Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2023,
22.38

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

EuroVolley2023 Marco Bonitta slovenska ženska odbojkarska reprezentanca

Petek, 18. 8. 2023, 22.38

8 mesecev, 2 tedna

evropsko prvenstvo v odbojki za ženske, 4. dan

Slovenke za uvod naletele na previsoko oviro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
slovenska ženska odbojkarska reprezentanca | Slovenske odbojkarice so izgubile svojo prvo tekmo na EP. | Foto CEV

Slovenske odbojkarice so izgubile svojo prvo tekmo na EP.

Foto: CEV

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na svoji prvi tekmi evropskega prvenstva morala priznati premoč favoriziranim Poljakinjam. Te so bile v Gentu boljše s 3:0 (19, 14, 19). Branilke naslova Italijanke so zvečer gladko odpravile Švico.

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Sportal Začelo se je tudi v "slovenski" skupini, Slovenke odštevajo: Super nasprotnice za uvod

Skupinski del 33. prvenstva stare celine poteka v Belgiji, Estoniji, Italiji in Nemčiji. Slovenske odbojkarice, ki na evropskem prvenstvu sodelujejo tretjič, skupinski del igrajo v zahtevni skupini v Gentu, kjer se bodo poleg Poljakinj, v naslednjih dneh pomerile še z domačinkami Belgijkami, Srbkinjami, Ukrajinkami in Madžarkami.

Tretji nastop na EP po letih 2015 in 2019 so slovenske odbojkarice odprle z porazom. Kljub borbeni predstavi so bile danes po treh nizih premočne poljske tekmice. Slovenski selektor Marco Bonitta je srečanje začel s podajalko Saro Najdič, korektorico Evo Zatković, srednjima blokerkama Sašo Planinšec in Mirto Velikonja Grbac, sprejemalkama Loreno Lorber Fijok in Mijo Šiftar ter prosto igralko Katjo Banko.

Slovenke so tekmo suvereno začele, Poljakinjam nudile odpor in igrale točko za točko. Poljakinje so vodstvo prvič prevzele šele pri izidu 14:13. Slovenke so izenačile na 15:15, a so Poljakinje po točki Martyne Lukasik spet povedle za tri (20:17). Po tem so poljske odbojkarice prvi niz rutinsko pripeljale do konca in ga dobile s 25:19.

Eva Zatkovič se je podpisala pod devet točk. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Eva Zatkovič se je podpisala pod devet točk. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Drugega so Poljakinje začele precej bolje in hitro povedle s 7:4 in 9:5. Izbranke italijanskega stratega na slovenski klopi so lovile Poljakinje, a so te uspešno odbijale vse slovenske napade in svojo prednost še povišale. Pri 17:9 je bil Bonitta primoran vzeti novo minuto odmora, a tudi to ni kaj prida zadostovalo. Poljakinje so še naprej narekovale ritem in v tem nizu izkoristile prvo zaključno žogo po avtu Šiftarjeve.

Zadnji niz je v začetku minil v podobnem slogu kot drugi, Poljakinje so si nabrale nekaj točk naskoka, Slovenke pa so jih morale loviti. Po točki Zatkovićeve so se Slovenke približale na dve, po bloku Maše Pucelj pa le še na točko zaostanka (9:10). Vseeno stika slovenski izbrani vrsti s Poljakinjami ni uspelo zadržati, te so zbežale na 18:14, prednosti pa niso spustile iz rok in dobile še tretji niz. V slovenski vrsti je bila z devetimi točkami najuspešnejša Eva Zatković, Mija Šiftar jih je dodala sedem. Pri Poljakinjah sta jih 13 dosegli Lukasikova in Magdalena Stysiak.

Cilj Slovenk je preboj iz skupine, za kar bo treba skupinski del končati med prvimi štirimi reprezentancami, tihe želje pa segajo še korak dlje. Pričakovati gre, da bodo bodo svoje priložnosti iskale predvsem na zadnjih dveh srečanjih skupinskega dela (Madžarska, Ukrajina). Urnik Slovenk je zahteven, saj bodo edine v svoji skupini s petimi tekmami opravile v šestih dneh (preostale v sedmih, gostiteljice v osmih). 

Kaj so povedali po tekmi?

Marco Bonitta, selektor Slovenije: "Najprej čestitke Poljski, ampak čestitke tudi slovenski ekipi, saj smo v tekmo pristopili zelo dobro. Z agresivnim pristopom, še posebej na servisu. Toda trenutno nimamo moči, da ostanemo na isti ravni za dlje časa v nizu. Igrale so zelo dobro, trudili smo se po najboljših močeh. Nekaj napak, ampak igrati proti tako močni ekipi je zelo, zelo težko."

Marco Bonitta je bil zadovoljen s pristopom k tekmi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Marco Bonitta je bil zadovoljen s pristopom k tekmi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Mirta Velikonja Grbac, reprezentantka Slovenije: "Zelo smo ponosne na ta začetek, led je prebit. V prvem nizu smo pokazale našo igro, izkoristile smo njihovo nekakšno podcenjevanje na trenutke. Sicer so nam potem pokazale, kako znajo one igrati v drugem svetu, ampak ne glede na to smo se tudi v tretjem nizu borile naprej. Dale smo vse od sebe in zato je bila tekma malo bolj zanimiva. Zelo sem ponosna na ekipo in upam, da bomo tako nadaljevali."

Saša Planinšec, reprezentantka Slovenije: "Veliko dobrih stvari lahko odnesemo iz današnje tekme, predvsem sem najbolj vesela, da se nismo bale nasprotnic in smo tekmo začele zelo samozavestno. Potegniti moramo najboljše stvari iz današnjega dne in jih prenesti na jutrišnjo še boljšo igro."

Koroška
Sportal Na pomoč po poplavah tudi odbojkarji: Ves čas smo v mislih premlevali, kako bi lahko še dodatno pomagali

Na evropskem prvenstvu sodeluje 24 reprezentanc, ki so v skupinskem delu razdeljene v štiri skupine po šest ekip. Po skupinskem delu štiri najvišje uvrščene iz vsake skupine napredujejo v izločilne boje.

Cilj Slovenk je preboj iz skupine v osmino finala. Tja vodijo prva štiri mesta vsake skupine. | Foto: CEV Cilj Slovenk je preboj iz skupine v osmino finala. Tja vodijo prva štiri mesta vsake skupine. Foto: CEV

Alen Djordjevič
Sportal Alen Djordjevič: Hvaležen, da sem lahko tam, kjer je lahko le redkokdo

Slovenke po tekmi s Poljsko v soboto ob 20. uri čaka srečanje z domačinkami, v nedeljo pa s Srbkinjami, aktualnimi evropskimi podprvakinjami. Po dnevu premora se bodo Slovenke v torek pomerile z Madžarkami, za konec predtekmovalnega dela dan kasneje pa še z Ukrajinkami.

Reprezentanca Slovenije:

Podajalki: Sara Najdič, Eva Pogačar
Sprejemalke: Mija Šiftar, Maša Pucelj, Lorena Lorber Fijok, Isa Ramić, Naja Boisa
Srednje blokerke: Saša Planinšec, Nika Milošič, Mirta Velikonja Grbac
Korektorici: Iza Mlakar, Eva Zatković
Prosti igralki: Anja Mazej, Katja Banko

Evropsko prvenstvo:

Petek, 18. avgust

Lestvice:

Preberite še:

Bolgarija Hrvaška, EuroVolley 2023
Sportal Francozinje do suverene zmage, Hrvatice izgubile z Bolgarkami

 

Ne spreglejte