Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2023,
19.01

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

Natisni članek

EuroVolley2023 Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca

Petek, 18. 8. 2023, 19.01

8 mesecev, 2 tedna

wagnerjev memorial, krakov, 1. dan

Slovenci navdušili in zanesljivo odpravili Poljake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18
slovenska odbojkarska reprezentanca : Poljska | Slovenci so zanesljivo ugnali Poljake. | Foto Odbojkarska zveza Slovenije

Slovenci so zanesljivo ugnali Poljake.

Foto: Odbojkarska zveza Slovenije

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je gladko dobila prvo tekmo močnega pripravljalnega turnirja, Wagnerjevega memoriala. Slovenci so v Krakovu s 3:0 (21, 18, 21) ugnali gostitelje Poljake. Zvečer so Italijani s 3:0 (27, 21, 20) premagali Francoze.

slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenci po odgovore na Poljsko, Dejan Vinčić brez EP
Koroška
Sportal Na pomoč po poplavah tudi odbojkarji: Ves čas smo v mislih premlevali, kako bi lahko še dodatno pomagali

Hubert Wagner Memorial, Krakov

Petek, 18. avgust

Slovenski odbojkarji se pripravljajo na evropsko prvenstvo, na katerem bodo konec avgusta začeli braniti srebrno odličje. Pripravljalne odgovore ta konec tedna iščejo na Poljskem. Natančneje v Krakovu, na memorialu Huberta Wagnerja. Konkurenca na turnirju bi težko bila močnejša, saj formo preverjajo proti trem evropskim odbojkarskim velesilam Poljski, Italiji in Franciji.

Varovanci Gheorgheja Cretuja so na uvodni tekmi z gostitelji Poljaki, s katerimi so imeli v zadnjih letih na velikih tekmovanjih več pestrih obračunov, navdušili in zanesljivo slavili zmago s 3:0 v nizih. Cretu z izborom začetne postave ni poskrbel za presenečenje, je pa tokrat naloge korektorja zaupal Roku Možiču. Ob njem so obračun začeli še sprejemalca Tine Urnaut in Klemen Čebulj, srednja blokerja Jan Kozamernik in Alen Pajenk ter podajalec Gregor Ropret, ki se je menjal s prostim igralcem Janijem Kovačičem.

Prvi dvoboj na Wagnerjevem memorialu, na katerem nastopajo prvič, so Slovenci začeli odlično in od prve točke nadzorovali potek igre. Ključ do tega so bili močni in natančni servisi, s katerimi so tekmece pošiljali daleč od mreže, obenem pa uspešno zaključevali svoje napade. Vse to jih je že kmalu po uvodu popeljalo na 10:5, ni pa strlo odpora tekmecev. Ti so se v preostanku niza dvakrat približali na točko. Prvič takoj z nizom 4:0 za 9:10, drugič pa pri 16:17.

A Slovenci so obakrat znali umiriti strasti in stopiti skupaj. Po napaki Poljakov pri servisu in udarcu iz protinapada so se povzpeli na 23:19. Zaostanek štirih točk so z asom  Wilfreda Leona Poljaki prepolovili, nato pa sta dobra obramba in zaključek Čebulja ter as Možiča tehtnico nagnila na slovensko stran.

Gheorghe Cretu  | Foto: Guliverimage Gheorghe Cretu Foto: Guliverimage

Slovenci v drugem nizu do zasuka

Če so bili servisi odlika slovenskih odbojkarjev v prvem delu tekme, so na začetku drugega niza pri njih začeli delati napake. Uvodoma kar tri zaporedne, ki so jim Poljaki dodali uspešen protinapad za vodstvo s 4:3. Gostitelji turnirja so bili za tem pol koraka pred slovensko zasedbo vse do 10:9, nato pa je Sloveniji uspelo doseči zasu. Začel ga je Pajenk z uspešnim napadom, ki mu je Možič za skok za 12:10 dodal protinapad in asa.

Z blokom Kozamernika se je slovenska prednost nekoliko kasneje podvojila (16:12), a tudi to pot to ni bilo dovolj, da bi Slovenija strla poljski oreh. Gostitelji so se približali na 17:18, a so izbranci Cretuja v pravem trenutku znova našli prave odgovore. Poljska napaka, protinapada Pajenka ter Urnauta so Slovencem znova zagotovili štiri točke naskoka (21:17), a tu se nalet ni končal. Po vmesni točki tekmecev so z raznovrstno igro dosegli še naslednje štiri, zadnjo prek Ropreta, ki je presenetil poljsko obrambo za 25:18.

Klemen Čebulj se je ustavil pri 17 točkah. | Foto: Guliverimage Klemen Čebulj se je ustavil pri 17 točkah. Foto: Guliverimage

Miren sklep tretjega niza

Podobno kot v drugem nizu je bil tesen tudi uvod tretjega, le da so v njem manjšo pobudo imeli Slovenci. Z napako so izid poravnali na 7:7, nato pa napravili odločilen skok. Dve poljski napaki v napadu in vmesna bloka Možiča ter Pajenka so gostitelje poslali na posvet, po katerem sta nova napaka in uspešen napad Čebulja končala niz petih slovenskih točk za 12:7. Tudi to pot se Poljaki pred številnimi navijači niso predali, a jim Slovenci niso dali niti najmanjših možnosti za preobrat.

Po ogledu posnetka, ki je točko za 12:15 dodelil Poljakom, je Cretu svoje izbrance poklical na polminutni odmor. Ta je hitro obrodil sadove, saj so Slovenci za tem z nizom 5:1 prednost povišali na sedem točk (20:13), kar je bila tudi najvišja razlika na celotni tekmi. Za tem so obračun le še mirno pripeljali h koncu s končnih 25:21. V slovenskem dresu sta bila s po 17 točkami najuspešnejša Možič in Čebulj. Prvi je napade zaključeval s 64-, drugi s 56-odstotno uspešnostjo. Z 10 točkami jima je sledil Urnaut.

Reprezentanci sta se zadnjič srečali pred mesecem in pol v sklopu lige narodov. Slovenci so takrat povedli z 2:0 v nizih, na koncu pa izgubili z 2:3, tokrat pa napake niso ponovili.

Slovencem na Poljskem ne more pomagati organizator igre Dejan Vinčić, ki si je pretekli teden na pripravljalni tekmi v Mariboru poškodoval gleženj in bo izpustil tudi prvenstvo stare celine.

Alen Djordjevič
Sportal Alen Djordjevič: Hvaležen, da sem lahko tam, kjer je lahko le redkokdo

Poljaki slavili desetkrat

Na turnirju štirih reprezentanc so bili doslej najuspešnejši Poljaki, ki so zmagali desetkrat, tudi lani. Dveh zmag na Wagnerjevem memorialu so se veselile še Brazilija, Rusija in Nizozemska, eno pa Italija, Nemčija in Bolgarija. Skozi zgodovino je sicer na njem nastopilo 21 evropskih reprezentanc, poleg njih pa še Egipt, Tunizija, Kitajska, Iran, Japonska, Avstralija, Brazilija, Argentina, Kanada in Kuba.

Po koncu memoriala v spomin na nekdanjega poljskega reprezentanta in selektorja se bodo slovenski odbojkarji vrnili v domovino, v Ljubljani opravili še zadnje treninge, prihodnjo nedeljo pa se nato odpravili na pot proti bolgarski Varni, kjer bo reprezentanca v sredo, 30. avgusta, proti Ukrajini začela nastope med evropsko elito.

Hubert Wagner Memorial, Krakov

Petek, 18. avgust
Poljska : Slovenija 0:3 (-21, -18, -21)
Pajenk 4, Planinšič, Kozamernik 7, Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Štern, Ropret 3, Urnaut 10, Čebulj 17, Možič 17, Mujanović.

Italija : Francija 3:0 (27, 21, 20)

Sobota, 19. avgust
14.00 Slovenija - Italija
17.00 Poljska - Francija

Nedelja, 20. avgust
14.00 Francija - Slovenija
17.00 Poljska - Italija

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenke za uvod naletele na previsoko oviro
Ne spreglejte