Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 8. 2023,
16.34

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,17

Natisni članek

Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley2023

Sobota, 19. 8. 2023, 16.34

8 mesecev, 2 tedna

wagnerjev memorial, krakov, 2. dan

Slovenci po hudem boju spravili na kolena aktualne svetovne in evropske prvake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,17
slovenska odbojkarska reprezentanca : Italija, liga narodov | Slovenski odbojkarji se merijo z zahodnimi sosedi. | Foto Volleyballworld

Slovenski odbojkarji se merijo z zahodnimi sosedi.

Foto: Volleyballworld

Slovenski odbojkarji so na močnem pripravljalnem turnirju v Krakovu po zanesljivi petkovi zmagi nad Poljsko (3:0) dan pozneje v tesnem boju s 3:2 premagali še aktualne svetovne in evropske prvake Italijane. Tako Slovenci kot Italijani so igrali z drugo postavo. V nedeljo ob 14. uri se bodo Slovenci pomerili še s Francozi, ki so v soboto z 1:3 izgubili proti Poljakom. 

slovenska odbojkarska reprezentanca : Poljska
Sportal Slovenci navdušili in zanesljivo odpravili Poljake
Koroška
Sportal Na pomoč po poplavah tudi odbojkarji: Ves čas smo v mislih premlevali, kako bi lahko še dodatno pomagali

Slovenija : Italija 3:2 (-20, 19, 23, -21, 23)

Pajenk, Planinšič 2, Kozamernik, Toman, Bračko 10, Štalekar 10, Koncilja 4, Kovačič, Štern 13, Ropret, Urnaut, Čebulj, Možič 4, Mujanović 27.

Zasedba Gheorgheja Cretuja je turnir odprla z zanesljivo petkovo zmago nad Poljaki s 3:0 (21, 18, 21). Manj kot 24 ur po zmagi jo je čakal drugi obračun. Nasproti ji je stala na papirju ena najboljših reprezentanc na svetu, svetovna in evropska prvakinja Italija. Zahodni sosedi so v petek brez oddanega niza premagali Francoze. Slovenci in Italijani so se zadnjič pomerili v začetku julija, ko so v ligi narodov s 3:0 slavili azzurri. Tokrat je bila zgodba drugačna. Pet nizov je bilo potrebnih, da smo dobili zmagovalca. In odločilnega so Slovenci dobili s 25:23.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Italija, liga narodov | Foto: Volleyballworld Foto: Volleyballworld

V obračun z zahodnimi sosedi se je slovenska podala v skorajda povsem spremenjeno zasedbo kot na prvi tekmi proti gostiteljem. Selektor je namreč v njej pustil le Roka Možiča, ki je proti Poljakom igral kot korektor, tokrat pa ga vrnil na mesto sprejemalca. Ob njega je postavil le mlajše člane reprezentance in odbojkarje, ki sicer igrajo manj. A korektor Nik Mujanović, podajalec Uroš Planinšič, srednja blokerja Sašo Štalekar in Danijel Koncilja, sprejemalec Rok Bračko ter prosti igralec Urban Toman so mu zaupanje vrnili z obrestmi. Tudi italijanski strateg Ferdinando De Giorgi je nosilce igre spočil: Alessandro Michieletto, Daniele Lavia, Yuri Romano, Fabio Balaso, Gianluca Galassi, Simone Giannelli so skoraj vso srečanje spremljali ob igrišču.

V uvodnem nizu so bili Italijani sicer boljši, saj so jim slovenski odbojkarji večino časa gledali v hrbet. Sredi niza so povedli s 17:11. Slovenski posvet je tekmece zaustavil, a so ti vseeno dobili prvi niz.

V drugem je Cretu namesto Možiča v igro poslal Žigo Šterna, Slovenija pa je zaigrala kot prerojena. Italije v tem nizu niso spustili predse in hitro ušla na 19:15. Po dobrem servisu Planinšiča je prednost v začetku končnice prvič poskočila na šest točk (22:16) in omogočila miren zaključek niza.

V tretjem so Slovenci vzdrževali razdaljo, ob koncu pa so se postavili v zahteven položaj. Italijani so po zaslugi dobre obrambe dosegli tri zaporedne točke in izid poravnali, nazadnje še na 23:23, a so Slovenci tudi ta niz pripeljali do konca.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Poljska | Foto: Odbojkarska zveza Slovenije Foto: Odbojkarska zveza Slovenije

Italijani so v naslednjem le prevzeli vajet v svoje roke, Slovenci pa so hitro zaostali z 1:6. Te so nato strnili svoje vrste in kasneje izenačili na 18:18. Vseeno so bili Italijani do konca niza boljši tekmec in dvoboj poslali v odločilni, peti niz.

V njem sta bili ekipi vseskozi tesno skupaj, tudi po zaslugi italijanskih napak na servisu. Pri 23:23 sta le sledili zaključni žogi 19-letnega Mujanovića, ta je najprej uspešno zaključil napad, za tem pa bil še pozoren na mreži in z blokom odločil tekmo.

Od Slovencev je bil s 27 točkami najboljši Mujanović, s 13 mu je sledil Štern, po deset sta jih dodala Bračko in Štalekar.

"Mlajši reprezentanti smo pokazali, da se lahko kosamo tudi z najboljšimi reprezentancami na svetu. Ni važno, kdo nam stoji nasproti. Pokazali smo pogum in ogromno željo po dokazovanju. Potem ko večino dosedanje reprezentančne akcije nismo igrali veliko, smo dokazali, da zmoremo. Stopili smo skupaj in odigrali fenomenalno tekmo," je za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejal Štalekar.

 

"To je bila izvrstna izkušnja. Izredno sem vesel, da sem imel priložnost igrati proti tako kakovostni ekipi. Tekma je bila naporna, a z vztrajnostjo in ekipnim delom smo izvlekli zmago. Ponosen sem nase in celotno ekipo," je dodal Mujanović.

Poljaki slavili desetkrat

Na turnirju štirih reprezentanc so bili doslej najuspešnejši Poljaki, ki so zmagali desetkrat, tudi lani. Dveh zmag na Wagnerjevem memorialu so se veselile še Brazilija, Rusija in Nizozemska, eno pa Italija, Nemčija in Bolgarija. Skozi zgodovino je sicer na njem nastopilo 21 evropskih reprezentanc, poleg njih pa še Egipt, Tunizija, Kitajska, Iran, Japonska, Avstralija, Brazilija, Argentina, Kanada in Kuba.

Po koncu memoriala v spomin na nekdanjega poljskega reprezentanta in selektorja se bodo slovenski odbojkarji vrnili v domovino, v Ljubljani opravili še zadnje treninge, prihodnjo nedeljo pa se nato odpravili na pot proti bolgarski Varni, kjer bo reprezentanca v sredo, 30. avgusta, proti Ukrajini začela nastope med evropsko elito.

Hubert Wagner Memorial, Krakov

Sobota, 19. avgust

Preberite še: 

slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenci po odgovore na Poljsko, Dejan Vinčić brez EP
slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenke za uvod naletele na previsoko oviro
Ne spreglejte