Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
26. 11. 2021,
20.00

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

NK Koper NK Domžale NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor konferenčna liga Tottenham NK Mura

Petek, 26. 11. 2021, 20.00

2 leti, 5 mesecev

Odmevne zmage slovenskih klubov v Evropi

Največja slovenska zmaga v Evropi vseh časov. Resnično? #anketa

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Mura Tottenham, Ante Šimundža | Ante Šimundža je v četrtek popeljal Muro do senzacionalne zmage v konferenčni ligi, ki je odmevala po Evropi. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Ante Šimundža je v četrtek popeljal Muro do senzacionalne zmage v konferenčni ligi, ki je odmevala po Evropi.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenski nogometni klubi so se v treh desetletjih v Evropi pomerili proti številnim tekmecem, številnim zvezdniškim imenom z bogatimi klubskimi blagajnami in pestrimi zgodovinskimi dosežki, a zmage nad tako zvenečim velikanom, kot je Tottenham, še niso dočakali. Je zaradi tega senzacionalna zmaga Mure nad Londončani največja vseh časov?

Mura Tottenham, Tomi Horvat
Sportal Mojstrovina Slovenca odzvanja v Evropi #video

Sprehod v kratko zgodovino državne samostojnosti, ki traja tri desetletja, nam pritrjuje, kako so slovenski nogometni klubi v Evropi že mnogokrat prekrižali načrte favoritom. Pa so kdaj proslavljali zmago nad tako velikim tekmecem, kot so jo izbranci Anteja Šimundže v četrtek? Vprašanje. 25. november 2021 bi se lahko v zgodovino slovenskega nogometa vpisal kot datum, ko je na sončni strani Alp padel največji klub. Ponujamo tudi nekaj razlogov, zakaj bi lahko bilo tako.

Deveti najdražji klub na svetu

Kapetan Tottenhama in angleške nogometne reprezentance Harry Kane je vreden 15-krat toliko kot vsa zasedba Mure. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Kapetan Tottenhama in angleške nogometne reprezentance Harry Kane je vreden 15-krat toliko kot vsa zasedba Mure. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Tottenham že dalj časa spada med najdražje klube na svetu. Italijanski strateg Antonio Conte, že dolga leta neizogiben član trenerske elite na svetu, ima na voljo varovance, ki so po oceni Transfermarkta vredni skoraj 700 milijonov evrov! Kapetan Harry Kane je tretji najdražji nogometaš na svetu. Vreden je 120 milijonov evrov, več kot 15 celotnih zasedb slovenskih prvakov iz Murske Sobote.

Od 28-letnega angleškega napadalca imata višjo tržno vrednost zgolj Francoz Kylian Mbappe (160) in trenutno poškodovani Norvežan Erling Braut Haaland (150). Na lestvici najdražjih ekip zaseda Tottenham deveto mesto. Zaostaja le za Manchester Cityjem, PSG, Manchester Unitedom, Chelseajem, Liverpoolom, Bayernom, Realom in Oblakovim Atleticom, hkrati pa mu gledajo v hrbet takšni velikani, kot so Barcelona, Borussia Dortmund, Juventus, Arsenal …

Katera je ''največja'' zmaga slovenskega kluba v Evropi?

  • Maribor proti PSV (2:1 – 1998)
    0,83 %
    14 glasov
  • Maribor proti Lyonu (2:0 / 1:0 v gosteh - 1999)
    47,38 %
    795 glasov
  • Maribor proti Dinamu Kijev (1:0 v gosteh – 1999)
    1,25 %
    21 glasov
  • Olimpija proti Espanyolu (2:1 – 2000)
    0,89 %
    15 glasov
  • Gorica proti Köbenhavnu (5:0 v gosteh – 2005)
    1,31 %
    22 glasov
  • Domžale proti Stuttgartu (1:0 - 2005)
    0,60 %
    10 glasov
  • Maribor proti Villarrealu (2:1 v gosteh – 2006)
    1,01 %
    17 glasov
  • Koper proti Dinamu Zagreb (3:0 – 2010)
    0,54 %
    9 glasov
  • Maribor proti Celticu (1:0 v gosteh - 2014)
    0,24 %
    4 glasov
  • Domžale proti West Hamu (2:1 – 2016)
    1,13 %
    19 glasov
  • Domžale proti Freiburgu (2:0 – 2017)
    0,60 %
    10 glasov
  • Mura proti Tottenhamu (2:1 - 2021)
    43,50 %
    730 glasov
  • Katera druga
    0,72 %
    12 glasov
Oddanih 1678 glasov

Iz podivjanega plesa številk in milijonov evrov, ki spremlja najdražje klube na svetu, je mogoče hitro razbrati, kaj vse predstavlja Tottenham. Ne le na Otoku ali v Evropi, ampak tudi v Aziji, kjer ima ogromno simpatizerjev, podobno velja tudi za Severno Ameriko. In še kje drugje. Čeprav ''petelini'' zaostajajo za vrhom angleškega prvenstva, trenutno so na sedmem mestu, pa je treba poudariti, kako so leta 2019 igrali v finalu lige prvakov, v svojih vitrinah pa imajo tudi tri evropske lovorike. Resda je od zadnje (pokal Uefa) preteklo že 37 let, a je klubski magnat iz severnega dela Londona vztrajen v nameri, da število izboljša.

Tottenham je leta 2019 v finalu lige prvakov v Madridu izgubil proti Liverpoolu. Glavni sodnik v dvoboju je bil Slovenec Damir Skomina. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tottenham je leta 2019 v finalu lige prvakov v Madridu izgubil proti Liverpoolu. Glavni sodnik v dvoboju je bil Slovenec Damir Skomina. Foto: Guliverimage/Getty Images

No, v tej sezoni jo bo težko. Čeprav je veljal za prvega favorita za osvojitev novoustanovljene konferenčne lige, mu grozi slovo od evropskih zelenic že po skupinskem delu, saj je zaradi slabšega medsebojnega izkupička proti Vitesseju (3:2 v Londonu in 0:1 v Arnhemu), s katerim imata enako število točk (7), v slabšem položaju.

V zadnjem krogu Londončani gostijo vodilni Rennes, ki si je že zagotovil prvo mesto, Nizozemci pa Muro. Če bo Vitesse premagal slovenskega prvaka, bo Tottenham že sklenil evropsko sezono, kar bi bil nov udarec londonskim milijonarjem. Tudi zaradi poraza v Ljudskem vrtu, po katerem se je na njih usul plaz kritik, med očitki navijačev in javnosti pa se največkrat pojavlja beseda sramota.

Pred štirimi leti je Ljudski vrt napolnil drugi angleški velikan, Liverpool, in v ligi prvakov premagal Maribor s kar 7:0. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pred štirimi leti je Ljudski vrt napolnil drugi angleški velikan, Liverpool, in v ligi prvakov premagal Maribor s kar 7:0. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pa Tottenham ni največji klub, ki je v slabih 30 letih, odkar se klubi s sončne strani Alp udeležujejo evropskih tekmovanj, gostoval v Sloveniji. Je pa verjetno največji na seznamu klubov, ki so proti slovenskemu klubu doživeli poraz. Takšnih uspehov ni bilo veliko, tiste največje lahko preštejemo skoraj na prste obeh rok. A tako senzacionalne zmage, kot je bila ta, dosežena v četrtek v Ljudskem vrtu, najverjetneje še ni bilo.

Fotogalerija s tekme v Ljudskem vrtu, foto Blaž Weindorfer/Sportida:

Fotogalerija
1 / 81

Pogled v zgodovino priča o tem, da se slovenski klub še ni mogel pohvaliti s tako mogočno trofejo! Muri ni prinesla le nagrade polovice milijona evrov, kakršno prejme zmagovalec dvoboja konferenčne lige, ampak še marsikaj več. Tudi dokaz, kako nogomet, če se trudiš in načrtno gradiš pot do uspeha ter napredka kluba, vse skupaj tudi vrne. Na najlepši način. Muri se je tako posrečilo v peto, kar zadeva zgodovinske nastope v konferenčni ligi.

Osmi klub iz "petice", ki je občutil slovensko moč

Prvi član "petice", ki jo je dobil v Evropi po prstih od slovenskega kluba, je bil leta 1999 Lyon. | Foto: Reuters Prvi član "petice", ki jo je dobil v Evropi po prstih od slovenskega kluba, je bil leta 1999 Lyon. Foto: Reuters Kateri evropski klubi, zlasti tisti iz najmočnejših lig na svetu, pa so v Evropi že izgubili proti tekmecu iz Slovenije? Če se osredotočimo zgolj na klube, ki so v obdobju evropskih spopadov s slovenskimi klubi igrali v priljubljeni ligi petice, je Tottenham šele osmi, ki je izgubil proti slovenskemu klubu.

Poleg njega so slovenski klubi presenetili še angleški West Ham United, ki je leta 1965 osvojil pokal pokalnih zmagovalcev (Domžale leta 2016 v Ljubljani), francoski Lyon (Maribor leta 1999 tako v Mariboru kot tudi Lyonu), španski Villarreal, ki je v prejšnji sezoni osvojil evropsko ligo (Maribor leta 2006 v Villarrealu), nemški Freiburg (Domžale leta 2017 v Ljubljani), nemški Stuttgart (Domžale leta 2005 v Domžalah), španski Espanyol (Olimpija leta 2000 v Ljubljani) in italijanski Palermo (Maribor leta 2010 v Mariboru). Prav nihče izmed omenjenih ne izžareva takšne veličine kot Tottenham, ki je osvojil tudi tri evropske lovorike.

Sportal Voditelja umirala od smeha: poklical je Anglež, ki navija za Muro #video

Milan, Atletico, Chelsea in Liverpool (skoraj) nedotakljivi

Mariborčani so pred 22 leti v ligi prvakov v gosteh presenetili ukrajinskega velikana Dinamo Kijev. | Foto: Reuters Mariborčani so pred 22 leti v ligi prvakov v gosteh presenetili ukrajinskega velikana Dinamo Kijev. Foto: Reuters O tem, kakšna sta veličina in ugled Tottenhama, priča tudi podatek, kako so Spursi eden izmed 12 klubov, ki so spomladi ustanovili kontroverzno superligo. Ta je hitro propadla, med klubi, ki so čez noč spremenili načrte in se pokesali Evropski nogometni zvezi (Uefa), pa so bili tudi Londončani. Od 12 velikanov, predvidenih za igranje v superligi, so v preteklosti poleg Tottenhama v Sloveniji gostovali še AC Milan (zmaga nad Olimpijo s 3:0 leta 1992), Atletico Madrid (zmaga nad Mariborom s 3:0 leta 1992), Chelsea (remi z Mariborom 1:1 leta 2014) ter Liverpool (remi z Olimpijo 1:1 leta 2003 in zmaga nad Mariborom 7:0 leta 2017). Vsi so ostali neporaženi, Londončanom pa se namera ni posrečila.

Kar zadeva zmage, so slovenski klubi, v tem primeru zgolj NK Maribor, premagovali v Evropi tudi tekmece, ki so se pred tem polastili evropskih lovorik. Vijolice so tako v Ljudskem vrtu leta 1998 presenetile nekdanjega evropskega prvaka PSV Eindhoven (2:1), 16 let pozneje pa so v Glasgowu pokvarile načrte Celticu (1:0 v gosteh). Mariborčani so leta 2012 nadigrali Panathinaikos (3:0), ki je leta 1971 zaigral v velikem evropskem finalu in izgubil, leta 1999 so v gosteh z zadetkom Anteja Šimundže, zdajšnjega zelo uspešnega trenerja Mure, premagali Dinamo Kijev (1:0), ki je dvakrat osvojil pokal pokalnih zmagovalcev (1975 in 1986), leta 2011 so bili doma boljši od Glasgow Rangers (2:1), zmagovalca pokala pokalnih zmagovalcev leta 1972, leta 2016 so z 1:0 ugnali škotski Aberdeen, nekdanjega zmagovalca pokala pokalnih zmagovalcev, pred 10 leti pa so Koprčani v kvalifikacijah za ligo prvakov premagali s 3:0 (a zaradi poraza z 1:5 v Zagrebu) Dinamo Zagreb, sicer zmagovalca pokala velesejemskih mest leta 1967, predhodnika pokala Uefa. S tem pa se seznam slovenskih zmag na dobitniki evropskih lovorik konča.

Kateri klubi iz lige petice so priznali premoč slovenskemu klubu?

Anglija: Tottenham in West Ham (Chelsea in Liverpool sta ostala neporažena)
Francija: Lyon (Marseille, Monaco in Rennes)
Italija: Palermo (Lazio, Milan, Parma, Roma)
Nemčija: Freiburg in Stuttgart (Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund, Eintracht Frankfurt, Hertha Berlin, Köln, Schalke, Stuttgart)
Španija: Espanyol in Villarreal (Atletico Madrid, Sevilla)

Ko 341. klub na lestvici šokira dvanajstega

Na aktualni lestvici klubskega koeficienta Evropske nogometne zveze (Uefa) je Mura šele na 341. mestu, kar je po porazu v Mariboru še dodatno zabolelo vse navijače Tottenhama.

V četrtek "vijoličasti" Tottenham je na klubski lestvici Uefe od Mure uspešnejši kar za 329 mest! | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida V četrtek "vijoličasti" Tottenham je na klubski lestvici Uefe od Mure uspešnejši kar za 329 mest! Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Na lestvici, ki zajema uspešnost v zadnjih petih sezonah, je trenutno najboljši Bayern München, takoj za njim sta Manchester City in Liverpool, ki že ima izkušnje z nastopi proti slovenskim tekmecem, s katerima (Olimpija in Maribor) je odigral štiri tekme, a še ni izgubil. Sodeč po tej lestvici, je najboljši klub, ki je izgubil proti slovenskemu klubu, prav Tottenham, ki je na 12. mestu. Katera mesta zasedajo najboljši evropski klubi, s katerimi so se slovenski klubi že merili v Evropi?

Slovenski klubi proti najboljšim 50 klubom s trenutne lestvice Uefe:

Liverpool – 3. mesto na lestvici (3:0 in 1:1 Olimpija 2003, 3:0 in 7:0 Maribor 2017)
Chelsea – 4. (6:0 in 1:1 Maribor 2014)
Atletico – 10. (6:1 in 3:0 Maribor 1992)
Sevilla – 11. (2:1 in 2:2 Maribor 2014, 3:0 in 1:1 Maribor 2017)
Tottenham – 12. (2:1 Rudar 1995, 3:1 in 1:1 Maribor 2012, 5:1 in 1:2 Mura 2021)
Roma – 13. (7:0 in 4:1 Gorica 2000)
Borussia Dortmund – 16. (2:1 in 0:0 Maribor 1993)
Ajax – 17. (9:1 in 1:1 Maribor 1997)
Villarreal – 20. (1:2 in 1:1 Maribor 2006)
Lyon – 22. (0:1 in 0:2 Maribor 1999)
Sporting Lizbona – 26. (3:1 in 1:1 Maribor 2014)
Benfica* – 27. (3:0 in 5:0 Izola 1992)
Lazio – 29. (4:0 in 4:0 Maribor 1999, 3:1 in 2:0 Mura 2012, 1:0 in 4:1 Maribor 2013)
Bayer Leverkusen – 30. (0:0 in 2:1 Maribor 1999)
Zenit St. Peterburg – 32. (3:0 in 4:2 Primorje 2000)
Dinamo Zagreb – 33. (2:1 in 1:1 Maribor 2003, 2:1 in 3:1 Domžale 2007, 3:0 in 3:2 Domžale 2008, 5:1 in 0:3 Koper 2010, 2:1 in 1:0 Maribor 2012) 
Dinamo Kijev – 34. (0:1 in 2:1 Maribor 1999)
Eintracht Frankfurt – 35. (2:0 in 1:1 Olimpija 1994)
Glasgow Rangers – 43. (3:1 in 3:0 Maribor 2001, 1:1 in 1:2 Maribor 2011, 3:1 in 0:0 Maribor 2018)
Köbenhavn – 44. (0:5 in 2:1 Gorica 2005)
Celtic Glasgow – 49. (0:1 in 1:1 Maribor 2014)

*v času Jugoslavije tudi 8:1 in 1:1 Olimpija 1970

V odebeljenem tisku so klubi, ki so proti tekmecu iz Slovenije že doživeli poraz.

Mura Tottenham, Harry Kane
Sportal Angleški superzvezdnik po polomu proti slovenskemu "palčku" priznal: Boli, zelo boli
Mura Tottenham, Ante Šimundža
Sportal Tvorec zgodovinskega uspeha, ki bo napolnil klubsko blagajno
Mura Tottenham
Sportal Mura šokirala evropskega velikana, Maroša junak odmevne zmage
Mura Tottenham
Sportal Angleži šokirani in zgroženi, Muro so primerjali s San Marinom
Mura Tottenham
Sportal Delirij v Ljudskem vrtu: zvezdniški Tottenham na kolenih, Mura do velike zmage!
 
Ne spreglejte