Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2024,
16.15

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

Natisni članek

konferenčna liga evropska liga liga prvakov liga prvakov UEFA

Ponedeljek, 29. 4. 2024, 16.15

1 mesec, 2 tedna

Nov sistem tekmovanja v Uefinih tekmovanjih

Velika sprememba v ligi prvakov: nič več skupin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92
Benjamin Šeško Real Madrid : RB Leipzig | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) je predstavila nov način tekmovanj v svojih treh evropskih klubskih tekmovanjih v sezoni 2024/2025. V ligi prvakov, v evropski in konferenčni ligi bo sodelovalo skupaj 108 ekip, namesto skupinskega dela bo uveden ligaški sistem. Vseh 36 ekip bo del iste skupine, vsaka bo odigrala osem tekem.

V skupinskem delu lige prvakov je bilo tako doslej 32 klubov, ki so bili razdeljeni v osem skupin s po štirimi ekipami. Namesto skupin bo uveden ligaški sistem, v katerem bo 36 klubov razvrščenih od prvega do 36. mesta, so novosti predstavili na kongresu Mednarodnega združenja športnih novinarjev v Santa Sussani pri Barceloni. Vsaka ekipa bo v ligaškem delu odigrala po osem tekem, vendar le s po enim dvobojem z vsako doma ali na tujem, skupaj bo imelo vsako moštvo po štiri tekme pred svojimi navijači in ostale v gosteh. Povratnih dvobojev v tem delu tako ne bo. Doslej so v skupinskem delu igrali proti trem tekmecem, z vsakim doma in v gosteh.

Ekipe bodo v žrebu razdeljene v štiri skupine glede na lestvico klubov. V prvi bodo najmočnejše, v zadnji najnižje uvrščene. Že v prvem delu pa se bo ekipa iz prve, najvišje skupine pomerila tudi z eno iz prav tako prve skupine, imela pa bo še po dva boja z ekipami v preostalih treh skupinah. Prvih osem ekip na lestvici po ligaškem delu, ki bo potekal od septembra do januarja, se bo neposredno uvrstilo v izločilne boje. Med 9. in 16. mestom se bosta v nadaljevanju odvijali dve mini ligaški tekmovanji za nastop v izločilnih bojih, moštva od 25. mesta naprej pa bodo izpadla.

Real Madrid Manchester City Erling Haaland | Foto: Reuters Foto: Reuters Podoben sistem bo tudi v preostalih dveh tekmovanjih Uefe; v evropski ligi bo prav tako po osem tekem za posamezno ekipo, v konferenčni ligi pa bosta dve manj, po šest. "Za spremembe smo se odločili, da povečamo tekmovalnost naših lig že od samega začetka. Že takoj na začetku bodo lahko gledalci videli spopade največjih klubov. Prav tako ne bo že po nekaj tekmah jasno, kdo bo napredoval v izločilne boje. Klubi, ki so nižje na lestvici, ne bodo igrali zgolj z močnejšimi, ampak tudi med seboj. Tako bo sistem tekmovanja tudi bolj pravičen in zanimiv," je pojasnil Thomas Giordano, vodja medijskega oddelka in stikov z javnostmi Uefe.

Po simulacijah, ki so jih opravili glede na prejšnje sezone, bi bilo treba za uvrstitev do osmega mesta na lestvici zbrati 17,1 točke, s 7,1 osvojene točke pa bi bila prva ekipa, ki je izpadla na 25. mestu. V izločilnem delu bo uveden sistem tekmovanja, kot ga poznajo na teniških turnirjih. V zgornji polovici bo prvi nosilec, v spodnji pa drugi. Podobno bo pri razvrstitvi preostalih ekip. To pomeni, da se najboljši moštvi po ligaškem delu ne bosta mogli med seboj pomeriti pred finalom.

liga prvakov Maribor Soligorsk | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida V ligi prvakov bo tekmovalo 36 ekip, tako kot tudi v preostalih dveh klubskih tekmovanjih. Dodatne štiri glede na sedanje število bodo določili na več načinov. Prvo dodatno mesto v ligaškem delu lige prvakov bo dobila nogometna zveza, ki je peta na klubski lestvici, to je ta čas Francija. Drugo mesto bo s svojim prvakom dobila nacionalna zveza, ki si bo mesto zagotovila v kvalifikacijah za ligo prvakov s štirimi krogi. Preostali mesti bosta dobili zvezi, ki bosta imeli najboljši učinek klubov v evropskih tekmovanjih v prejšnji sezoni, a obenem ne bosta imeli že avtomatično uvrščene ekipe v ligaško tekmovanje.

V Uefi pričakujejo, da bo v ligaškem delu tako sodelovalo veliko več držav kot doslej v skupinskem delu, najmanj 37. S prvimi koraki pri pripravi novosti je Uefa pričela že leta 2018. Po prvih študijah so pripravili različne modele, zaključnega pa so potrdili, ko so se z novostmi strinjali tudi evropski klubi.

Ne spreglejte