Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 1. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

#zanaše #zanase Danska Slovenija Andrej Kastelic Tomaž Tomšič Marko Šibila EP Hrvaška 2018

Petek, 19. 1. 2018, 4.00

6 let, 3 mesece

Anketa po prvem delu evropskega prvenstva

"Imamo dovolj široko paleto igralcev, zato se nas tudi bojijo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Slovenija Črna gora Euro 2018 | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenskim rokometašem se je po razburjenju zaradi sojenja nazadnje le nasmehnilo nekaj sreče, v drugi del tekmovanja so prinesli eno samo točko, a jih tudi njihovi tekmeci niso veliko več. To je odlično izhodišče za nadaljevanje prvenstva, na katerem je mogoče prav vse, se strinjajo naši sogovorniki Marko Šibila, Tomaž Tomšič in Andrej Kastelic.

Prvi del letošnjega evropskega prvenstva na Hrvaškem bo slovenskim navijačem v spominu ostal tudi zaradi jeze ob nenavadnih sodniških odločitvah, ki so reprezentanci Veselina Vujovića med odnesle zmago nad vselej neugodno Nemčijo. Na tej tekmo so sicer slovenski rokometni reprezentanti pokazali imenitno predstavo, pravijo rokometni strokovnjaki, ki smo jih prosili za oceno prvega dela prvenstva.



"Veliko preveč se govori o sojenju in veliko premalo o kakovostni igri naših igralcev"

"Ekipa deluje res zelo homogeno. To smo mogoče kdaj v preteklosti pogrešali, a ti fantje so res prava ekipa," o slovenski reprezentanci pravi Marko Šibila. | Foto: Vid Ponikvar "Ekipa deluje res zelo homogeno. To smo mogoče kdaj v preteklosti pogrešali, a ti fantje so res prava ekipa," o slovenski reprezentanci pravi Marko Šibila. Foto: Vid Ponikvar "Raje bi se pogovarjal o rokometu. Mislim, da se z govorom o sojenju vseeno malce pretirava, še posebej po tej tekmi z Nemčijo, ne glede na to, da sta sodnika na koncu zelo verjetno sprejela napačno odločitev in res oškodovala Slovenijo," nam je o temi, ki je ta teden plenila pozornost povedal trener rokometnega kluba Maribor Marko Šibila.

"Sodnikov ne bi želel obtoževati, niti se s tem vprašanjem ne bi želel ukvarjati, saj je nesmiselno. Na vsaki tekmi so frustracije in mejne odločitve, ki jih je mogoče interpretirati na tak ali drugačen način. Veliko preveč se govori o sojenju in veliko premalo o kakovostni igri naših igralcev. Zdaj bi se ta stvar morala dokončno urediti in osredotočiti bi se morali na igro, ker mislim, da imajo naši igralci veliko pokazati," je dodal.

Proti Makedoniji neprepričljivi, nato ...

Za slovensko četo so tri tekme prvenstva, po uvodnem šoku in porazu proti Makedoniji, ki je vsaj na papirju veljala za šibkejšega tekmeca, so se reprezentanti zbrali, proti Nemčiji odigrali imenitno tekmo, ki so jo pokvarili sodniki, nato pa se za zadnjo tekmo spet sestavili in proti Črni gori vsaj v drugem polčasu spet pokazali odličen rokomet.

"Morda so naši prav na tekmi z Makedonijo pokazali preveč čustev – jaz sem sicer proti igranju s čustvi –, ki so mogoče celo vplivala na to nezanesljivost in naši res niso bili prepričljivi. Večinoma so zato krivi sami. Tako pač je na večini tekem, morda sami začutijo neko težo tekme, ne vem, mogoče je bilo to tudi podprto z nekimi sodniškimi odločitvami, sami pa so naredili nekaj napak, ki so jim zaprle pot do zmage. Na tekmi z Nemčijo pa so res igrali zelo dobro, poletno. Pokazali so ogromno znanja, pozitivnega pristopa in bili odporni na frustracije, ki so se dogajale na igrišču. Res jih je treba pohvaliti in jim zaželeti, da bi v tem slogu, mirno in z veliko mero samozavesti nadaljevali prvenstvo," meni Šibila.



Agresivno, čvrsto, na meji prekrška

Slovenska vrsta se je izkazala predvsem s trdo, domala neprebojno obrambo. "Igra v obrambi, ne glede na to, da gredo igralci včasih čez mejo, mi je zelo všeč. Predvsem pri agresivnosti, čvrstosti, nepopustljivosti, tudi z veliko gibanja in raznovrstnosti, recimo med dobrim blokiranjem in pristopanjem v globino ... Morda so tu še kakšne rezerve, na splošno pa mi je ta igra všeč. Igralci igrajo na meji dovoljenega, na meji dvominutnih izključitev, sodniki pa so tukaj zato, da to ocenijo. Ta zelo čvrsta obramba je eden od pomembnih elementov naše igre, mislim pa, da so tudi v napadu zelo raznovrstni, da igralci igrajo nepredvidljivo, so hitri in spretni, kombinirajo dobro prodorno igro pa tudi strel z razdalje, kadar so v igri ti malo boljši strelci," je še analiziral Šibila.

Brez klasičnih kriznih minut, ki so se pojavljale včasih

Slovenci so v prvem delu doživeli poraz proti Makedoniji, remizirali z Nemčijo in premagali Črno goro. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenci so v prvem delu doživeli poraz proti Makedoniji, remizirali z Nemčijo in premagali Črno goro. Foto: Žiga Zupan/Sportida Poškodbe, ki so že pred prvenstvom zredčile Vujovićev seznam, po mnenju Šibile niso odločilno vplivale na moč zasedbe, saj so obveznosti manjkajočih odlično prevzeli drugi.

"Tudi drugi so nosilci že kar nekaj časa. Igrajo po vrhunskih tujih klubih, kjer so se naučili reda in so zelo urejeni. Všeč mi je, da delujejo urejeno, da na igrišču ne kažejo negativnih čustev. Tisti, ki so izpadli, so dobro nadomeščeni, Mlakar v napadu kaže veliko moč, je zelo dober strelec, tudi Suholežnik in Žabić, ki sta nadomestila Gabra, sta kakovostna, mogoče je Gaber za odtenek boljši od njiju, a tukaj ni nekih večjih težav," pravi.

Na vprašanje o morebitnem izstopajočem posamezniku pa odgovarja: "Ekipa deluje res zelo homogeno. To smo mogoče kdaj v preteklosti pogrešali, a ti fantje so res prava ekipa, všeč mi je, da ostajajo tudi razmeroma mirni. Kažejo osredotočeno, mirno igro, v kateri pravzaprav ni tistih klasičnih kriznih minut, ki so se včasih pojavljale oziroma se redno pojavljajo v igri domala vseh ekip. To je našim uspelo dobro izničiti. Njihova igra me je navdušila."

Zmaga nad Danci bi bila resna najava za polfinale

V drugem delu prvenstva Slovence čakajo spopadi z Danci, Španci in Čehi. Zadnji so manjše presenečenje, še pravi Šibila: "Še posebej po tem, ko so v prvem krogu doživeli tako hud poraz (Španci so jih razbili z 32:15, op. p.), ampak so se pobrali, kar pomeni, da imajo kakovostno ekipo. Če pa imaš višje cilje, na primer polfinale, ki je glede na razpored in točke, ki so jih reprezentance prinesle iz skupinskega dela, je ta čisto dosegljiv. Zanj imajo naši vse možnosti, bo pa tekma z Dansko zelo pomembna. Če bi to tekmo dobili, bi bila to resna najava za polfinale."

Neljubi dogodki pozabljeni in glave spet trezne?

"Glede na to, kako so igrali, bi lahko odnesli kakšno točko več. Igra je bila na visoki ravni. Še najslabša na zadnji tekmi, drugače pa so dobro odigrali. Neljubi dogodki, ki so se zgodili, so, mislim, zdaj že pozabljeni in glave so spet trezne," pa meni Tomaž Tomšič, krožni napadalec v srebrni reprezentanci z Eura 2004, ki danes skrbi za mlajše kategorije v domačem ribniškem klubu.

Tomaž Tomšič: "V Sloveniji je bilo včasih 15, 16 kandidatov za reprezentanco, danes jih je 30. Pozna se, da se tudi v klubih z mladimi dela dobro." | Foto: Vid Ponikvar Tomaž Tomšič: "V Sloveniji je bilo včasih 15, 16 kandidatov za reprezentanco, danes jih je 30. Pozna se, da se tudi v klubih z mladimi dela dobro." Foto: Vid Ponikvar

Videti je bilo, da so se Slovenci po vsem cirkusu, ki ga je sprožil spopad z Nemci, zares sprostili šele v drugem polčasu zadnje tekme s Črno goro. "Zagotovo, posledica krča proti Črni gori je bila tekma z Nemčijo, ko se je izgubila tista točka," se strinja Tomšič, s tem, da so bili Slovenci proti Makedoncem slabi pa le delno: "Tekma proti Makedoniji je bila takšna odskočna, sojenje je bilo, kakršno je bilo, imeli smo svoje priložnosti, ki pa jih nismo izkoristili. Če bi jih, bi bil rezultat boljši. Vedno trdim, da se je treba prilagoditi sodniku in nasprotniku. Ne pravim pa, da je bilo sojenje korektno. Da ne bo kdo razumel narobe."

"Imamo široko paleto igralcev in zato se nas tekmeci tudi bojijo"

"Skandinavski rokomet Slovencem ustreza." | Foto: Mario Horvat/Sportida "Skandinavski rokomet Slovencem ustreza." Foto: Mario Horvat/Sportida Kakšnega izstopajočega posameznika tudi Tomšič ni našel in ravno to je eno od orožij slovenske vrste, meni: "Vsak je kakšno tekmo nekaj dodal, proti Nemcem Zarabec, včeraj Bezjak, ne bi izpostavljal posameznikov, imamo dovolj široko paleto igralcev in zato se nas tekmeci tudi bojijo. Nimamo denimo enega Lazarova (Kiril Lazarov, prvi zvezdnik in najboljši strelec Makedonije, op. p.). Slabost tega se je lepo videla na tekmi Makedonija – Nemčija. Ko so Nemci stisnili Lazarova, je bila Makedonija takoj slabša."

Tomšič je vesel tudi zaradi vse širše baze igralcev v Sloveniji, ki lahko kandidirajo za reprezentanco, to dejstvo je selektorju Vujoviću prišlo zelo prav leto, saj je v pripravah izbrano vrsto zajel val poškodb. "V Sloveniji je bilo včasih 15, 16 kandidatov za reprezentanco, danes jih je 30. Pozna se, da se tudi v klubih z mladimi dela dobro."

"Sloveniji skandinavski rokomet ustreza"

Naslednja ovira na poti Slovenije proti polfinalu so Danci. Jo bo mogoče preskočiti? "Skandinavski rokomet nam Slovencem ustreza. Samo njihovih vratarjev ne smemo razbraniti. Če nam to uspe, se nimamo česa bati," pravi Tomšič. In zakaj Slovencem ustreza skandinavski rokomet? "Ne vem natančno. Ne ustreza nam balkanski slog, ker je veliko preigravanja ena na ena, veliko je osebnih dvobojev med igralci, medtem ko Skandinavci igrajo bolj ekipno. Več je križanj, menjav mest, kar nam bolj ustreza. Ampak ne vem, zakaj. Nam pa ne ustreza igra, ki jo imajo Češka in podobne reprezentance. To je taka trda igra, igrajo nekakšno mešanico skandinavske in jugoslovanske šole."



Zaradi medalje s SP, "če hočemo ali ne, v krogu favoritov"

Še en član srebrne reprezentance iz leta 2004 Andrej Kastelic pa pravi, da se Slovenci na tem prvenstvu dobro spopadajo s statusom favoritov: "Zaradi uspehov iz preteklosti oziroma osvojene medalje smo se v primerjavi s prejšnjimi prvenstvi, če hočemo ali ne, znašli v krogu favoritov. Mogoče lestvica za drugi del prvenstva tega ne kaže, ampak smo blizu najboljšim. Kakovost je razpršena, mi pa smo še vedno smo tam. Fantom je treba čestitati za borbenost. Iz navijaškega stališča je nekaj čisto drugega videti fante, ko se borijo, kot bi bilo, če bi bil njihov pristop anemičen."

"Število prejetih zadetkov je nizko, v tem elementu smo čisto pri vrhu," pravi Andrej Kastelic in ima prav. V prvem delu prvenstva je manj golov od Slovenije (69) prejela le Španija (65).  | Foto: Vid Ponikvar "Število prejetih zadetkov je nizko, v tem elementu smo čisto pri vrhu," pravi Andrej Kastelic in ima prav. V prvem delu prvenstva je manj golov od Slovenije (69) prejela le Španija (65). Foto: Vid Ponikvar

Obramba je vsekakor močan adut slovenske vrste, še ugotavlja Kastelic: "Število prejetih zadetkov je nizko, v tem elementu smo čisto pri vrhu in to je dober pokazatelj, da je obramba bistvo naše igre … Tudi v napadu pa z različnimi profili še vedno premoremo veliko orožij, da se bomo lahko kosali tudi z nasprotniki, ki prihajajo."

Sojenje? Španija in Danska imata v svetu rokometa morda večji ugled ...

Upa tudi, da so zapleti s sodniki pozabljeni, saj se obremenjevanje z njimi ne splača. "Iz lastnih izkušenj lahko povem, da bolj kot se ukvarjaš s sodniki, slabše je. Pretekle dogodke je treba odmisliti, saj se bomo srečali z reprezentancama Španije in Danske, ki imata v svetu rokometa morda večji ugled. S tem ne mislim, da sta kaj več vredni, ampak mogoče ju bo kdo poskušal poriniti naprej."

Če bodo Slovenci igrali svojo igro, bodo trd oreh za vsakogar, še pravi Ljubljančan: "Fantje se morajo še naprej boriti, kot so se doslej, mogoče to še malo nadgraditi. Če bodo pokazali to, jim bomo lahko čestitali, če bo s tem prišel uspeh, pa še toliko bolj."

Ne spreglejte