Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
8. 7. 2024,
13.00

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,72

Natisni članek

Natisni članek

konferenčna liga konferenčna liga Liga Europa Liga Europa Aleksander Čeferin UEFA NK Celje UEFA liga prvakov UEFA liga prvakov

Ponedeljek, 8. 7. 2024, 13.00

2 meseca, 4 tedne

Novosti v ligi prvakov

Revolucija, kot je nogometna Evropa še ni videla

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,72
Aleksander Čeferin | Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je prepričan, da bo nov tekmovalni ustroj lige prvakov še bolj zanimiv in pravičen. | Foto Guliverimage

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je prepričan, da bo nov tekmovalni ustroj lige prvakov še bolj zanimiv in pravičen.

Foto: Guliverimage

Kar zadeva vrhunski nogomet v Evropi, je to poletje v ospredju Euro v Nemčiji, na katerem bodo odigrane le še tri tekme, 14. julija pa bo v Berlinu znan nov prvak. Poleg reprezentančnega nogometa, v katerem je Kekova četa v Nemčiji pustila zelo dober vtis, pa se ogromno dogaja tudi na klubskem področju. Čez slaba dva tedna se bo začela nova sezona 1. SNL, pred tem pa se bodo trije slovenski klubi že predstavili v Evropi. Kot prvi bo to v sredo storil prvak Celje, ki bi ga, če bi uspešno prebrodil kvalifikacije, čakal nov tekmovalni ustroj lige prvakov. Obetajo se namreč novosti, kakršnih Evropa še ni videla!

Celje
Sportal Celjani začenjajo boj za ligo prvakov

Evropska nogometna zveza (Uefa) že dolgo poudarja, kako je liga prvakov njen največji produkt, ko je govora o klubskem nogometu. Udeležencem se cedita med in mleko, zlasti tistim, ki se uvrstijo na tekmovanje, a ne prihajajo iz najbogatejših držav. Ravno zaradi teženj največjih klubov, velikanov, ki jih v Evropi ne manjka, pa je morala Uefa dobro razmisliti, prisluhniti njihovim predlogom in z namenom, da se izogne kakršnimkoli zapletom ali novim idejam o ustanavljanju elitističnih (super)lig, nekoliko spremeniti navade.

V prejšnji sezoni je v skupinskem delu treh evropskih pokalov (liga prvakov, liga Europa in konferenčna liga) tekmovalo 96 klubov. V tej sezoni jih bo 108. Udeleženci lige prvakov in lige Europa bodo v ligaškem delu odigrali osem, v konferenčni ligi pa podobno kot prej šest tekem. | Foto: Reuters V prejšnji sezoni je v skupinskem delu treh evropskih pokalov (liga prvakov, liga Europa in konferenčna liga) tekmovalo 96 klubov. V tej sezoni jih bo 108. Udeleženci lige prvakov in lige Europa bodo v ligaškem delu odigrali osem, v konferenčni ligi pa podobno kot prej šest tekem. Foto: Reuters

Tekmovalni sistem lige prvakov, kakršnega smo nazadnje spremljali še v prejšnji sezoni, v kateri je Real Madrid v finalu vzel mero Borussii Dortmund, bo doživel spremembe. Te bodo zelo izrazite, tekmovalni ustroj bo zaživel v novi luči, s kakršno v preteklosti ni imel nikoli opravka. Uefa se je tako odločila za revolucionaren korak, s katerim je prepričana, da bo zadovoljila tako velike kot tudi male, hkrati pa vse udeležence tekmovanje osrečila do te mere, da bo liga prvakov zadržala status največjega produkta evropske krovne zveze. Njenega paradnega konja, ki prinaša tako tekmovalne užitke kot tudi neizmerno bogastvo.

Več klubov, več tekem, več denarja ...

Slovenske prvake Celjane čaka uvodni evropski izziv že v sredo, ko bodo gostovali v Estoniji. | Foto: www.alesfevzer.com Slovenske prvake Celjane čaka uvodni evropski izziv že v sredo, ko bodo gostovali v Estoniji. Foto: www.alesfevzer.com Del njega lahko postane tudi slovenski prvak Celje. Če bi v kvalifikacijah za ligo prvakov, v katere bo vstopil v sredo in s tem postal prvi slovenski klub, ki bo prebil led v evropski sezoni 2024/25, preskočil štiri ovire, bi senzacionalno okusil vse privilegije, s katerimi bo imela opravka evropska elita.

Znanih je že 29 udeležencev lige prvakov. Sedem jih bodo podale še kvalifikacije, nato pa se bo pisala zgodovina, saj se bo liga prvakov predstavila v povsem novem formatu. Predsednik Aleksander Čeferin se bo podpisal pod še eno pomembno novost, ki bo močno odmevala v evropskem nogometu. Liga prvakov v sezoni 2024/25 prinaša več udeležencev, več tekem, več zaslužkov, hkrati pa tudi bolj kompleksno dogajanje, ki ga je treba podrobneje predstaviti.

V novi sezoni lige prvakov bo nastopilo največ klubov iz Nemčije in Italije, obe velesili, ki sta na letošnjem Euru že izpadli iz boja za lovoriko, bosta zastopani s petimi predstavniki. Že zdaj je jasno, da bodo prvič, odkar je liga prvakov nasledila pokal državnih prvakov, v njej nastopili Aston Villa, sicer nekdanji evropski prvak iz leta 1982, Bologna, Brest in Girona. Slednja, francoski in španski klub, bosta tudi prvič v klubski zgodovini nastopila v evropskih tekmovanjih. | Foto: Reuters V novi sezoni lige prvakov bo nastopilo največ klubov iz Nemčije in Italije, obe velesili, ki sta na letošnjem Euru že izpadli iz boja za lovoriko, bosta zastopani s petimi predstavniki. Že zdaj je jasno, da bodo prvič, odkar je liga prvakov nasledila pokal državnih prvakov, v njej nastopili Aston Villa, sicer nekdanji evropski prvak iz leta 1982, Bologna, Brest in Girona. Slednja, francoski in španski klub, bosta tudi prvič v klubski zgodovini nastopila v evropskih tekmovanjih. Foto: Reuters

Kot prvo se liga prvakov poslavlja od skupinskega dela, ki je v zadnjih desetletjih veljal za njen zaščitni znak. Ker pa so se največji pritoževali, da v jesenskem delu pogrešajo več tekem z boljšimi tekmeci, posledično pa tudi večje izzive, bodo zaradi te novosti zagotovo veseli. Nazadnje je bilo osem skupin s štirimi udeleženci. Uefa je takšnemu formatu pomahala v slovo.

Po novem bo liga prvakov v začetku septembra zaživela z ligaškim delom, v katerem bo nastopilo več klubov (36 namesto 32), lestvica pa bo zgolj ena. Na njej bo vseh 36 klubov. Predhodno bodo razdeljeni v štiri jakostne skupine, žreb, ta bo opravljen konec avgusta, pa bo odredil, s katerimi osmimi tekmeci se bodo klubi v tem ligaškem delu potegovali za točke. Dejstvo je, da čaka vsak klub osem tekem, tisti najboljši pa se bodo lahko že v prvem delu tekmovanja pomerili tudi z najboljšimi, saj jim bo žreb nameril tekmeca iz vseh štirih jakostnih skupin, tudi tiste najvišje.

Tako bo jesenski del, ki se bo koledarsko sicer prevesil tudi v drugo koledarsko leto, saj bosta sedma in osma tekma ligaškega dela odigrani šele januarja 2025, postregel tudi z velikimi spopadi evropskih velikanov, ki smo jih pred tem spremljati šele v izločilnem delu tekmovanja.

Finale lige prvakov bo 31. maja 2025 v Münchnu, na stadionu, kjer je bil 20. junija 2024 dosežen slovenski rekord, ko je razburljivo tekmo Eura med Slovenijo in Srbijo (1:1) v živo spremljalo na Bavarskem več kot 20 tisoč slovenskih navijačev! | Foto: Guliverimage Finale lige prvakov bo 31. maja 2025 v Münchnu, na stadionu, kjer je bil 20. junija 2024 dosežen slovenski rekord, ko je razburljivo tekmo Eura med Slovenijo in Srbijo (1:1) v živo spremljalo na Bavarskem več kot 20 tisoč slovenskih navijačev! Foto: Guliverimage

Podobno velja tudi za najslabše klube (vsaj na papirju), saj se ne bodo merili za točke le s favoriti, ampak tudi s sebi primernimi tekmeci iz enake jakostne skupine, tako da bodo imeli večje možnosti za osvojitev točk. Slednje pa prinašajo marsikaj, saj bodo zajetni tudi nagradni skladi. Vsak klub bo tako v enokrožnem ligaškem delu odigral osem tekem. Štiri doma, štiri v gosteh. Uefa je tako stremela k temu, da bi bil sistem tekmovanj bolj pravičen in zanimiv.

Znanih je že 29 od 36 udeležencev ligaškega dela LP:

Real Madrid (Špa – branilec naslova), Manchester City (Ang), Bayern München (Nem), PSG (Fra), Liverpool (Ang), Inter Milano (Ita), Borussia Dortmund (Nem), RB Leipzig (Nem), Barcelona (Špa), Bayer Leverkusen (Nem), Atletico Madrid (Špa), Atalanta (Ita), Juventus (Ita), Benfica (Por), Arsenal (Ang), Club Brugge (Bel), Šahtar Doneck (Ukr), Milan (Ita), Feyenoord (Niz), Sporting Lizbona (Por), PSV Eindhoven (Niz), Celtic (Ško), Monaco (Fra), Aston Villa (Ang), Bologna (Ita), Girona (Špa), Stuttgart (Nem), Sturm Gradec (Avt), Brest (Fra)

Zelo bo zanimiv zlasti pogled na enovito lestvico, na kateri bo vseh 36 udeležencev. Najboljših osem si bo zagotovilo neposredno napredovanje v osmino finala, tiste, uvrščene med 9. in 24. mestom, pa čaka februarja play-off za preboj med najboljših 16. Tokrat po dvokrožnem sistemu, s tem pa bodo imeli klubi, uvrščeni med 9. in 16. mestom, status nosilca in s tem prednost pri nastopu na domačih tleh na povratni tekmi.

Najslabših 12 udeležencev ligaškega dela, vsi uvrščeni med 25. in 36. mestom, bodo po osmih odigranih tekmah sklenili evropsko sezono in jih ne bo čakala tolažilna nagrada v obliki nadaljevanja poti v katerem izmed drugih pokalov (liga Europa oziroma konferenčna liga).

Denarne nagrade udeležencem lige prvakov:

Nastop v play-offu kvalifikacij: 4.290.000 evrov
Nastop v ligaškem delu: 18.620.000
Zmaga v ligaškem delu: 2.100.000
Remi v ligaškem delu: 700.000
Uvrstitev med 8 v ligaškem delu: 2.000.000
Uvrstitev med 9 in 16 v ligaškem delu: 1.000.000
Nastop v play-offu za osmino finala: 1.000.000
Nastop v osmini finala: 11.000.000
Nastop v četrtfinalu: 12.500.000
Nastop v polfinalu: 15.000.000
Podprvak: 18.500.000
Prvak: 25.000.000

sodnik Slavko Vinčić
Sportal Vinčić bo sodil polfinale velikanov Španije in Francije

Če bi Celjani ponovili sanjski uvod Olimpije ...

Celjane bi torej v primeru, da bi se jim v kvalifikacijah posrečil imeniten podvig in bi postali prvi slovenski klub po Mariboru, ki bi se uvrstil v ligo prvakov, čakala revolucionarna evropska izkušnja. Izbranci Damirja Krznarja bodo v novo evropsko sezono sicer vstopili v sredo, ko bodo v Estoniji gostovali pri tamkajšnjem prvaku Flori iz Talina.

Navijači Celja bodo lahko prihodnji teden navijali za svoje ljubljence v knežjem mestu. | Foto: www.alesfevzer.com Navijači Celja bodo lahko prihodnji teden navijali za svoje ljubljence v knežjem mestu. Foto: www.alesfevzer.com

Če bi Celjani upravičili vlogo favorita, povratna tekma bo prihodnji torek v knežjem mestu (16. julij), bi jih v 2. krogu kvalifikacij čakal zmagovalec obračuna med Slovanom iz Bratislave in Struge. V omenjenem obračunu je slovaški serijski prvak absolutni favorit, a ima svoje načrte tudi prvak Severne Makedonije.

Če pa bi Celjani neslavno izpadli iz igre za ligo prvakov že v prvem krogu, bi nadaljevali evropsko sezono v 2. krogu kvalifikacij za konferenčno ligo. Po drugi strani pa bi si slovenski prvaki v primeru, da bi v kvalifikacijah za ligo prvakov preskočili uvodni stopnički in tako posnemali evropski pohod Olimpije iz leta 2023, ki je lani sprva izločila prvaka Latvije in Bolgarije, že zagotovili dolgo evropsko jesen in v najslabšem primeru ligaški del konferenčne lige.

Bi lahko Žan Karničnik, ki si je z uspešnimi nastopi v državnem dresu močno dvignil tržno vrednost, po nogometni pravljici z reprezentanco na Euru doživel še evropsko klubsko pravljico s Celjani? | Foto: Reuters Bi lahko Žan Karničnik, ki si je z uspešnimi nastopi v državnem dresu močno dvignil tržno vrednost, po nogometni pravljici z reprezentanco na Euru doživel še evropsko klubsko pravljico s Celjani? Foto: Reuters

Pred Celjani je torej izziv, ki ponuja ogromno, glede na vloženo delo, dodatne okrepitve v igralskem kadru in po ekspresni vrnitvi Žana Karničnika na priprave, enega slovenskih junakov letošnjega Eura, ki želi Celjanom pomagati pri uresničitvi evropskih sanj, pa ne gre prezreti, kako se v knežjem mestu na čelu s predsednikom Valerijem Kolotilom nadejajo, da bi v tej sezoni odigrali rekordno število evropskih tekem. Če bi se uvrstili v ligaški del lige prvakov ali lige Europa, bi namreč na zelenico stopili vsaj 16-krat!

Tekmovalni urnik lige prvakov:

Kvalifikacije:
1. krog - 9./10. in 16./17. julij
2. krog - 23./24. in 30./31. julij
3. krog - 6./7. in 13. avgust
4. krog (play-off) - 20./21. in 27./28. avgust 

Od ligaškega dela naprej:
1. krog
– 17, 18. in 19. september 2024
2. krog – 1. in 2. oktober 2024
3. krog – 22. in 23. oktober 2024
4. krog – 5. in 6. november 2024
5. krog – 26. in 27. november 2024
6. krog – 10. in 11. december 2024
7. krog – 21. in 22. januar 2025
8. krog – 29. januar 2025
Play-off za osmino finala – 11./12. in 18./19. februar 2025
Osmina finala – 4./5. in 11./12. marec 2025
Četrtfinale – 8./9. in 15./16. april 2025
Polfinale – 29./30. april in 6./7. maj 2025
Finale – 31. maj 2025

NK Celje prvaki pokal
Sportal Celjani zaostrili konkurenco v obrambi
Mert Müldür
Sportal Mert Müldür na EP dosegel deseti avtogol
Marc Cucurella
Sportal Zbirajo podpise, da se tekma Nemčije ponovi
Trent Alexander-Arnold,
Sportal Cilji izpolnjeni v taboru Anglije in Nizozemske
Euro 2024 Nizozemska : Turčija
Sportal Nizozemci v Berlinu iz pekla do raja, Angležem loterija
Real Borussia
Sportal Čeferin dvignil prst in razvnel domišljijo navijačev Reala
Real Borussia
Sportal Real razžalostil Borussio, sanjsko slovo Kroosa
Ne spreglejte