Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 8. 2023,
18.58

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley2023

Nedelja, 20. 8. 2023, 18.58

8 mesecev, 1 teden

wagnerjev memorial, krakov, 3. dan

Slovenci po odličnem začetku izgubili, Možič in Kozamernik v idealni postavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
slovenska odbojkarska reprezentanca | Slovenski odbojkarji so morali priznati premoč Franciji. | Foto Odbojkarska zveza Slovenije

Slovenski odbojkarji so morali priznati premoč Franciji.

Foto: Odbojkarska zveza Slovenije

Slovenski odbojkarji so na svoji zadnji tekmi pripravljalnega Wagnerjevega memoriala doživeli prvi poraz. Po odličnem začetku so morali na koncu priznati premoč Franciji, ki je bila boljša s 3:1 (-16, 19, 22, 20). Pred tem so v petek s 3:0 odpravili Poljsko, v soboto pa po pravi drami s 3:2 še Italijo. Ta je za konec turnirja s 3:1 (18, 23, -21, 17) premagala Poljsko in osvojila prvo mesto, Slovenci so bili drugi. Jan Kozamernik in Rok Možič sta bila izbrana v idealno postavo turnirja.

 
slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenke proti velikim favoritinjam brez možnosti

Hubert Wagner Memorial, Krakov

Nedelja, 20. avgust

Lestvica
1. Italija 3 tekme - 2 zmagi (7 točk)
2. Slovenija 3 - 2 (5)
3. Poljska 3 - 1 (3)
4. Francija 3 - 1 (3)

Le še dober teden loči odbojkarje od začetka evropskega prvenstva. Slovenci so ta konec tedna formo preverjali na Wagnerjevem memorialu v Krakovu. Potem ko so v petek s 3:0 odpravili Poljake, so v soboto z drugo postavo po hudem boju s 3:2 strli še odpor aktualne svetovne in evropske prvakinje Italije. Tudi zahodni sosedi so ubrali podobno taktiko kot Gheorghe Cretu in spočili nosilce igre.

Na zadnjem testu pa so se Slovenci pomerili s Francijo, ki je bila po obračunih z Italijo in Poljsko še brez zmage in točke. Obračun so odlično odprli, prvi niz dobili s 25:16, nato pa so bili v naslednjih treh boljši Francozi, ki so se na koncu veselili zmage s 3:1 v nizih.

Po dnevu počitka znova z udarno postavo

Selektor Gheorghe Cretu je na dvoboj s Francozi na igrišče vrnil udarno postavo, ki so jo sestavljali sprejemalci Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Rok Možič – zadnji je zaigral kot korektor –, podajalec Gregor Ropret ter srednja blokerja Alen Pajenk in Jan Kozamernik. Slovenska ekipa je odlično začela tekmo in povsem nadzorovala potek prvega niza. Povzpela se je na 13:8, še točko več je razlika znašala po uspešnem napadu Kozamernika. Vodstvo z 20:14 je omogočalo miren zaključek prvega dela obračuna, ki se je zaključil s 25:16.

Rok Možič se je podpisal pod 17 točk. | Foto: Volleyballworld Rok Možič se je podpisal pod 17 točk. Foto: Volleyballworld

Francozi prevzeli pobudo

A po slovenskem vodstvu z 1:0 v nizih se je razmerje moči na igrišču naglo spremenilo, saj so bili Francozi tisti, ki so trdno držali vajeti igre v svojih rokah. Z dobrimi servisi so Slovence držali daleč od mreže, obenem pa izjemno uspešno igrali tudi v obrambi, s katero so odbijali nasprotne napade tekmecev. Po slabem sprejemu slovenskih odbojkarjev so prvi niz začeli z 8:4, v nadaljevanju pa jim niso dovolili, da bi se približali na manj kot tri točke manka.

Precej bolj je bil izenačen tretji niz, v katerem si do sredine nobena izmed ekip ni priigrala več kot točke naskoka. Naposled je z uspešnim napadom, blokom in nasprotnim napadom to uspelo preseči Francozom, ki so ušli na 16:13. Slovenci se niso predali. Ropret je s presenečenjem poskrbel za izenačenje na 19:19, a njegovi ekipi v ospredje vseeno ni uspelo stopiti.

Na drugi strani so odbojkarji iz dežele galskih petelinov dvakrat blokirali nasprotni napad slovenske ekipe, vmes je Stephen Boyer dodal asa in razlika je znova znašala tri točke (22:19). Z asom Možiča je nato slovenska vrsta zaostanek še znižala na 21:22 in Francoze poslala na posvet. Po vrnitvi na igrišče so si ti po slovenski napaki pri servisu in asu Timotheeja Carla priigrali tri zaključne žoge in izkoristili drugo (25:22).

V četrtem nizu je nato igra od prve točke potekala po notah Francije. Po slabem slovenskem sprejemu in posledičnem nasprotnem napadu je povedla z 11:6. Slovenija se je v naslednjih točkah dvakrat približala na minus dve (9:11 in 11:13), kar je bila najnižja razlika v preostanku obračuna. Tekma se je končala s 25:20.

Francija : Slovenija 3:1 (-16, 19, 22, 20)

Slovenija: Pajenk 4, Planinšič, Kozamernik 7, Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Štern, Ropret 3, Urnaut 10, Čebulj 17, Možič 17, Mujanović.

Gheorghe Cretu je po koncu povedal, da je zelo ponosen na svoje varovance. | Foto: Volleyballworld Gheorghe Cretu je po koncu povedal, da je zelo ponosen na svoje varovance. Foto: Volleyballworld

"Za nami je zahtevna tekma proti Franciji. Zavedali smo se, da bo takšna. Francozi so odlično servirali in tako pritiskali na naše sprejemalce. Razliko je zagotovo naredil napad, kjer so bili tekmeci uspešnejši in bolj potrpežljivi. Za nami je turnir, na katerem je celotna ekipa pokazala največ, kar je sposobna. Doživeli smo tudi težke trenutke, a fantje so bili izjemni, izredno sem ponosen na njih," je po koncu dvobojev na Poljskem misli strnil selektor Cretu.

"V prvem nizu smo prikazali vrhunsko igro v napadu in obrambi ter zaustavili Francoze na vseh igralnih mestih. Nato pa so tekmeci začeli igrati bolje, mi pa smo popustili in jim dovolili, da se razigrajo. A dobro smo se borili. V tretjem nizu, ko so ušli na dve, tri točke razlike, smo se vedno vrnili v igro. A Francozi igrajo kakovostno odbojko in bili so boljši. Vsi smo si želeli še tretje zmage, a nam je zmanjkalo nekoliko energije. Ne glede na vse se iz Krakova vračamo z dosti pozitivnimi stvarmi. Tudi skozi celoten teden smo dobro trenirali in dvigovali telesno pripravljenost," je po tekmi dejal Možič, s 17 točkami najuspešnejši v slovenskem dresu. Dvoštevilčno točkovno bero je ob njem dosegel še Kozamernik (10).

Italijani za konec in prvo mesto ugnali Poljake

Na zadnji tekmi memoriala so Italijani s 3:1 premagali gostitelje Poljake in končali na prvem mestu. Dve zmagi so zbrali tudi Slovenci, a ob tem dve točki manj od azzurov. Tretje mesto je pripadlo gostiteljem, četrto pa Francozom.

Alen Djordjevič
Sportal Alen Djordjevič: Hvaležen, da sem lahko tam, kjer je lahko le redkokdo

V sredo vrnitev na treninge, v nedeljo pot na EP

Po koncu memoriala v spomin na nekdanjega poljskega reprezentanta in selektorja se bodo slovenski odbojkarji vrnili v domovino, v Ljubljani bodo od srede opravili še zadnje treninge, prihodnjo nedeljo pa se nato odpravili na pot proti Varni v Bolgariji, kjer bo reprezentanca v sredo, 30. avgusta, proti Ukrajini začela nastope med evropsko elito.

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca : Belgija, evropsko prvenstvo
Sportal Slovenke s hrabro predstavo navdušile

Preberite še: 

slovenska odbojkarska reprezentanca : Italija, liga narodov
Sportal Slovenci po hudem boju spravili na kolena aktualne svetovne in evropske prvake
slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenci po odgovore na Poljsko, Dejan Vinčić brez EP
slovenska odbojkarska reprezentanca : Poljska
Sportal Slovenci navdušili in zanesljivo odpravili Poljake
slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenke za uvod naletele na previsoko oviro

 

 

Ne spreglejte