Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 8. 2023,
23.21

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Marco Bonitta EuroVolley2023 slovenska ženska odbojkarska reprezentanca

Četrtek, 17. 8. 2023, 23.21

8 mesecev, 2 tedna

evropsko prvenstvo v odbojki za ženske, 3. dan

Začelo se je tudi v "slovenski" skupini, Slovenke odštevajo: Super nasprotnice za uvod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
slovenska ženska odbojkarska reprezentanca | Slovenke na evropskem prvenstvu sodelujejo tretjič. Uvodno tekmo bodo odigrale v petek ob 20. uri proti Poljakinjam. | Foto OZS/Aleš Oblak

Slovenke na evropskem prvenstvu sodelujejo tretjič. Uvodno tekmo bodo odigrale v petek ob 20. uri proti Poljakinjam.

Foto: OZS/Aleš Oblak

Na 33. evropskem prvenstvu za odbojkarice so se boji začeli tudi v skupini A, v kateri tekmujejo Slovenke. Te so prvi trening na uradnem prizorišču v Gentu opravile popoldan, v petek ob 20. uri pa jih čaka prva tekma. Nasproti jim bodo stale pete z zadnjega EP in bronaste v letošnji ligi narodov Poljakinje. Že danes so se v sklopu skupine A gostiteljice Belgijke pomerile z Madžarkami in zmagale s 3:0. Bolgarke so za drugo zmago s 3:1 premagale Bosno in Hercegovino. Nizozemke, ki so na zadnjem EP končale kot četrte, pa so bile s 3:0 boljše od Špank.

EP v odbojki za ženske, Italija - Romunija, Verona
Sportal Branilke naslova z zmago v spektakularni kulisi odprle EP
Koroška
Sportal Na pomoč po poplavah tudi odbojkarji: Ves čas smo v mislih premlevali, kako bi lahko še dodatno pomagali

Skupinski del 33. prvenstva stare celine poteka v Belgiji, Estoniji, Italiji in Nemčiji. Slovenske odbojkarice, ki na evropskem prvenstvu sodelujejo tretjič, bodo skupinski del igrale v Gentu, kjer jim bodo nasproti stale domačinke, Srbkinje, Poljakinje, Ukrajinke in Madžarke. Osnovni cilj Slovenk je preboj iz skupine, za kar bo treba skupinski del končati med prvimi štirimi reprezentancami. To jim je leta 2019 ob istem sistemu tudi uspelo. Tihe želje pa segajo še korak dlje.

Na prvih treh obračunih jih čakajo na papirju najzahtevnejše nasprotnice (Poljska, Belgija, Srbija), tako da gre pričakovati, da bodo svoje priložnosti iskale na zadnjih dveh srečanjih skupinskega dela (Madžarska, Ukrajina). Urnik Slovenk je zahteven, saj bodo edine v svoji skupini s petimi tekmami opravile v šestih dneh (preostale v sedmih, gostiteljice v osmih). 

Na evropskem prvenstvu sodeluje 24 reprezentanc, ki so v skupinskem delu razdeljene v štiri skupine po šest ekip. Po skupinskem delu štiri najvišje uvrščene iz vsake skupine napredujejo v izločile boje.

Alen Djordjevič
Sportal Alen Djordjevič: Hvaležen, da sem lahko tam, kjer je lahko le redkokdo

"Še na zadnji tekmi proti Hrvaški smo igrali z veliko igralkami in vse so pripravljene pomagati ekipi, da dosežemo naš cilj in se uvrstimo med najboljših šestnajst reprezentanc," pravi selektor Slovenk Marco Bonitta. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Še na zadnji tekmi proti Hrvaški smo igrali z veliko igralkami in vse so pripravljene pomagati ekipi, da dosežemo naš cilj in se uvrstimo med najboljših šestnajst reprezentanc," pravi selektor Slovenk Marco Bonitta. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Dvignili smo našo raven in kakovost, pripravljeni smo na naslednji korak"

"Naredili smo vse, kar smo si zadali. Ekipa je pripravljena in veselimo se že, da bomo začeli nastope. Še na zadnji tekmi proti Hrvaški smo igrali z veliko igralkami in vse so pripravljene pomagati ekipi, da dosežemo naš cilj in se uvrstimo med najboljših šestnajst reprezentanc. Dvignili smo našo raven, dvignili kakovost in pripravljeni smo na naslednji korak. Naša moč je v tem, da imamo 14 podobno kakovostnih igralk, najti moramo le pravo ravnotežje. Imam srečo, da lahko skozi posamezno tekmo ali pa iz tekme v tekmo menjam igralke. Tudi zato nismo povsem določili udarne zasedbe, saj lahko ekipi pomaga veliko igralk. Videli bomo, kako bo šlo iz tekme v tekmo, in se prilagajali," je pred začetkom prvenstva v izjavi za Odbojkarsko zvezo Slovenije razmišljal italijanski strateg na slovenski klopi Marco Bonitta.

Bolgarija Hrvaška, EuroVolley 2023
Sportal Francozinje do suverene zmage, Hrvatice izgubile z Bolgarkami

"Poljakinje so za nas super nasprotnik, saj lahko prvenstvo začnemo brez pritiska, spoznamo dvorano, sproščeno odigramo po svojih najboljših močeh in posežemo čim višje, kolikor se bo pač dalo." | Foto: OZS "Poljakinje so za nas super nasprotnik, saj lahko prvenstvo začnemo brez pritiska, spoznamo dvorano, sproščeno odigramo po svojih najboljših močeh in posežemo čim višje, kolikor se bo pač dalo." Foto: OZS

Kapetanka: Super nasprotnik za uvod, saj lahko začnemo brez pritiska

Če bo za večino Slovenk to prvi nastop na evropskih prvenstvih, pa ima kapetanka reprezentance Saša Planinšec kar nekaj tovrstnih izkušenj. Nastopila je že na EP 2015 in 2019. "Začeli smo se pripravljati na tekmo s poljsko reprezentanco, ki je sestavljena iz zares kakovostnih igralk. Menim, da je to za nas super nasprotnik, saj lahko prvenstvo začnemo brez pritiska, spoznamo dvorano, sproščeno odigramo po svojih najboljših močeh in posežemo čim višje, kolikor se bo pač dalo. Naša zasedba je v primerjavi s prejšnjima evropskima prvenstvoma zelo spremenjena, ampak mislim, da smo se v ekipi dobro ujele, vzpostavile energijo in povezanost na terenu, kar nas lahko krasi na tem prvenstvu. Imamo veliko mladih igralk, ki pa so zelo kakovostne. Menim, da je ogromno deklet, ki lahko na tem evropskem prvenstvu prispevajo k dobremu rezultatu," pa pred začetkom pravi kapetanka.

Ta bo uvodno tekmo prvenstva z rojakinjami proti Poljakinjam odigrala v petek ob 20. uri.

Reprezentanca Slovenije:

Podajalki: Sara Najdič, Eva Pogačar
Sprejemalke: Mija Šiftar, Maša Pucelj, Lorena Lorber Fijok, Isa Ramić, Naja Boisa
Srednje blokerke: Saša Planinšec, Nika Milošič, Mirta Velikonja Grbac
Korektorici: Iza Mlakar, Eva Zatković
Prosti igralki: Anja Mazej, Katja Banko

Evropsko prvenstvo:

Četrtek, 17. avgust

Lestvice:

Preberite še:

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenke zmagovito opravile zadnji test pred EP
slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenci po odgovore na Poljsko, Dejan Vinčić brez EP
Ne spreglejte