Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 11. 2021,
23.47

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,41

8

Natisni članek

Jasmin Kurtić Denis Popović Filip Valenčič konferenčna liga Ante Šimundža Tottenham NK Mura

Četrtek, 25. 11. 2021, 23.47

2 leti, 4 mesece

KONFERENČNA LIGA, SKUPINSKI DEL, 5. KROG

Mura šokirala evropskega velikana, Maroša junak odmevne zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,41

8

Mura Tottenham | Veselje nogometašev Mure po zadetku Tomija Horvata proti Tottenhamu.  | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Veselje nogometašev Mure po zadetku Tomija Horvata proti Tottenhamu.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Nogometaši Mure so pripravili enkratno presenečenje. V Ljudskem vrtu so v 5. krogu konferenčne lige šokirali Tottenham. Prvega favorita skupine G so premagali z 2:1, zmagoviti zadetek pa je v zadnjih sekundah srečanja dosegel Amadej Maroša. Slovenski prvak je pisal zgodovino, saj je osvojil prve točke v novoustanovljenem tekmovanju, gostje, ki jih vodi sloviti Antonio Conte, pa so ostali brez možnosti za prvo mesto.

Mura Tottenham
Sportal Angleži šokirani in zgroženi, Muro so primerjali s San Marinom

Skupinski del konferenčne lige je poskrbel za veliko presenečenje. Čeprav je Tottenham veljal za absolutnega favorita in to jesen na tekmi v Londonu napolnil mrežo Mure (5:1), je v Ljudskem vrtu ostal brez vsega! Eden najbogatejših angleških klubov je doživel boleč poraz (1:2), po katerem je izgubil vse možnosti za osvojitev prvega mesta v skupini G. Tega je osvojil Rennes in si tako že krog pred koncem zagotovil napredovanje.

Poročilo s tekme:

Mura Tottenham
Sportal Delirij v Ljudskem vrtu: zvezdniški Tottenham na kolenih, Mura do velike zmage!

Slovenski prvak je na peti tekmi skupinskega dela novoustanovljenega tekmovanja osvojil prve točke. Premagal je velikega favorita in se mu maščeval za poraz na Otoku. Izbranci Anteja Šimundže, ki so v soboto ostali brez srečanja 1. SNL v Ljubljani, se niso ustrašili zvenečega tekmeca. Tomi Horvat je s pravcato mojstrovino, ki je spominjala na nepozaben zadetek Agima Ibraimija v dresu Maribora na tekmi lige prvakov proti Chelseaju (2014), takrat je vijolice vodil prav Šimundža, popeljal črno-bele v vodstvo, nato pa so gostje v 32. minuti po drugem rumenem kartonu Ryana Sessegnona ostali z igralcem manj. To je bila velika prednost za Muro.

Fotogalerija s tekme v Ljudskem vrtu:

Fotogalerija
1 / 81

Otočani so težje od pričakovanega prevzeli pobudo, po tem, ko je Antonio Conte na začetku drugega polčasa poslal v igro štiri ''prvokategornike'', pa je Tottenham še odločneje krenil po preobrat. V 72. minuti je z elegantnim in dovršenim strelom izenačil rezultat Harry Kane. Kapetan Tottenhama je dosegel še četrti zadetek v tem tekmovanju proti Muri.

Ko je nekaj sto navijačev londonskega velikana že začutilo, da je napočil trenutek za popoln preobrat, pa je v zadnjih sekundah sodnikovega podaljška obrambi gostov ušel Amadej Maroša. Rezervist Mure se je spretno otresel spremstva gostov, nato pa s pomočjo Kolumbijca Davidsona Sancheza, od katerega se je odbila žoga na poti proti golu, postavil končni rezultat 2:1. Sreči nogometašev Mure ni bilo videti konca, okrog šest tisoč navijačev črno-belih je prišlo na svoj račun. Dočakali so zgodovinsko zmago, eno največjih, kar jih je kdajkoli v Evropi dosegel slovenski klub.   

Mario Götze Jon Gorenc Stanković
Sportal Četrtek, ki Slovencem ni prinesel uspeha

Predsednik Mure noče več biti "gost" na vseh evropskih tekmah

Robert Kuzmič je predsednik Mure. | Foto: Grega Valančič/Sportida Robert Kuzmič je predsednik Mure. Foto: Grega Valančič/Sportida Pred srečanjem s Tottenhamom se je oglasil tudi predsednik Mure Robert Kuzmič in med drugim poudaril, kako si bodo črno-beli prizadevali k posodobitvi infrastrukture, stadiona Fazanerija v Murski Soboti, da bi lahko v prihodnost tako velike tekme kot so bile letošnje z Vitessejem, Rennesom in Tottenhamom, gostili v Prekmurju, ne pa v Ljudskem vrtu. 

"Verjamemo, da je naše igranje v enem od evropskih tekmovanj zagotovo odlična promocija v prvi vrsti za klub, a tudi velika promocija za regijo, državo in NZS. Žal se ne morem znebiti občutka, da ta velika priložnost za promocijo, vsaj na nekaterih področjih, ni bila izkoriščena tako, kot bi lahko bila. Po mojem mnenju je k temu pripomoglo tudi to, da tekem nismo mogli odigrati na svojem domačem terenu – v Fazaneriji. To je še en dokaz in potrdilo, da so v smeri posodobitve infrastrukture nujno potrebni premiki, ki bodo omogočili, da v prihodnje ne bomo "gostje" na vseh evropskih tekmah," sporoča prvi mož slovenskih prvakov, ki je v nagovoru podal še nekaj drugih poudarkov.

Tottenham : Mura, Harry Kane
Sportal Gostovanje velikana v Sloveniji, ki je mnogim ušlo iz spomina
Antonio Conte
Sportal Italijanski posebnež, ki prepoveduje kečap in seks

Konferenčna liga, skupinski del, 5. krog:

Četrtek, 25. november:
Skupina G:

Mura : Tottenham 2:1 (1:0)
Horvat 11., Maroša 90.+4; Kane 72.; R.K.: Sessegnon 32./Tottenham 
Poročilo s tekme

Rennes : Vitesse 3:3 (2:1)
Laborde 9., 39., 69.; Huisman 43., Buitink 75., Openda 90.

Skupina A:
HJK Helsinki : Alaškert 1:0 (1:0)
Filip Valenčič (HJK) je igral 83 minut.

Maccabi Tel Aviv : LASK 0:1 (0:0)
Horvath 89.
                        
Skupina B:
Flora Tallinn : Partizan 1:0 (1:0)
Miller 44.

Anorthosis Famagusta : Gent 1:0 (1:0)
Christodoulopoulos 27.
Denis Popović (Anorthosis) je odigral 57 minut.
                        
Skupina C:
Roma : Zorja Lugansk 4:0 (2:0)
Perez 15., Zaniolo 33., Abraham 46., 75.

Bodö/Glimt : CSKA Sofija 2:0 (1:0)
Fet 25., Botheim 85.
                        
Skupina D:
Jablonec : AZ Alkmaar 1:1 (1:1)
Kratochvil 7.; Evjen 44.

Randers : Cluj 2:1 (0:0)
Kamara 68., Piesinger 76.; Deac 72.
                        
Skupina E:
Slavia Praga : Feyenoord 2:2 (1:1)
Olayinka 12., Kuchta 66.; Dessers 31., 90.+3; R.K.: Til 36./Feyenoord 

Maccabi Haifa : Union Berlin 0:1 (0:0)
Ryerson 66.
                        
Skupina F:
Lincoln : Köbenhavn 0:4 (0:2)
Johanesson 5., Lerager 7., Boeving 63., Hoejlund 73.

Slovan Bratislava : PAOK Solun 0:0
Jasmin Kurtić (PAOK) je igral vso tekmo.
                        
Skupina H:
Qairat Almaty : Basel 2:3 (1:1)
Love 23., Hovhannisyan 56.; Cabral 45./11-m, Zhegrova 69., Kasami 73.; R.K.: Vorogovsky 90.+3/Qairat

Qarabag Agdam : Omonia Nikozija 2:2 (0:1)
Psaltis 49./ag., Andrade 88.; Duris 43./11-m, Gomez 90.

Luka Bobičanec
Sportal Slovenski prvaki po senzacijo v Francijo tudi z Bobičancem
 

Mura : Tottenham 2:1 (1:0)

Konec tekme v Mariboru! Mura je dosegla največjo evropsko zmago v zgodovini kluba. Premagala je enega največjih angleških klubov, Tottenham iz Londona, z 2:1 in vpisala krstno zmago v konferenčni ligi. Angleški velikan je že izgubil vse možnosti za prvo mesto, lahko pa ostane tudi brez drugega mesta, saj ima enako število točk kot Vitesse, a tudi slabše razmerje v medsebojnih tekmah.

Veselje nogometašev Mure po zmagovitem zadetku Amadeja Maroše! | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Veselje nogometašev Mure po zmagovitem zadetku Amadeja Maroše! Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Goooooooooool! 2:1! 94. minuta. Zgodovinsko, nepozabno, epsko! Mura je v zadnjih sekundah sodnikovega podaljška dosegla zmagoviti zadetek. Rezervist Amadej Maroša je pobegnil po desni strani, nato spretno prodrl v kazenski prostor in s pomočjo Kolumbijca Davinsona Sancheza, od katerega se je žoga odbila in v loku prevarala vratarja gostov, popeljal Muro v vodstvo z 2:1. Maroši je podal Kai Cipot.

85. minuta: Znova je bilo nevarno pred vrati Mure, Harry Kane je z neposredne bližine z glavo, oviral ga je Samsindin Ouro, poslal žogo čez prečko. Ostaja pri 1:1. Črno-beli so od zgodovinske točke oddaljeni le še nekaj minut.

Harry Kane je v tej evropski sezoni dosegel štiri zadetke. Vse proti Muri. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Harry Kane je v tej evropski sezoni dosegel štiri zadetke. Vse proti Muri. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Goooooool! 72. minuta. 1:1. Pritisk gostov, ki so po vstopu štirih "prvokategornikov" odločno krenili po izenačenje, je obrodil sadove. Harry Kane je mojstrsko kaznoval napako obrambe Mure. Ob nezbranosti Marina Karamarka in Samsindina Oura je z izjemnim udarcem premagal Matka Obradovića in izenačil rezultat na 1:1. 

68. minuta: Mura še ohranja prednost. Harry Kane, ki je v Londonu zatresel mrežo Mure kar trikrat, je izvedel prosti strel z orkgo 25 metrov, a poslal žogo čez prečko. Ostaja pri 1:0 za črno-bele, ki so na pragu največjega evropskega podviga v zgodovini kluba.

53. minuta: trener Tottenhama Antonio Conte, nezadovoljen z razpletom dvoboja v Mariboru, je zamenjal kar štiri igralce! V igro so vstopili Heung-Min Son, Lucas Moura, Ben Davies in Eric Dier. Londončani želijo preobrniti rezultat in ostati v boju za prvo mesto, a jim na roko ne gre tudi rezultat z druge tekme, na katerim Rennes vodi proti Vitesseju z 2:0.

Konec prvega polčasa v Mariboru. Navijači Mure so z velikim aplavzom pozdravili črno-bele, ki so senzacionalno dobili prvi polčas proti angleškemu velikanu z 1:0! Tottenham od 32. minute igra z igralcem manj, razmerje v strelih na gol pa je 4:3 v korist Mure. Tottenham ni v prvem polčasu niti enkrat streljal v okvir vrat, ki jih brani Matko Obradović.

42. minuta: Mura se še naprej odlično kosa z gosti iz Londona, ki si še vedno niso priigrali resnejše priložnosti za zadetek. Tik pred koncem prvega polčasa je vrata Tottenhama ogrozil tudi Nardin Mulahusejnović. Odločil se je za strel z okrog 18 metrov, a zgrešil cilj. Žoga je švignila mimo desne vratnice.

32. minuta: nov šok za angleški klub, katerega vrednost nogometašev znaša skoraj 700 milijonov evrov! Tottenham je ostal brez enega igralca, saj je moral Ryan Sessegnon zaradi dveh rumenih kartonov predčasno z igrišča. Anglež je drugi rumeni karton prejel zaradi nevarne igre s podplatom, ko jo je skupil Žiga Kous. Trener Londončanov Antonio Conte se je znašel v težavah, saj bi lahko Tottenham ob neuspehu v Mariboru morda že izpadel iz boja za prvo mesto, ki zagotavlja neposreden preboj v izločilni del tekmovanja. 

Ryan Sessegnon je moral z igrišča že v 32. minuti. | Foto: Reuters Ryan Sessegnon je moral z igrišča že v 32. minuti. Foto: Reuters

Gooooooool! 11. minuta. 1:0! Tomi Horvat je po prekrasni akciji, v kateri se je mojstrsko otresel branilca Tottenhama, z natančnim strelom z roba kazenskega prostora povedel slovenskega prvaka v vodstvo! Okrog šest tisoč gledalcev je na nogah, Mura je pokazala zobe favoritu. Horvat je ogrozil vrata Londončanov že v 9. minuti, ko se je odločil za strel z razdalje, a poslal žogo čez prečko. Le dve minuti pozneje se je po imenitni akciji veselil prvenca v konferenčni ligi! Vratar Tottenhama Pierluigi Gollini je bil nemočen.

Glavni sodnik današnjega spektakla v Mariboru je Portugalec Antonio Emanuel Carvalho Nobre.

Danes bo v Ljudskem vrtu gostoval eden najdražjih klubov na svetu, ki ga vodi cenjeni italijanski strateg Antonio Conte. Kdo je eden najbolj priljubljenih trenerjev na svetu, ki je v prejšnji sezoni popeljal Samirja Handanovića in druščino pri milanskem Interju do naslova prvaka v Italiji? 

Nogometaši Mure igrajo zadnjo domačo tekmo v Evropi v tej sezoni. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Nogometaši Mure igrajo zadnjo domačo tekmo v Evropi v tej sezoni. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Tottenham bo v Sloveniji gostoval že tretjič. Prvič se je mudil na sončni strani Alp leta 1995, ko je z rezervno postavo v pokalu Intertoto premagal velenjski Rudar z 2:1, drugič pa leta 2012 v Ljudskem vrtu, ko je remiziral v skupinskem delu lige Europa proti Mariboru (1:1).

Strateg Mure Ante Šimundža bo dvoboj proti Tottenhamu začel z enajsterico (postavitev 3-4-3) Obradović; Karničnik, Gorenc, Karamarko; Kous, Lorbek, Kozar, Šturm; Horvat, Pucko, Mulahusejnović. Na klopi sedijo: Erjavec, Zalokar, K. in T. Cipot, Buček, Bobičanec, Maroša, Puro, Lotrič, Mahimić, Klepač in Mandić.

Trener Tottenhama Antonio Conte se je odločil za naslednjo začetno postavo, v kateri izstopa kapetan Harry Kane, preostali največji zvezdniki pa bodo na svojo priložnost čakali na klopi:

Ne spreglejte