraj do bližnje favele. A nato ga je čakalo mučno čakanje, saj je morala s svojim nastopom opraviti še vodilna trojica. Medtem ko si Clarke ni privoščil napake, pa je Kauzerju priložnost ponudil češko-slovaški tandem. Vodilni Slovak Jakob Grigar je zdrsnil na peto mesto, Čeh Jiri Prskavec pa je kljub dotiku osvojil bron.  

"Jaaaaaaaaaaaaaaaaa!" | Foto: Reuters "Jaaaaaaaaaaaaaaaaa!" Foto: Reuters

Še dva čolna na divji brazilski vodi

Čeprav v kajaku velja pravilo, da lahko državo zastopa le en športnik, pa je imel Kauzer tokrat tudi slovenskega tekmeca. Barve Azerbajdžana, kamor se je leta 2014 preselil prav v želji po olimpijskem nastopu, je namreč branil 31-letni Jure Meglič. Slalomski napad nekdanjega slovenskega reprezentanta pa se je končal v polfinalu, kjer je zgrešil vrata.

S tem pa slovenskih nastopov v kajakaškem središču Whiteeater še ni konec. V četrtek bosta namreč nastopila še dva čolna. Odličje bosta v kanuističnem dvojcu lovila Sašo Taljat in Luka Božič, svojo priložnost pa bo iskala še kajakašica Urša Kragelj. "Vsi naši čolni imajo možnost za vrhunski rezultat. To sta dokazala tako Peter kot dan pred njim Benjamin Savšek, ki bi brez dotika dobil kolajno," pravi vodja kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.

Slalom na divjih vodah, K-1, moški:
ZLATO:  Joseph Clarke (VBr)
SREBRO: Peter Kauzer (Slo)
BRON:   Jiri Prskavec (Češ)

Ne spreglejte