Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
17.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

3

Natisni članek

Peter John Stevens plavanje

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 17.20

6 let, 6 mesecev

Peter John Stevens, svetovni podprvak na 50 metrov prsno v kratkih bazenih

Kdo je slovenski plavalni junak z angleško zvenečim imenom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

3

Peter John Stevens | Foto Facebook

Foto: Facebook

Novi svetovni podprvak v disciplini 50 metrov prsno v kratkih bazenih je 21-letnik britansko-slovenskih korenin Peter John Stevens. Srebrno medaljo s prvenstva v kratkih bazenih posveča slovenskemu plavanju. "Naj se tradicija nadaljuje," sporoča visokorasli mladenič iz baletne družine.

Peter John Stevens je ponoči v kanadskem mestu Windsor osvojil naslov svetovnega podprvaka v disciplini 50 metrov prsno v kratkih bazenih. S časom 25,85 sekund je postavil nov slovenski rekord in le za las zgrešil evropskega.

Peter po slovensko

Čeprav 21-letni mladenič izhaja iz baletne družine, sam nikoli ni obul baletnih čeveljcev, pa čeprav se ogleda baletnih predstav ni nikoli branil. Njegov oče je priznani britanski baletnik Andrew John Stevens, ki je kot koreograf delal v številnih mednarodnih gledališčih v tujini, mama pa je balerina Nena Vrhovec Stevens, ki je za svoje umetniško delo prejela tudi Prešernovo nagrado. Starša sta se spoznala v Sloveniji, se zaljubila, sinu pa nadela ime Peter, ker se pač dobro sliši v obeh jezikih.

Čeprav bi marsikdo mislil, da plavalec iz Spodnjih Pirnič, ki od leta 2013 študira v ZDA v Tennesseeju, govori z angleškim naglasom, to ne drži. Uporablja kleno gorenjščino, ime Peter pa izgovarja v slovenski obliki.

Peter John Stevens velja za prihodnost slovenskega plavanja. | Foto: Vid Ponikvar Peter John Stevens velja za prihodnost slovenskega plavanja. Foto: Vid Ponikvar

Ime prihodnosti

Verjetno ga bomo pogosteje izgovarjali tudi vsi drugi. Stevens, ki je že leta 2013 v Dubaju osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka, je namreč novi svetovni podprvak na 50 metrov prsno v kratkih bazenih in po mnenju poznavalcev plavanja ime, na katero v prihodnje vsekakor velja računati. S svojimi predstavami na prvenstvu v Kanadi v Windsorju v Ontariu, kjer ga je spremljala tudi družina, je navdušil in je z njimi upravičeno zadovoljen.

Na 100 metrov prsno je po težavah s plavalnimi očali osvojil 18. mesto, na 50-metrski razdalji pa zaostal samo za svetovnim rekorderjem, Južnoafričanom Cameronom van der Burghom (25,64).

Slovenijo so na SP v kratkih bazenih zastopali štirje plavalci. Poleg Stevensa še Gaja Natlačen, Nastja Govejšek in Martin Bau.  | Foto: Facebook Slovenijo so na SP v kratkih bazenih zastopali štirje plavalci. Poleg Stevensa še Gaja Natlačen, Nastja Govejšek in Martin Bau. Foto: Facebook

Doping kontrola, analiza plavanja, klepet in … počitek

Kot je povedal v telefonskem pogovoru, časa za praznovanje na drugi strani luže sinoči ni imel. "Do 21.30 so me zadržali na doping kontroli, nato smo se z izredno počasnim avtobusom do hotela pripeljali šele okrog 22.15. Z ameriškim trenerjem sva opravila analizo plavanja, potem pa se je našlo še nekaj časa za klepet s člani naše plavalne odprave," je sinočnji zmagovalni večer povzel Stevens.

Novo medaljo v bogati zbirki je posvetil slovenskemu plavanju, medtem ko je majski naslov evropskega podprvaka iz Londona poklonil 22. obletnici poroke svojih staršev.  

Srebrno medaljo z majskega evropskega prvenstva je posvetil 22. obletnici poroke staršev, svetovnega pa slovenskemu plavanju. | Foto: Reuters Srebrno medaljo z majskega evropskega prvenstva je posvetil 22. obletnici poroke staršev, svetovnega pa slovenskemu plavanju. Foto: Reuters

Finalni izid napovedal že prej

Svoj finalni izid, 25,8 sekund, je napovedal že pred tekmo. "Martinu Bauu, cimru na tekmovanju, sem že pred dnevi točno napovedal rezultat. Res sem zadovoljen," se mu je smejalo ob novem osebnem in slovenskem rekordu, s katerim je le za devet stotink sekunde zgrešil najboljšo evropsko znamko.

S tem je član kranjskega Triglava in varovanec trenerja Luke Berdajsa, ki je v ZDA izpilil štart in podvodno plavanje, postal šele sedmi plavalec na svetu, ki je 50 metrov prsno preplaval v manj kot 26 sekundah, na večni lestvici plavalcev prsnega sloga pa je zasedel peto mesto.

Leto 2016 v znamenju drugih mest

Leto 2016 si bo vzhajajoči plavalni zvezdnik Peter John Stevens zapomnil tudi po številki dve, ki je na semaforju rezultatov neprestano krasila njegovo ime.

Marca je osvojil naslov podprvaka NCAA (ameriških univerz), maja si je priplaval naslov evropskega podprvaka, včeraj pa sezono obogatil še z naslovom svetovnega podprvaka.

Slovenska plavalna odprava, v kateri so še plavalci Gaja Natlačen, Nastja Govejšek, Martin Bau in prihodnji selektor slovenskih plavalnih reprezentanc Gorazd Podržavnik, ki bo na tem mestu zamenjal Miho Potočnika, se v Slovenijo (na letališče Jožeta Pučnika) vrača jutri ob 11. uri.

Ne spreglejte