Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 8. 2023,
22.30

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

Natisni članek

Marco Bonitta slovenska ženska odbojkarska reprezentanca EuroVolley2023

Sobota, 19. 8. 2023, 22.30

8 mesecev, 2 tedna

evropsko prvenstvo v odbojki za ženske, 5. dan

Slovenke s hrabro predstavo navdušile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10
slovenska ženska odbojkarska reprezentanca : Belgija, evropsko prvenstvo | Slovenske odbojkarice so se dobro kosale s favoriziranimi Belgijkami. | Foto CEV

Slovenske odbojkarice so se dobro kosale s favoriziranimi Belgijkami.

Foto: CEV

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na svoji drugi tekmi evropskega prvenstva nudila več kot dostojen odpor favoriziranim Belgijkam, a na koncu ostala praznih rok. Slovenke so klonile z 1:3 v nizih, potem ko so v odločilnem četrtem nizu izgubile z 32:34. V "slovenski" skupini je popoldne Ukrajina s 3:0 v nizih odpravila Madžarsko. Slovenijo že jutri čaka nova preizkušnja, ko se bo pomerila s Srbijo.

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenke za uvod naletele na previsoko oviro

Tretji nastop na EP po letih 2015 in 2019 so slovenske odbojkarice odprle z porazom. Kljub borbeni predstavi so bile v petek po treh nizih premočne poljske tekmice. Danes so Slovenke znova prikazale borbeno igro, gostiteljicam odvzele niz in skoraj izsilile še petega.

Slovenski selektor Marco Bonitta je tekmo tudi tokrat začel s podajalko Saro Najdič, korektorico Evo Zatković, srednjima blokerkama Sašo Planinšec in Mirto Velikonja Grbac, sprejemalkama Loreno Lorber Fijok in Mijo Šiftar ter prosto igralko Katjo Banko.

Belgijke so začele odločno in hitro ušle na 6:1. Po bloku Mirte Velikonja Grbac so Slovenke prišle na 4:7. Vseeno so Belgijke še naprej narekovale ritem in počasi višale svojo prednost. Pri zaostanku 9:17 je moral italijanski strateg na slovenski klopi vzeti še drugo minuto odmora. Slovenke so se po tem za malenkost približale, a belgijskega vodstva v uvodnem nizu niso preveč ogrozile. Tega so gostiteljice dobile s 25:18.

Slovenke boljše iz niza v niz

V začetku drugega niza so slovenske odbojkarice prikazale precej boljšo igro kot v začetku prvega. Z Belgijkami so igrale točko za točko, a so se domačinke le odmaknile na 10:6. Po napaki Belgijk se je Slovenija približala na 8:10, preden so gostiteljice spet prevzele pobudo. Slovenke so jih lovile, se približale najprej na tri točke zaostanka (16:19), nato na dve (18:20) in po asu Lorene Lorber Fijok še na -1 (20:21). Kljub temu so v zaključku Belgijke ostale bolj zbrane in ga dobile s 25:20.

Slovenke so pustile dober vtis. | Foto: CEV Slovenke so pustile dober vtis. Foto: CEV

V uvodu tretjega sta bili reprezentanci povsem izenačeni, nekajkrat pa sta si izmenjali vodstvo. Slovenke so spet povedle pri 7:6 in točki Ize Mlakar, po bloku Saše Planinšec za 10:8 pa je belgijska izbrana vrsta izkoristila minuto odmora. Po asu Eve Pogačar je Slovenija povedla za štiri (12:8). Prednost so Slovenke ohranjale v nadaljevanju niza, v novo minuto odmora pa so belgijskega stratega prisilile po vodstvu z 20:15.

Domačinke se na krilih polne domače dvorane niso predale in se znova približale. Slovenija je uspešno izkoristila "challenge" in s tem povedla 24:21, prvo zaključno žogo pa je z blokom izkoristila Velikonja Grbac in Sloveniji priigrala prvi niz na letošnjem EP.

Drama v četrtem nizu

Slovenke so na krilih dobljenega tretjega niza dobro začele tudi četrtega in se kosale z gostiteljicami, dokler te niso pobegnile na 12:9. Te so prednost nekaj časa držale v svojih rokah, toda varovanke Bonitte so se približale najprej na 17:20, potem na 19:21 in po bloku Planinšec na zgolj točko zaostanka (22:23), po napaki Belgijk v napadu pa je bil izid poravnan na 23:23. V podaljšani igri so si najprej Belgijke večkrat priigrale zaključno žogo, a so se Slovenke vsakič vrnile. Te so prvič povedle pri 28:27, a tudi one niso izkoristile svojih priložnosti, Belgijke pa so odločilni niz zaključile z asom pri 34:32.

V slovenski izbrani vrsti je bila s 24 točkami tokrat najboljša Lorber Fijok, 13 jih je dodala Mlakar, deset pa Maša Pucelj. Pri Belgiji je s 27 točkami blestela Britt Herbots.

Kaj so povedali po koncu?

Eva Pogačar, reprezentantka Slovenije: "Zdi se mi, da smo v tretjem nizu našle svojo igro, mogoče smo se jih že malo taktično tudi navadile. Malo bolj smo brale njihovo igro in s tem uspele prihajati do svojih priložnosti. V tretjem nizu smo stabilizirale sprejem in smo tako lažje razvile igro. V četrtem smo imele svoje opcije, one so imele svoje in so jih na koncu izkoristile. Škoda, ampak to je šport. Kakšna velika utrujenost se ne bo poznala zaradi tega, ker smo vse zelo navdušene s to tekmo. Tudi trener ima veliko punc, ki lahko igrajo in vse se zelo veselimo naslednje tekme. Vemo, da so nasprotnice zelo kvalitetne, ampak kakor smo pokazale že proti Poljski in Belgiji, lahko razvijemo igro in to si želimo pokazati tudi jutri."

Eva Pogačar | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Eva Pogačar Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Maša Pucelj, reprezentantka Slovenije: "Danes smo pokazali res izjemno igro. Vse smo se borile za vsako točko takrat, ko je bilo treba. Na koncu nam je zmanjkalo malo sreče, tista ena žoga, ki bi jo morale zaključiti. Ampak pokazale smo super igro, do konca smo igrale s polno energije in bilo je super. Zavedamo se, da imamo jutri spet težke nasprotnice, da bo potrebna spet polna energija, da bo morala vsaka dati 150 odstotkov, da bomo naredile nek rezultat."

Lorena Lorber Fijok, reprezentantka Slovenije: "Kljub porazu sem zadovoljna s tem, da se nismo predale. S tem, da verjamemo druge v drugo, si zaupamo, garamo na igrišču, pustimo srce na igrišču. Žal mi je, da nismo naredile tega koraka naprej, si priborile potem peti niz, da bi ga mogoče potem še osvojile. Smo ekipa, ki lahko dokaže in prikaže še dosti višjo raven, kot jo kažemo do zdaj, da pokažemo, da smo tega zmožne, da lahko pariramo tudi višje kakovostnim ekipam. Res mi je žal, ker vem, da bi nam lahko uspelo izsiliti ta peti niz in ga potem na koncu mogoče še dobiti."

Na evropskem prvenstvu sodeluje 24 reprezentanc, ki so v skupinskem delu razdeljene v štiri skupine po šest ekip. Po skupinskem delu štiri najvišje uvrščene iz vsake skupine napredujejo v izločilne boje.

Slovenke po večerni tekmi že v nedeljo ob 17. uri čaka zahtevno srečanje s favorizirano Srbijo. Po dnevu premora se bodo v torek pomerile z Madžarkami, za konec predtekmovalnega dela dan kasneje pa še z Ukrajinkami.

Reprezentanca Slovenije:

Podajalki: Sara Najdič, Eva Pogačar
Sprejemalke: Mija Šiftar, Maša Pucelj, Lorena Lorber Fijok, Isa Ramić, Naja Boisa
Srednje blokerke: Saša Planinšec, Nika Milošič, Mirta Velikonja Grbac
Korektorici: Iza Mlakar, Eva Zatković
Prosti igralki: Anja Mazej, Katja Banko

Evropsko prvenstvo:

Sobota, 19. avgust

Lestvice:

Preberite še:

 

Alen Djordjevič
Sportal Alen Djordjevič: Hvaležen, da sem lahko tam, kjer je lahko le redkokdo
slovenska odbojkarska reprezentanca : Poljska
Sportal Slovenci navdušili in zanesljivo odpravili Poljake
slovenska odbojkarska reprezentanca : Italija, liga narodov
Sportal Slovenci po hudem boju spravili na kolena aktualne svetovne in evropske prvake
Ne spreglejte